Защо да киснем ядките и бобовите култури преди консумация?

Бобовите култури се накисват в топла вода
17 фев 2023 22:19, Михаела Лазарова
9
Защо да киснем ядките и бобовите култури преди консумация?
Снимка: Istock

Ако сте се интересували от здравословно хранене, няма как да не сте попадали на съвети и препоръки относно консумирането на ядки, семена, бобови и зърнени култури. Според мнозина те са едни от най-полезните храни, които освен с калории, ще снабдят организма ви и с ценни витамини, минерали и мазнини. Сигурно сте се питали под каква форма е най-добре да ги приемате – печени, сурови или пък покълнали? В следващите редове ще се опитаме да отговорим на тези въпроси. И така:

По-добре да хапваме ядките сурови

Според някои привърженици на балансираното хранене, когато опечем ядките, полезните мазнини, които съдържат се променят, не могат да се свързват с течности и по този начин стават много трудни за усвояване от организма. Други пък твърдят, че с печенето те губят витамините и минералите си. Затова е препоръчително да ги консумираме сурови.

Защо да киснем тези продукти?

Всички те съдържат т. нар. „ензимни инхибитори“, които действат като техен защитен механизъм. Те предпазват тези продукти от гниене и благоприятстват условията, за да може ядката или семето да покълнат. За съжаление обаче свързвайки се с нашите храносмилателни ензими, инхибиторите ги деформират и така тези продукти стават по-трудни за усвояване и храносмилане.

Чрез накисването, ядките, семената, бобовите и зърнените култури се освобождават от ензимните инхибитори, което ги прави по-лесноусвоими и съответно – много по-полезни. Не бива да подценяваме и факта, че тези храни съдържат и фитинова киселина в обвивките си. За нея е характерно, че веднъж попаднала в организма ни, тя се свързва с калция, желязото, медта, цинка и магнезия. По този начин тя пречи да се усвоят ценните вещества от организма. И обратното, ако накиснем ядките, семената, бобовите и зърнените, ще стимулираме процеса на покълване, а освен това ще премахнем от тях и веществата, които не са благоприятни за тялото и храносмилателната ни система.

Веднъж накиснати, те стават лесна основа за приготвяне на здравословни и вкусни веган млека, които са идеално допълнение към всяка диета. Ядките и семената освен на витамини, минерали и мазнини са богати и на протеини. Неслучайно те често пъти влизат в състава на много високопротеинови-нисковъглехидратни диети.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ядките се киснат в солена вода. После се запичат. Водата от ядки е полезна. Солената също.
5
5
 
7
 
! Отговори
А преди 1 година
Докога ДНЕС ще допускате глупави, невярни и дори опасни статии от тази преводачка без ценз!?
4
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Здраве и веган е оксиморон.
3
4
 
6
 
! Отговори
Бре преди 1 година
Дали Михаела може да преведе инхибитор на български и обясни :)
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бобовите култури се накисват ако сте културен човек за да не се срамувате после от изпуснатите бомби.
1
8
 
1
 
! Отговори
В. преди 1 година
Да за предпочитане в солена вода.