5 признака на дефицит на витамин В12

Преумора, липса на енергия
22 окт 2021 23:00, Михаела Лазарова
5
5 признака на дефицит на витамин В12
Снимка: Istock

Витамин В12 е много важен за здравето. Той може да се набави от много източници, предимно животински. Сред тях са червено и бяло месо, риба, мляко и млечни продукти, яйца, морски дарове. Най-често от дефицит на витамин В12 страдат вегетарианците и веганите, но е възможно и хора с различни страдания и състояния да изпитват недостиг на този витамин. Всеки може да развие дефицит на витамин В12 по различни причини.

Една от най-честите причини за недостиг на витамин В12 е недохранването. Ако по някаква причина не се храните пълноценно или сте ограничили прекалено стриктно калориите, които приемате, за да отслабнете например, това може да е причината за недостиг на този витамин. Ако сте ограничили месото и животинските продукти, това също е една голяма причина за дефицит.

Витамин В12 е водоразтворим, което също го прави по-лесен за загуба от организма. Освен това, с напредване на възрастта организмът става по-податлив на загуба на витамин В12 независимо от това колко приемаме от него чрез храната или под формата на добавки, според WebMD.

Кои са промените в тялото, които настъпват при дефицит на витамин В12?

* Статията има само информативен характер. При съмнение за дефицит на витамин В12 или друго състояние, консултирайте се незабавно с лекар.

Подуване на езика

Според Medical News Today, подутият и подпухнал, понякога болезнен език, може да е причинен от недостиг на витамин В12. Това затруднява ежедневни дейности, като хранене, дъвчене, говорене, преглъщане.

Жълтеница

Пожълтяването на склерите на очите подсказва за жълтеница – състояние, при което бялата част от окото става жълтеникава. Жълтеницата може да засегне също и кожата, като я накара да изглежда с по-жълтеникав цвят. Това е един от предупредителните признаци за форма на анемия, зависеща от наличието на витамин В12, различна от желязодефицитната анемия. Анемията, която се причинява от недостиг на витамин В12 се нарича мегалобластна и засяга производството и обема на еритроцитите – червените кръвни клетки.

Промени в психичното здраве

Липсата на достатъчно количество витамин В12 в тялото може да повлияе и на психиката на човек. Понякога отраженията могат да са доста по-тежки от обикновено лошо настроение. При сериозни дефицити на витамин В12 е възможно да се стигне и до клинична депресия, психоза, заблуди. Това се дължи на ролята на В12 в здравето на нервите и нервната система. Когато тази връзка е нарушена, психиката може да пострада.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбира се разбира се внимавИте със езиците лезо блезо
2
11
 
1
 
! Отговори
abe преди 2 години
begai s tiq vegani qdat `ove6ko kwo propagandira6
1
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова веганите са глупави. Дефицитът на важни хранителни вещества, протеини мазнини и витамини води от отслабване на организма и изглупяване. Затова глобалистите искат да не ядете истинска храна. За да сте слаби глупави и послушни. Да ви управляват лесно. На тях не им трябват силни и мислещи хора. Те заплаха за режима.