В лекарските кабинети - и грип, и скарлатина, и варицела...

В момента се наблюдава поток от болни деца
20 мар 2023 08:48, Александър Попов
12
В лекарските кабинети - и грип, и скарлатина, и варицела...
Снимка: БГНЕС

В момента се наблюдава поток от болни деца, има от всичко по много - има и грип, има и скарлатина, има варицела, има и малко ковид, заяви пред БНТ д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар.

"Скарлатината е заболяване, което е типично за есенно-зимния сезон, но се изтегли към пролетта. Най-често боледуват деца между 2 и 10-годишна възраст, това е въздушно-капкова инфекция. За скарлатината няма ваксина и можеш да се разболееш отново, могат да се увредят други органи и системи, лекува се с антибиотик", допълни д-р Гергана Николова.

Тя поясни, че всяко едно инфекциозно заболяване в началото протича с висока температура и болки в гърлото. При носителите на бактерията те нямат външна изява - пъпки за скарлатина, но имат болезнено гърло, кашлица, повръщане, много висока температура, която не се сваля, като те могат да разпространяват вируса месец-два. Това не уврежда здравето на детето, добави д-р Гергана Николова.

Скарлатината е с висока температура, силна болка в гърлото, гърлото е огненочервено, повръщане, главоболие, болка в мускулите и понякога диария, лицето е червено, а кожата около носа и устата е бледа, което е много харектерен белег.

"Карантината е 10 дни", каза д-р Николова и призова хората да не предприемат самолечение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
11 преди 1 година
Написано е ,че за скарлатина няма ВАКСИНА!!!
11
2
 
1
 
! Отговори
Истината не я казват преди 1 година
А тя е, че Гaньо-хитрецa не ще да се боцка, вика ще го изкарам на крак голям съм тежкар, кой как го изкара той си знае, ама си занижи имунитета и сега дойдоха забравени болести, които пък укропришълците докараха също и са 60 пъти повече от обичайното. Скоро време да очакваме и холера може би ...
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
коридорите тесни,болните заразно болни,никой не пази съседа си в опашката,само аз носих маска,болеше ме гърлото ,да не разболея възрастен пациент...ориенталска работа,неграмотна,поне в лицето на непознати не кашлете по опашките в поликлиниките.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пъленн нонсенс. Каква е целта на тази "статия" с тази "лекарка"?
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"За скарлатината няма ваксина и можеш да се разболееш отново, могат да се увредят други органи и системи" -> "..Това не уврежда здравето на детето " ,"Карантината е 10 дни" ->"като те могат да разпространяват вируса месец-два" Та слушайте точно тая докторка :))))
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В лекарските кабинети имало болни хора. Потрес. Къде по света има такова нещо?! Ще има ли протест на медиците по случая?
6
2
 
13
 
! Отговори
Хмм... преди 1 година
Тая докторица е повече медийна звезда, отколкото джипи!
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какво очаквате да има в лекарските кабинети, мешана скара и бира ли?
4
4
 
9
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Такива, като тая зомбирана краварска шашкалница трябва да платят милионите дози, които България изхвърля.... От пЛандемията.... ===))) а тепърва още, ще получава и плаща.... Сега се загрижила за здравето на хората.... На върбата....
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
под пари останаха тия бе - опъват от всички пътеки - нема празно бате - от всичко дърпат
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Влезеш ли в поточната линия на бялата мафия, излизането е трудно. И здрав да си, ще те объркат и като те подхванат, измъкване няма.
1
5
 
10
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Тая долнопробница, не ревеше ли, че всички трябва се ваксат срещу пландемията.... ===))) ежедневно.... Колко и платиха, ще признае ли...