6 суперхрани, ако сте на кето диета

Хапвайте авокадо
17 окт 2021 18:52, Михаела Лазарова
4
6 суперхрани, ако сте на кето диета
Снимка: Istock

Кетогенната или кетодиетата, както е популярно да я наричат, е начин на хранене, намаляващ до минимум приема на въглехидрати. Организмът е устроен така, че въглехидратите да са главният му източник на енергия. При кетодиетата тялото се принуждава да се пренасочи към протеините и мазнините като източник на енергия заради минималния достъп до въглехидрати.

Кето е популярен начин да поддържате не само стройна фигура и да се отървете от излишното тегло, но и да балансирате нивата на кръвната захар. Всичко това се случва без да гладувате, което прави тази диета изключително популярна и примамлива.

Кои са храните, на които е най-добре да наблягате, ако сте на кетодиета?

Изберете дървесни ядки, но внимавайте с количеството

Една популярна грешка е прекаляването с количеството консумирани ядки. Не забравяйте, че те са много калорични, богати на мазнини и протеини, което се намесва в общия ви калориен прием. Дървесните ядки са много добър източник на витамини, минерали, протеини, здравословни мазнини, фибри. Най-добри за кетодиета са ядките пекан, макадамия, орехи, бразилски орехи, кедрови ядки, лешници.

Правилните мазнини

Мазнините в кетодиетата трябва да заемат около 60% от общия прием на хранителни вещества дневно. Не всички мазнини обаче имат сходен ефект. Полезните мазнини, които да включите в кеторежима си, са мононенаситените и полиненаситените мастни киселини. Те намаляват риска от висок холестерол и сърдечносъдови заболявания, хронични заболявания, възпаления. Такива мазнини са авокадо, зехтин, орехово масло, кокосово масло, бадемово масло, фъстъчено масло.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Доста скъпо излиза тази диета!
1
2
 
4
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Ей го на .....от къде има висока смъртност в България.