10 храни, богати на фолиева киселина

Яжте спанак
21 ное 2021 14:52, Михаела Лазарова
0
10 храни, богати на фолиева киселина
Снимка: Istock

Фолиевата киселина е витамин В9, част от групата витамини В. Знаем колко важен е този витамин за бременните жени и за плода, който носят. От фолиевата киселина зависи правилното развитие на нервната система и мозъка на бебето. Но тя е важна не само за жените по време на бременността. Незаменима е за всички, защото има многобройни ползи за здравето, от които зависят редица функции в организма.

Фолиевата киселина играе съществена роля в създаването на червени и бели кръвни клетки, синтеза на ДНК и РНК. Дефицитът на фолиева киселина може да доведе до проблеми с нервната, сърдечносъдовата система, с хормоналния баланс, със синтеза на определени белтъци в организма. Ако страдате от недостиг на фолиева киселина, това може да предизвика анемия, сърдечносъдови заболявания, рани в устата и лигавиците, депресия, повишен риск от някои видове рак, според realsimple.com.

Фолатите поддържат състоянието на мозъка и нервната система и стимулират техните функции. Ако в храната ви се съдържат достатъчни количества фолати, няма да страдате от промени в настроението, хронична умора, неуслужлива памет, стрес.

Кои са храните, които са с най-богато съдържание на фолиева киселина?

Авокадо

Авокадото е известно с богатото си наличие на полезни мазнини и фибри, но то е и прекрасен източник на фолиева киселина. В половин чаша сурово авокадо се съдържат 59 микрограма фолиева киселина, което е около 15% от дневния прием.

Брюкселско зеле

Както в повечето представители на семейство Кръстоцветни, така и в брюкселското зеле се съдържа изобилие от фолиева киселина. В половин чаша варено брюкселско зеле се съдържат приблизително 78 микрограма витамин В9, който представлява около 20% от дневния прием.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари