3 причини да консумирате кориандър

Полезните му вещества подкрепят сърдечносъдовото здраве
14
3 причини да консумирате кориандър
Снимка: Istock

Кориандърът е прекрасна билка от семейството на магданоза, която се използва изключително много в азиатската, средиземноморската и южноамериканската кухня. Той има прекрасен аромат и вкус, но притежава и полезни качества, заради които е добре да се включва по-често в менюто. Кориандърът е много здравословен. Притежава чудесен вкус с леки цитрусови свежи нотки, примесени с нежен пиперлив вкус. Той добавя свежест и колорит на ястията и салатите.

Какви са здравословните ползи от кориандъра?

Кориандърът е източник на много хранителни вещества

Кичестата зелена билка е превъзходен източник на витамини, минерали, антиоксиданти. Той е богат на витамин К, който е нужен за здравето и плътността на костите, както и за регулирането на кръвосъсирването. Витамин К участва и в процесите на зарастването на раните.

Кориандърът е богат и на витамини С и А, които са мощни антиоксиданти и са незаменими за нормалното протичане на функциите на имунната система. Витамин А е антиоксидант, който участва в деленето на клетките на кожата. Важен е и за здравето на очите. Витамин С съдейства за синтеза и усвояването на колагена, от който не само кожата, но и всяка тъкан в тялото се нуждае.

Кориандърът е много богат на антиоксиданти

Освен витамините, играещи роля и на антиоксиданти, кориандърът съдържа и полифеноли, вид антиоксидантни съединения, играещи съществена роля в борбата с преждевременното стареене на клетките, оксидативния стрес и развитието на възпалителни, хронични и ракови заболявания. Полифенолите се борят с възпаленията и увреждането на клетките, което допринася за превенцията на опасни заболявания.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За тревопасните животни, те го обичат много.
11
0
 
1
 
! Отговори
Глупости преди 2 години
Кориандъра е азиатска подправка неприятна на вкус и мирис за много от европейците . И за това си има причина - генетична . По същия начин по който част от азиатците не могат да консумират млеко, например . Така че вместо да се мъчите с нещо към което имате непоносимост, просто си хапвайте магданоз- много полезен и вкусен
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 8, преди да пишеш идиотии си направи труда да прочетеш малко, а? https://gotvach.bg/n8-6250-Кориандър
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 8, дай източник, който да потвърди написаното от теб!
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не пишете за неща, които не знаете. Може да стане много лошо. Кориандърът е изключителна подправка, но е безопасно да се ползват само семената. На илюстрацията има листа. А от листата СЕ УМИРА, може да доведат до спиране на дишането, ако решите да го ядете като магданоз!
7
1
 
3
 
! Отговори
Никак не ми е преди 2 години
по вкуса. Всъщност ми е противна тази подправка. В Испания я слагат къде ли не....
6
1
 
1
 
! Отговори
Хранилка преди 2 години
Ако ви е станало тежко от лененото семе и овеса, с които ви хранят мисирките, може да пробвате и с кориандър.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грузинците му казват кинза и го ядат масово - в манджи, салати,сандвичи.Казват,че дълголетието им било от това.
4
0
 
1
 
! Отговори
Човек за реализации преди 2 години
За да стани България такава, каквато всъщност трябва да бъди, запознайте се с мен, издигнете ме да бъда владетел на България и нека заедно да заживеем перфектно хубав живот !Съгласни ли сте ?Аз няма да бъда лош и няма да викам !Не се заблуждавайте от моите диагнози!Всеки човек се нуждае от истинска любов, за да бъди истински добър човек !
3
0
 
2
 
! Отговори
Човек за съживяване преди 2 години
За да стани България такава, каквато всъщност трябва да бъди, запознайте се с мен, издигнете ме да бъда владетел на България и нека заедно да заживеем перфектно хубав живот !Съгласни ли сте ?
2
2
 
1
 
! Отговори
Човек за съживяване преди 2 години
България не е такава, каквато всъщност трябва да бъди !
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баба ми без кориандър не сяда!