Искат двоен скок на минималната здравна вноска

Поне 60 лева за здраве плюс застраховане, настоява Българската болнична асоциация
22 мар 2023 21:52, Стела Стоянова
72
Искат двоен скок на минималната здравна вноска
Снимка БГНЕС

Здравната вноска да не е по-малко от 60 лева, искат от Българска болнична асоциация. Предложението на съсловието е да се въведат и застрахователните дружества в системата, за да могат хората да ползват здравни услуги и да не плащат от джоба си. В момента най-ниската вноска за здраве е 28 лева.

„Половината от разходите за здравеопазване в момента плащаме от джоба си. Хората се налага да плащат, докато са в тежки състояния, а застраховането може да им реши проблема. Това заяви в предаването "Твоят ден" на Нова нюз  Андрей Марков, зам.-председател на Българска болнична асоциация. То идва скоро след настояването на личните лекари потребителската такса да стане 7,80 лева вместо 2,90 в унисон с ръста на минималната работна заплата.
По думите му един застраховател няма да покрие здравна щета, ако пациентът не е бил профилактиран, така че това ще накара хората да търсят профилактични прегледи, които сега избягват. "При скок на здравната вноска няма да се ограничи достъпът на уязвими групи. Това би осигурило равен достъп и на солидарен принцип ползването на здравната система на нуждаещите се, без да се налага да доплащат за лекарства и услуги", коментира той.
Пенка Георгиева от пациентската организация "Заедно с теб" смята, че реформите в здравеопазването трябва да започнат от 8% за осигуровки, които да отиват в НЗОК. "Подкрепям разрешаване на застраховане в здравеопазването, за да може платежоспособните хора да се осигуряват повече и да се застраховат, за да имаме по-здрава нация", посочи тя.

Tя се надява да се изготви и въведе Закон за задължения и права на пациентите. "Тук могат да се включат профилактичните прегледи. Ние сме против увеличаване на потребителската такса за личните лекари. Има нужда от допълнително финансиране в здравеопазване, но не чрез този механизъм, защото би се затруднил достъпа на социалнослабите. Трябва да се защитят уязвимите групи", смята Георгиева.

 


72
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
Ганев преди 2 месеца
Бандитска система. Над 430 болници - минимум 100 за изхвърляне. Знаете ли какви пари отиват в разни бордове. Това са ограничени хора в обедвсмрласта на високите технологии. Корупция мания за тт.величие и т.н. изследвасния и прегледи ги прави техниката. Тези персони не носят никаква отгховорност. Реална цена за изследване - труд до 10 лв. Това са едни оператори на машини. Здравеопазване - основно средство за забогатяване.
63
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пладнешки обирджии. Да плащаш всеки месец задължително за тоя дето кла ти гората и като ти се наложи да ползваш - пак да плащаш...не ви щем задължителното здравепогазване. Всеки да се спасява сам.не ползвам и не искам да ползвам и затова не искам да плащам за другите на солидарен принцип. Който се е охранил, пие, пуши, не се движи, кара мощен мотор и т.н. да си плаща сам леченията
62
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ошушкаха касата с фалшива пандемия. Една стотинка няма да им дам. Това не са лекари.
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЦЪ, ами извадени са, бе.
60
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лекарите скарани. Сестрите издокарани. Секретарките на гости. А болните Бог да ги прости. Девиза на лекарите - травматолози: "Счупеното носи щастие".
59
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Отидеш на диетолог, той по дебел от теб! Отидеш на очен лекар, тойпо-кьopав от теб! Е, как да отидеш на психиатъp?!?
58
2
 
3
 
! Отговори
Цъ до 62 преди 2 месеца
НАЙ- ВЪРХОВНАТА ГЛЛУППОСТ Е ДА СИ ПРАВИШ ИМПЛАНТИ. ЛЕКУВАЙ СИ ЗЪБИТЕ. НЕ ГИ ВАДИ. ИМПЛАНТИ СЕ ПРАВЯТ ПРИ ИЗВАДЕНИ ЗЪБИ. Да не говорим, че периимплантарните инфекции при тях са мнооооого чести. От Здр. Каса имаш не 2, а 3 услуги като при фотополимерна пломба се приспадат парите от касата.
57
4
 
8
 
! Отговори
Радослав преди 2 месеца
До 58: може, просто промяна на закона. В момента няма как да работиш и да не плащаш осигуровки, но ако се промени закона може да си стане на индивидуални партиди. Но проблема идва от това, че тогава главните гласоподаватели на партиите ще останат без здравеопазване и за тях това е драма. Този социален модел може да функционира само и единствено ако внасящите са повече от ползващите, а от десетилетия в България не е така! След 10-20 години цялата социална и здравна система в България ще колабира.
56
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това е картел на частните болници, които източват пари от Здравната каса. Да се изгонят към пазара. Да се намалят плащанията към тях, защото те вземат допълнителни пари от пациентите.
55
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да ви кажа само колко ми искат зъбарите за лечение с импланти на една челюст. Между 10 и 16 хиляди лева са офертите. Оферти събирам, от търговците- зъбо "лекари". И щели да се вдигат цените на стоматологичните услуги. Като здравно осигурен имам право на 2 пломби амалгама на година. Не е грешка или моя заблуда- касата плаща все още за пломба амалгама. Дето никой не работи с този материал. Питайте си зъболекаря, ако не вярвате.
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Скоро ще има и свръхпечалба за постоянно, който спечели два лева е свръхпечалба и ние взимаме 1 лев.
53
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Госпожо, ПенкЕ Георгиева от пациентската организация "Заедно с теб", платежоспособните не се лекуват в България. Кой ще си рискува здравето при българските шарлатани? Лекарите, които могат да лекуват вече са напуснали България. Докато им плащахте трохи, те избягаха. Сега сте тръгнали с трици да ловите м.ай.м.ункии.
52
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Искат двоен скок понеже двойно им скочиха командировките от вчера. Сега трябва ние да им платим хотела и плюсканеmо на докторите и любовниците им, където си мъкнат с тях като сестри.Пълна анархия е с тези пари. Това е каца без дъно. Всеки месец плащаме, за да могат да раждат от махала безплатно и да шият наkълцаните с брадви баджанаци от Казанлък. Малоуmна държава.
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Радослав Не може индивидуална. Не я плащай и кътай парите и ето индивидуална. Осигуровка влиза във фон и не може да е индивидуална. Здравите плащат за болните. Но са различни размери според заплатата.
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До До 53 Ако си фирмажия не е задължителна. И пак се получава ново неравенство. За едни е задължителна а за други не.
49
1
 
6
 
! Отговори
До 53 преди 2 месеца
Не мога да не я плащам. Спират ми я на заплата всеки месец. В държавно училище работя.
48
4
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 2 месеца
До 49: мълчат и се радват на цоцалистическият модел! Индивидуални партиди и здравни застраховки му е майката! Всичко социално което е с обща каца трябва да се заличи! Да се мине на индивидуални партиди и всеки да ползва всеки колкото е внесъл! ЕС не е проблема, а все още окопаните в управление комунисти и деца на БКП-ци!
47
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен Това е осигуровка. Не я плащай а си трупай индивидуална сметка.
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да си го вземат от онези където си слагат импланти в джуките и гърдите!
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Народните председатели нека да плащат ЗО-и на безработните лица!