Случаите се увеличават, ще има ли нова драма с COVID-19?

Проф. Радостина Александрова коментира и маймунската шарка
21 юни 2022 09:07, Александър Попов
56

В няколко европейски държави, сред които Великобритания и Гърция, отчитат ръст на случаите на COVID-19. СЗО също предупреди да не се пренебрегва заразата, защото рискът от опасни нови варианти не е изчезнал.

Какво се случва с разпространението на коронавируса у нас?

"Пандемията не си е отишла, вирусът продължава да се разпространява и изменя. Това не означава, че трябва да очакваме невероятна драма. Преминаваме през остра фаза на пандемията и трябва да влезем в мирното съществуване с този вирус. Омикрон вече е единственият вариант на безпокойство, дори Делта вече е детрониран. На около 6 месеца възниква нов вариант. Случаите се увеличават", каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова пред Bulgaria ON AIR.

Тя предупреди, че много сериозно намалява във всички страни тестването, което не позволява да се следи качествено как се променя геномът на коронавируса.

"Има два основни сценария. Най-благоприятният е следващите варианти да бъдат с по-лека клинична картина и да не се налага да се разработват нови ваксини. Най-неблагоприятният е да възникне вариант, който има по-сериозна клинична картина. Ще се наложи въвеждане на нови ваксини. Центърът за контрол на заболяванията в САЩ препоръчва поставяне на ваксина срещу COVID-19 на всички от 6 месеца нагоре", обясни проф. Александрова.

Междувременно здравните специалисти следят и за разпространението на маймунската шарка.

"СЗО трябва да вземе решение за преименуването на вируса и болестта, която той предизвиква. Трябва да се вземе решение и дали ще бъде обявена извънредна ситуация с международно значение, за да бъдат мобилизирани средства и усилия. Маймунската шарка засяга много друго животни, основно плъхове и катерици. От 1970 г. има много малко случаи извън ендемичните райони в Африка. Прави впечатление, че от началото на годината до 15 юни има 2103 случая, като огромната част са извън ендемичните райони. 98% от тях са регистрирани през май месец. Предполага се, че броят на случаите е доста по-голям", коментира проф. Александрова.

Тя изтъкна, че при голяма част от случаите става дума за мъже, които правят секс с мъже, но отбеляза, че вирусът просто е попаднал в тази общност. От думите ѝ стана ясно, че вирусът се предава при близък контакт независимо от пола и сексуалната ориентация.

"При маймунската шарка е необходими продължителен близък контакт, няма как да се заразим от човек в автобуса или магазина", каза вирусологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Драмата е за излъганите от антиваксърите близки на починалите. Тях не можем да ги върнем.
45
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
https://thebulgariantimes/%d0%9f%d1%80%d0%be%d1%84-%d0%b4-%d1%80-%d0%a0%d1%8a%d1%81%d0%b5%d0%bb-%d0%91%d0%bb%d0%b5%d0%b9%d0%bb%d0%be%d0%ba-%d0%9a%d0%b0%d0%ba-%d0%a1%d0%9evid-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b2%d1%8a%d1%80/
44
4
 
6
 
! Отговори
Demonaz преди 1 година
Медицински комунизъм в действие! Вожда на СЗО е маотист-комунист,които ще раздава заповеди на държавите. Тука отново бълнуват за "фашизъм". В чайника правят комунизъм 2.0 дигитален като опитно поле. На есен пак ще се опитат,но мисля,че ще има сериозна съпротива вече.
43
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не съм е*ба*л от една година, така че ме боли фара за маймунската шарка. Плюс това, виждаме че основно се разпространява при ***, а и те се плющят много повече от хетеросексуалните мъже.
42
2
 
1
 
! Отговори
Тралала преди 1 година
За всички от всичко ще има, и то повече
41
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Искате да разберете какви са тенденциите в медицината, тогава прочетете в интернет "История на съвременната медицина" и всичко ще ви стане ясно. Това което се е случвало преди 110г. , се случва и сега.
40
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Треперете антиваксъри!
39
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тоз тyлуn ли разбира от здраве?
38
8
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Една от най-лошите черти на българина е(за другите националности не съм осведомен), че когато бива излъган от официалната пропаганда , макар да разбира добре, че е излъган, никога няма да си признае да не би да се изложи и с това ще повлече и други неинформирани.
37
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Драмата е че всяка кашлица и хрема я имате за Ковид, понеже спряха комисионните нещо от пролетта. Сега Китай тупа топката и есента я чакат с нетърпение в ЕС за да продължат истерията за трети път. Как ли е ЮАР в момента, има ли драми там?
36
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази баба ли пише пропаганди в бг мамите?
35
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глобалфашизмът няма да се откаже от контрола, който получи чрез всяването на страх за животеца. Ще ни затварят, ще ни запушват устите, ще ни бият, ако протестираме срещу абсурдни посегателства върху човешки права. И в същото време здравеопазването ще става все по-платено и по-недостъпно, цените на лекарствата ще стигнат небесата, но те ще се грижат, грижат насила за ваксинирането ни, за живота ни...Е, как да им вярваш, че ти мислят доброто и целта им не е да те унищожат?Фашизъм в действие!
34
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То по-опасно е сега, като почнат да се опрашват украинките на черноморието, защото 10% *** население е далеч по-опасно от коронавируса, който всички вече изкараха.
33
8
 
17
 
! Отговори
Язе преди 1 година
До Анонимен 32"За ваксинираните няма драма. Да му мислят неваксинираните!" . Хич няма драма, само дето го карат по-тежко от неваксаните :))) Всички познати и колеги с по 3 вакси бяха на легло по 7-10 дена, едвам се възстановиха. А ние неваксаните го изкарахме за 2-3 дни...
32
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За ваксинираните няма драма. Да му мислят неваксинираните!
31
9
 
5
 
! Отговори
Ще има пак преди 1 година
Като се върнат българите от почивки и морета ще донесат нови вълни от зарази включително полово предаваните сезонни инфекции и болести.
30
9
 
14
 
! Отговори
Сок Ми преди 1 година
Тази дебела маймунка нема ли я тресне некоя шарчица, че ми писна от нея.
29
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Xа, мис Пигги пак излезе да ни повесели... Явно има нужда от още хонорари за кюфтета.
28
7
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
За българските професори и лекари занимаващи се с пандемията и всички любопитни е статията в интернет----"Проф. д-р Ръсел Блейлок: Как СОVID". Не давам линк защото често ги трият.
27
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ковид НЯМА. Има един фалшив тест, който дава, положителен резултат на какво ли не. Има грип. Докато не го осъзнаете, ще ви водят за носа до скотобойната, овци.