Нова епидемия освен ковид в Северна Корея

Чревните заболявания са често срещани в страната
16 юни 2022 23:45, Елка Василева
21
Нова епидемия освен ковид в Северна Корея
Снимка: архив, БГНЕС

Северна Корея съобщи днес за избухването на още едно инфекциозно заболяване в допълнение към продължаващата епидемия от Ковид-19 и заяви, че лидерът на страната Ким Чен Ун е дарил личните си лекарства на болните от новото заболяване, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
Не е ясно колко сериозна е новата епидемия, но някои външни наблюдатели твърдят, че Северна Корея вероятно цели да подобри имиджа на своя лидер, като го представи като загрижен за живота на населението, тъй като той се нуждае от по-голяма обществена подкрепа, за да преодолее трудностите, свързани с пандемията.

Вчера севернокорейския лидер предложи лекарствата, с които разполага семейството му, на хората, диагностицирани с "остра чревна епидемия" в югоизточния град Хеджу, съобщи официалната Корейска централна информационна агенция. От агенцията не уточниха какво точно представлява епидемията и колко души са били заразени.

Официалният вестник на ЦК на Корейската работническа партия "Родон Синмун" отделно публикува на първа страница снимка на Ким Чен Ун и съпругата му Ни Сол Джу, на която двамата преглеждат физиологични разтвори и лекарства, които подготвят за дарение.

Външни наблюдатели твърдят, че "чревната епидемия" в Северна Корея е инфекциозно заболяване като коремен тиф, дизентерия или холера. Това са чревни заболявания, причинени от микроби чрез заразена храна и вода или чрез контакт с изпражнения на заразени хора. Подобни заболявания са често срещани в страната поради липсата на добри съоръжения за пречистване на вода и до голяма степен поради разрушената от средата на 90-те години инфраструктура за обществено здравеопазване.

Миналия месец Северна Корея съобщи за увеличаващ се брой на пациенти с симптоми, наподобяващи треска, след като призна за епидемия от ковид, а шпионската агенция на Южна Корея заяви, че "значителен брой" от случаите, включват заболели от мирбили, коремен тиф и коклюш.

Ръководителят на сайт, посветен на здравните проблеми в Северна Корея, заяви, че зачестяването на подобни заболявания не е необичайно за страната, но смята, че загрижеността на Ким е по-скоро политическо послание, а не медицинско.

Повече от 4,5 милиона от общо 26 милиона души в страната са се разболели от недефинираната треска, заяви Корейската централна информационна агенция, само 73 от тях са починали. КНДР е регистрирала само малко част от тях като заболели от ковид поради очевидната липса на комплекти за тестване в страната. Чуждестранни експерти поставят под съмнение броя на смъртните случаи, като твърдят, че той вероятно е занижен, за да се предотвратят евентуални вътрешнополитически щети за управлението на Ким.
/БТА/

 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ким ЧЕН Ун - е истински Исус Христос - ще даде и изата от гърба си за народа си - защо няма такива лидери и в България
15
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знаем кой и къде ги бърка тези епидемии. Скоро и в България (ВМА)
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уф, тия ще се самозатрият. И както са изолирани и зомбирани две-три епидемии и край.
13
4
 
18
 
! Отговори
Овце! преди 1 година
ПЛАНдемии безкрай. Това ни готвят, ако им вярвате на простотиите, овце! Ще се вържете ли пак, м?
12
9
 
10
 
! Отговори
www преди 1 година
Корейския полуостров е пример как живеят хората при две коренно различни системи супер богатия изключително високо технологичен юг и верналия се в каменната ере север. Това са болести, които отдавна ги няма в огромна част от све
11
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
It is hard to be the only fat man in the whole country!
10
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
натам се е запътила и русия, ха ха
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Медицински конунистически фашизъм.
8
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С комунисти не ме занимавайте бееее!
7
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички диктатори са джуджета,ниски,злобни и с комплекси.Тоя доста млад взе властта и хората там очакваха да прекрати това безумие комунизъм,но явно така му е добре да продължава агонията.Всеки народ си знае де....
6
7
 
16
 
! Отговори
Жоро Сороса преди 1 година
Червената комуноидна зараза е най-смъртоносната.
5
7
 
11
 
! Отговори
От-тук от-там преди 1 година
По Индия и Китай взе да се говори напоследък че в С.Коря имало случаи на канибализъм,което е малко вероятно.Но все пак знае ли се? На хората там не им е разрешено дори да ловят риба от брега за лична консумация.Има филм по Дискавъри даже.Един пенсионер пред скрита камера вика,всяка сутрин ходя по тъмно със една къса телескопка и хващам по 5-10 малки рибета за да оцеля.Вика че ако го хванели,щял да яде бой в милицията.И това е истина.
4
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е заразил Кимчито докато са се сношавали. Лоша работа.
3
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коремен тиф? Тези в кой век живеят! Остава чума и холера още. Ковидът ще ги довърши окончателно!
2
4
 
21
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Там най-страшната епидемия е от чиннопреклонничество пред простотията !
1
4
 
22
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
Епидемията им е от ГЛАД! СЛАБ ИМУНИТЕТ.