9 полезни храни за дълголетие

Добавете някои подправки към менюто си
23 апр 2022 18:29, Михаела Лазарова
4
9 полезни храни за дълголетие
Снимка: Istock

Храната заема много важна част в нашия живот. От нея до голяма степен зависи какво ще бъде здравословното ни състояние. А колкото по-добро е то, толкова по-голяма е вероятността да удължим продължителността на живота си.

Вредните хранителни навици и нездравословният начин на живот скъсяват средната продължителност на живота. Редовната консумация на преработени, консервирани, готови и полуготови храни, продукти с добавена захар са само част от вредните и опасни за здравето храни, които увреждат здравето и могат да са причина за преждевременна смърт поради възникнали сериозни заболявания, затлъстяване, хронични възпаления, дегенеративни изменения в клетките и тъканите.

Но за щастие има и храни, които имат тъкмо обратния ефект. Те са изключително полезни, съдържат ценни хранителни вещества, витамини, минерали, полезни и здравословни протеини, мазнини, фибри и антиоксиданти, които имат потенциала да допринесат в удължаването на живота.

Кои са тези храни?

Цветни плодове и зеленчуци 

Не само боровинките са плод, допринасящ за удължаването на живота. Колкото по-разнообразни по цвят, форма и текстура плодове и зеленчуци консумирате всеки ден, толкова повече зареждате тялото си с ценни вещества.

Билки и подправки 

Не трябва да се подценява силата на билките и подправките. Многообразието им осигурява широк спектър от изключително ценни хранителни елементи и активни вещества, които стимулират мозъка, подобряват функциите на нервната, сърдечносъдовата, отделителната, имунната система. В билките и подправките се срещат мощни антиоксидантни активни вещества, които потискат възпаленията и поддържат здравето.

Ферментирали храни

Ферментиралите храни съдържат естествени пробиотични бактерии, които подхранват микробиома в червата. Това намалява риска от хронични заболявания, деменция, разстройства на настроението, дори повлиява положително депресията. Добрите бактерии подхранват чревните бактерии, а когато те са в добро състояние, имунната система също функционира оптимално.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Ооо преди 2 години
Киселото мляко, ако не се изяде в първите 10 минути от отварянето, започва вторична опасна бактеризация.
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Авторката заработва на дума или има отклонения на хранителна основа. С преписване не става. Полезното за българите е вредно за азиатците. За американците да не говорим, толкова са омешани, че вредно и алергия има почти при всеки. Киселото мляко и млечните продукти вредни ли са?