7 храни за добро здраве и дълголетие

Хапвайте авокадо
10
7 храни за добро здраве и дълголетие
Снимка: Istock

Всички искаме да живеем колкото се може по-дълго и най-важното – животът ни да не се измерва само с количество, а с качество. Здравословният начин на живот е именно това. Много хора се питат защо да спрат да се хранят с лоши храни, да спрат да употребяват алкохол и да се движат активно, след като в общи линии, могат да живеят толкова години, колкото и хора, които са по-внимателни с храната например. Отговорът е именно този – опитвайки се да водим по-дълъг живот чрез осъзнато хранене, ние можем значително да подобрим и неговото качество. Въпреки че средната продължителност на живота е около 70-80 години, има и немалък брой хора, които живеят много повече. Какво е различното, което правят тези хора? Изследвания са установили, че възрастовият диапазон зависи значително от състава на храната. Има ли храни, които могат да ни помогнат да живеем по-дълго? Да, разбира се. Предлагаме ви списък с някои от тях:

Зеленолистни зеленчуци

Според скорошно проучване, този тип зеленчуци са едни от най-полезните сред всички останали. Те са в основата на здравословното хранене и могат да ни предпазят от появата на възпалителни процеси и сърдечносъдови заболявания. Проучвания доказват, че порция зелени зеленчуци на ден може да намали риска от поява на всякакъв вид рак с до 8%, а пък сърдечносъдовите заболявания могат да бъдат намалени с 15,8%.

Зехтин екстра върджин

Безспорно една от най-полезните мазнини в света – зехтинът, е в основата на средиземноморската диета. Тя от своя страна, неведнъж е титулувана като най-добрата и здравословна диета за дълготраен живот. Скорошно проучване доказа, че антиоксидантите, които се съдържат в зехтина, могат да предотвратят появата и развитието на болестта на Алцхаймер.

Бадеми

Един от най-полезните естествени снаксове. Ако се чудите какво да похапнете между храненията, без да изпитвате угризения – винаги имайте малко пакетче от тези вкусни ядки в дамската си чанта. Те ще снабдят организма ви с фибри, протеини и полезни мазнини. Освен това, те ще ви помогнат и да живеете по-дълго! Хората, които хапват ядки редовно значително намаляват риска от развитие на смъртоносни болести като рак, заболявания на сърцето и дихателната система.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
13
 
! Отговори
Дядо Боби преди 1 година
За здраве и дълголетие трябва :::. Жената да не мърмори корема да не къркори ракията да пари и да няма цигари!!!!!!
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз поминавам с яйца, кисело мляко и маслини, зелении всякакви, плодове - малко, месо от време на време, обикновено в събота или неделя, но не всяка неделя.
6
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И от къде пари за зехтин?
5
1
 
7
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Салата олио чушка и бадем ... Чевермето сте го забраили :)))
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 3 - Добре и малко зеленинка да има.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Месо; яйца; сирене;кашкавал - стига ви за отлично здраве.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1 - А виж - зехтинчето на някои месца много ми отива. И средиземноморската диета си е баш със месце и червено вино
1
1
 
8
 
! Отговори
Тирбушон преди 1 година
Точно тези храни обаче, не са подходящи като мезе за червено вино.