Кои са най-често срещаните митове за хомеопатията?

Лекува ли всичко и съчетава ли се с традиционната медицина?
13 апр 2022 10:53, Александър Попов
31
Кои са най-често срещаните митове за хомеопатията?
Д-р Угринова

На 10 април целият свят отбеляза Световния ден на хомеопатията. Това е датата, на която през 1755 г. е роден д-р Самуел Ханеман – един изключителен новатор и откривател на хомеопатията.

По този повод международната научната и медицинска информационната кампания „За Хомеопатията“ обори най-честите митове свързани с хомеопатията. Д-р Зорка Угринова, специалист по обща медицина и клинична хомеопатия и преподавател към Европейската школа по клинична хомеопатия, представи научни доказателства, които опровергават неверните твърдения.

Хомеопатията не лекува

Това е може би най-често цитираното и напълно неточно твърдение за хомеопатията. Съществуват над 220 рандомизирани контролирани проучвания, като само при 4% от тях не е доказан ефект от приложението на хомеопатията.

Най-всеобхватното до момента медицинско проучване е EPI3 и е проведено във Франция сред 825 общопрактикуващи лекари и 8 559 техни пациенти. То показва, че при еднакви здравни резултати при пациентите лекувани с хомеопатия1 и 2:

При инфекции на горните дихателни пътища се приемат:

-     57% по-малко антибиотици

-     46% по-малко температуропонижаващи и противовъзпалителни

При мускулно-скелетни болки се приемат:

-     46 % по-малко нестероидни противовъзпалителни средства (НПВС) и 67% по-малко анелгетици

При тревожност, депресия и нарушeния на съня се приемат:

-     71% по-малко психотропни лекарства.

Хомеопатията лекува, но много бавно

Двойно сляпо клинично проучване с контролна плацебо група показва, че при температура над 38 градуса и поне 2 грипни симптоми – главоболие, мускулни болки, ставни болки, лумбалгии или втрисане, 66% от пациентите, лекувани с Осцилококцинум са излекувани в рамките на първите 48 часа. (3)

Хомеопатията лекува всичко

За съжаление, това не е така. Хомеопатичният метод е с особено ефикасен при широк кръг от заболявания и неразположения – напр. при рецидивиращи инфекции, често боледуване, алергии, леки хормонални нарушения, тревожно-депресивни състояния и нарушения на съня, предменструален синдром, неразположения на бременността и менопаузата, мускулно-ставни проблеми и др., но тя не е панацея. Хомеопатията може да има само допълваща роля при тежки инфекции, тежки неврологични и психиатрични състояния, рак, животозастрашаващи състояния и такива, налагащи хирургична интервенция, както и при някои хормонални нарушения.

Хомеопатията не се съчетава с традиционната медицина

Проучване, проведено от проф. Михаел Фрас, специалист по вътрешни болести в болничното отделение по онкология и професор от Университета по медицина във Виена показва, че прилагането на хомеопатични лекарства, като допълнение към конвенционалното лечение на рака на белия дроб, помага да се подобри качеството на живот на пациентите и предизвиква по-добро понасяне на тежката химиотерапия. Резултатите сочат, че благодарение на хомеопатията значително се подобряват 15 странични ефекти (умора, гадене, загуба на апетит и др.) и се  удължава преживяемостта на пациентите със 7 месеца.(4)

Хомеопатията е против ваксините

Клиничната хомеопатия не отрича ваксинопрофилактиката. Хомеопатията в България по закон може да се практикува единствено и само от лекари. И като такива ние подкрепяме ваксините, залегнали в задължителния имунизационен календар на страната, коментира д-р Угринова.

„С помощта на правилно подбрано хомеопатично лечение често боледуващите деца боледуват много по-рядко и много по-леко. Освен това кризите при пациенти с  хронични заболявания като бронхиална астма, сенна хрема,  слънчева алергия, артрозна болест, стават все по-редки и преминават все по-леко. Лекарите хомеопати считат, че природата, както в човека, така и извън него, е в хармония и в равновесие и болестта представлява нарушение на това равновесие, на тази хармония. С помощта на хомеопатичните лекарства не се потиска болестта, а се цели да се мобилизират собствените защитни сили на организма, т.е. хомеопатичните лекарства са само сигнал към организма, с какво трябва да се справи сам. Те са безвредни и могат да се прилагат от първия ден на раждането на детето, при бременни и кърмещи жени, както и при алергични пациенти“, допълва д-р Угринова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: хомеопатия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако беше само внушение, защо хомеопатията лекува и домашните любимци? Ветеринарните лекари използват успешно хомеопатични лекарства. Да не би кучето или котката да си "внушават" че те действат???
26
3
 
4
 
! Отговори
Само погледнете преди 2 години
и сами преценете цените на хомеопатичните препарати,които са твърде високи за подобни продукти!?!Какво съдържат един Господ знай,а доколко помагат е спорно!?!Мит е,че помагат,и не е мит,че много хора покрай тях забогатяват?!?А много такива хомеопати злоупотребяват с болката,страданието,доверието и суеверието на обикновенните хора,които се поддават на техните мантри,обяснения,убеждения или внушения!?!Животът стана пари,и тук,за съжаление,каквото и да кажем,говорим за пари и то много пари!?!
25
3
 
3
 
! Отговори
Хомеопат преди 2 години
До ПроСоТоЗа Осцилококцинума е толкова зле положението с научните данни, че дори нямат право да кажат в рекламата, че лекува, а намекват: "При грипни състояния - осцилококцинум." Със същия успех може да напишеш: "При грипни състояния - ракия и мас". Никъде в рекламата не се споменава, че това ще те излекува или подобри, защото кажат ли го в прав текст и стават подсъдни за подвеждаща реклама.
24
6
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Роза....Внушението е голяма сила,наистина,но то важи и при приемане на антибиотици,на всякакви химикали,на "витамини" и "хранителни добавки"..Най-силно влияе и при податливи персони,посещаващи разни врачки,баячки,леещи куршуми,фърлящи брашно на дувара, възточни шамани и ..какви ли не "екстрасуперсвъх сензи"..Така че да се нарочва внушението..по-точно САМОВНУШЕНИЕТО единствено като ефект от хомеопатията ,е най-малкото некоректно.
23
1
 
4
 
! Отговори
Роза преди 2 години
В живота си не съм ползвала никога хомеопатия и я смятам за измама.Но ако някой мисли,че му помага-нека да се лекува с нея!Внушението е голяма сила!
22
2
 
7
 
! Отговори
репортер преди 2 години
Хомеопатията е изключително полезна за производителите и търговците на хомеопатични продукти.
21
2
 
3
 
! Отговори
Извод преди 2 години
Биг Фарма е измама, хомеопатията е измама, освен само на билки да се лекувам...
20
4
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
два пъти съм ползвал "Оксилококциум"..както се казва в рекламата им-"При първите признаци на грип и простуда"..Ефекта беше неочаквано добър за мен-за 24 часа всички симптоми изчезнаха,а бях скептичен..Просто реших да опитам../само споделям!/..
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В хотел виждат служител да излива половинка водка в басейна. Хомеопатите ще се събират тук и да има какво да пият - обяснил човекът.
18
5
 
1
 
! Отговори
:) преди 2 години
Алоо кометиращите и като не сте виждали зелени човечета, зашо не твърдите че няма извънземни?
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-големият мит, е че работи... Със същия успех можеш да се лекуваш и чрез молитва или леене на куршум.Преди десетина години един известен скептик беше обявил награда 1 милион долара за научно базирано доказателство, че хомеопатията работи. Никой не я спечели...
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хомеопатия = То си ми мина само...
15
4
 
14
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 2 години
Абе вие четете ли какво ви спускат да публикувате!? "Ден на хомеопатията"!? Хомеопатията е измама, няма нито едно доказателство за полезен ефект, нито научно обяснение за механизъм на действие. Една огромна лъжа полезна единствено за производителите и разпространителите на хомеопатия. Продуктите на "боарон" като "оскилококциум" са разрешени за продажба единствено защото не са вредни. в тях няма нищо. Ако "лекар" ви предпише хомеопатия, незабавно го сменете и намерете начин да го докладвате.
14
3
 
14
 
! Отговори
Хомеопат преди 2 години
Изключително лесно е да се докаже, че хомеопатията може да навреди. Получавте диагноза. Не взимате предписаното лекарство, а предписаната водичка. Болестта се влошава. Обръщаш се към шамана, който ти го е изписал и той повдига рамене: "Сигурно не сте живели правоверно и сте осквернили лечителната сила на живата вода"
13
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хомеопатията е шаманство, но много доходно за производителите на тези голи водички, които омайват невежото и суеверно население.
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 6 "но със сигурност е възможно да ви навреди" Забавно е как нАучните запалянковци, за да докажат тезата си използват изрази като "със сигурност е възможно"... :)) Възможно ли е или е сигурно? Или просто "може би"? Защото "със сигурност е възможно да ви навреди" може да се каже и за всеки един препарат и лечение от официалната медицина и ще бъде вярно.
11
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моя съученичка завърши класическа медицина, а после стана хомеопатка. Питах я как така едно лекарство колкото повече го разреждаш, толкова по-концентрирано става, а тя ми отговори: "Забравяш за действието на духовните сили!" Толкова за тази уж-наука! Ами аз ако искам да ми действат духовни сили, ще отида да ми леят куршум, а не да си купувам препарати! Т
10
5
 
12
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Такъв световен ден няма в календара на ООН. Този ден е толкова ден колкото и Петльовден, или Деня на мъжките гевреци. А няма такъв ден, защото хомеопатията е измама с по-голям марж на печалбата отколкото на фармацевтичната мафия.
9
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най - често срещания мит е, че лекува.
8
9
 
12
 
! Отговори
Тодор преди 2 години
Най-големият мит е, че работи.