8 храни за баланс на натрий, калий, магнезий и калций

Вкусни и полезни
10 авг 2022 21:02, Михаела Лазарова
4
8 храни за баланс на натрий, калий, магнезий и калций
Снимка: Istock

За да бъдем в добро здраве, нашето тяло се нуждае от баланс на електролитите. Електролитите са минерали, които ни помагат да захранваме всяка клетка в тялото ни. Основните електролити са натрий, калий, магнезий и калций. Когато електролитите биват разредени във вода, те се разделят на положително и отрицателно заредени йони.
Правилният обмен на електролитите играе съществена роля за мускулната функция и за нервните реакции на тялото. Понякога се наблюдава дисбаланс на електролити в организма, който подсказва за себе си чрез умора, мускулни крампи, колебания в сърдечния ритъм, задържане на излишни течности и други.

Ето защо е важно да не допускаме дефицит. Храната е най-добрият начин да си осигурим баланс на минералите натрий, калий, магнезий и калций. В следващите редове може да разгледате някои вкусни и богати на тях храни.

Костен бульон

Костният бульон, който можем да си приготвим от пилешки, свински, телешки, агнешки кости е суперхрана за нашата кожа, стави. Също така съдържа и електролити като калций, магнезий, калий. Костният бульон може да се вари и със зеленчуци като целина, морков, джинджифил, за още повече вкус и ползи за здравето.

Ядки и семена

Има толкова много вкусни и полезни ядки, с консумацията на които можем да си осигурим магнезий и фосфор. Добри примери са бадеми, фъстъци, кашу, слънчогледови семки. Не забравяйте и за таханите, които се приготвят от тези ядки. В допълнение, ядките ни осигуряват и протеини за повече енергия.

Листни зеленчуци

Листните зеленчуци като спанак, къдраво зеле, цвекло и други също е хубаво да бъдат част от нашето здравословно меню за електролити. Осигуряват ни калий, магнезий и здравословни въглехидрати. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
6
 
! Отговори
Натрит преди 1 година
За баланс на натрий яжте сол.
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като жулна една и се балансирам
1
2
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
леле!..Ква е тая "белуга" на снимката?