Болниците искат НЗОК спешно да им помогне с растящите разходи

Искат пари от резерва, за да покрият големите харчове
4
Болниците искат НЗОК спешно да им помогне с растящите разходи
Снимка: БГНЕС

Болничните сдружения искат да бъдат предприети спешни мерки за предотвратяване на финансовата дестабилизация на лечебните заведения за болнична помощ. Това става ясно от писмо, изпратено до министър-председателя Гълъб Донев, министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, министъра на финансите Росица Велкова, председателя на Надзорния съвет на НЗОК д-р Александър Златанов,  управителя на НЗОК проф. Петко Салчев и председателя на УС на Български лекарски съюз Иван Маджаров. В обща позиция са се обединили Асоциацията на университетските болници, Национално сдружение на частните болници в България, Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение, Българска болнична асоциация и Сдружението на общинските болници в България.

Болниците призовават да бъде използван излишъка и съответната необходима част от резерва на Националната осигурителна каса за посрещане на непредвидено по-големите разходи на лечебните заведения. Като причина се посочва усложнената икономическа ситуация в края на 2022 г. В допълнение болничните асоциации настояват на всички лечебни заведения да се заплати реално извършената дейност, като единичните цени се индексират с процента на инфлацията, обявена от НСИ, считано от 1 септември до 31 декември 2022 г.

„С изтичането на деветмесечието и наличието на излишък на финансови средства в една от най-трудните и непредвидими години за всички сектори на икономиката, аргументите за отправеното искане са безспорни“, обясняват от сдруженията.

Те добавят, че клиничните пътеки бяха средно повишени с 25% за сметка на обема дейност, тъй като бюджетът за болнична медицинска помощ е увеличен само с 3,4% за 2022 г. спрямо 2021 г.

Актуализацията на държавния бюджет в средата на годината беше направена при прогноза за годишна инфлация от 11.6%, а месечната инфлация през август по данни на НСИ достигна 17.7%, мотивират се още те.

Недофинансирането на клиничните пътеки е хронично заболяване на системата от години, а натрупването на недостиг в условията на галопираща инфлация се случва много по-бързо, посочват от болничните сдружения.


4
Още по темата: НЗОКболнициразходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Медицинска сестра преди 11 месеца
1500 лв. заплата . Чисто 1160 ---8часа работа, дежурства събота-неделя празници делници недоволни лекари , пациенти и аз самата. Трудно ,особенно за сестрите , лаборанрите , санитарите . Голяма част от редовите лекари също са недоволни .Парите се усвояват основно от директорите и началниците на клиниките. . . Всички други са на минимума.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Като е по Търговския закон, да е по него докрай! А не при приходната част да са търговци, а за разходите да са с държавна субсидия. Нема такова животно
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Те хубаво хиените управляващи и притежаващи болниците са си заплюли парите, но здравеопазването не е само болници?! Редно е парите да стигнат до всички лекари ангажирани в здравната система!