Дългото пътуване до офиса може да е вредно за здравето

Повече от 3 км от дома до офиса - недостатъчна физическа активност
Обновена: 9 май 2023 08:47 | 9 май 2023 08:28, Елка Василева
15
Дългото пътуване до офиса може да е вредно за здравето
Снимка: архив, БГНЕС

През последната година все повече компании възстановяват традиционния режим на работа - присъствено в офисите изцяло или за част от трудовата седмица след наложената от пандемията от КОВИД-19 дистанционна работа. Предимствата от този вид организация на труда за здравето се дължат основно на възможността за общуване, но има и отрицателни последици и те са свързани с това колко дълго човек пътува до работното си място, съобщи електронното издание „МедикълЕкспрес”, позовавайки се на „Конвърсейшън”.

Изследване, проведено в края на 2022 г., установи, че дългото пътуване до работното място е свързано с по-малка физическа активност, наднормено тегло и проблеми със съня. А в зависимост от мястото, където е офисът, може да се появят и проблеми със злоупотреба с алкохол.

За проучването са анализирани данни за близо 13 000 души на възраст 16-64 г. , участвали в дългосрочно изследване на здравето в Швеция за периода между 2012 г. и 2018 г. Данните отчитат начина на живот на участниците – колко често спортуват, дали пушат и консумират алкохол, теглото им, трудовата заетост, доколко стресирани са от работата си, дали имат заболявания. Отчетени са разстоянието между домовете и работните места на доброволците, социалноикономическият статут на районите, в които са жилищата и офисите.

Оказва се, че пътуването на повече от три километра между дома и офиса увеличава вероятността от недостатъчна физическа активност, наднормено тегло и нездрав сън. Хората, които работят повече от 40 часа седмично и пътуват до работното място над пет часа седмично, е по-вероятно да са физически неактивни и да страдат от проблеми със съня в сравнение с тези,  които са пътували между един до пет часа седмично до службата. Това е свързано с ограниченото време за спорт и стреса, който пречи на съня.

Анализът на авторките на изследването Яна Халонен от Финландския институт за здравето и Ауриба Раза от института Каролинска показва още, че участниците развиват вредни навици, свързани с употребата на алкохол, ако работното им място се намира в район с по-висок социалноикономически статут. Ако офисът се намира близо до бар, хората по-често се сдобиват с вредни навици и злоупотребяват със спиртни напитки.
(БТА, Антоанета Маркова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АGENDA 2030 и 15 минутните гета. Манипулацията започна.
12
1
 
1
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 година
Много добре ! Най-добре е да си стоят по домовете и да си канят и приемат " хубавците (хубавиците) и крад*ите " . За " простолюдието " няма кой да работи .
11
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
тя една любов, която те чака в офиса...
10
0
 
9
 
! Отговори
селянин преди 1 година
то по принцип работата е вредна за здравето
9
0
 
3
 
! Отговори
Може, преди 1 година
това като хипотеза ли го казват?
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А дългото пътуване на хора, които не работят в офис, явно не е вредно.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбрах влиянието, ако живееш до гробища, до публичен дом или до БАН?
6
4
 
5
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Хайде стига дами и господа "ЕКСПЕРТИ" по цял свят хората работят и нищо им няма. Репресиите ("мерките") против "ПЛАНДЕМИЯТА" нанасят много повече щети на хората. Всеки знае, а вече и сами си го казват, че не заради "МЕДИЦИНСКИЯТ Ф***ЗЪМ" сме останали живи. Просто имаше глобално споразумение да се наложи подобно нещо и си го направиха.
5
4
 
6
 
! Отговори
Стереотипни изводи преди 1 година
Повечето офиси се намират по-близо до бар отколкото до дома, значиииии.... )) Ама повечето офиси се намират и по-близо до детска градина, до университет, до йога-център, до басейн и т.н. отколкото до дома, ама това в изследването НЕ СЕ отчита! Защо ли?!
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И още как! Три часа на ден беше.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На днешно време няма как да пътуваш по-малко от половин час. Друг е въпросът как и колко удобно го правиш. Живея срещу първата спирка на автобуса и съответно излизам 2 минути преди часа на тръгване - вътре чистичко, удобни междуградски седалки докато прочета нещо на таблета и съм стигнал. Друго е ако си зад волана в задръстване.
2
0
 
17
 
! Отговори
Пак простотии преди 1 година
Как едно свястно нещо не публикувахте?
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пътуване как? На крак? С тротинетка? С каруца?