Как черният дроб е свързан с отслабването?

Нови изследвания показват, че затлъстяването на черния дроб не е само следствие от наддаването на тегло, а и основна причина за това
28 май 2023 17:08, Михаела Лазарова
7
Как черният дроб е свързан с отслабването?
Снимка: Istock

Ако някога сте искали да свалите някой друг килограм, със сигурност сте опитвали всичко – диети, ограничения, спорт, гладуване… Но сякаш идеалното тегло и перфектната форма си остават там – някъде в мечтите. Изглежда има тайна, която не знаем, нещо, което пропускаме. Но какво? Може би трябва да помислим за фактор, който досега не сме отчитали. Когато говорим за отслабване, изглежда здравето на черния дроб може да играе основна роля в загубата на тегло. Но нека първо изясним основните функции на този важен орган. И така:

Каква е ролята на черния дроб в организма ни?

Черният дроб е уникален орган, може би най-сложният в нашето тяло, а пък по големина му отстъпва само кожата. Друг интересен факт е, че той може да се регенерира напълно и е основна част от храносмилателната система. Той заема ключова роля в метаболитните процеси, изпълнявайки повече от 400 жизненоважни функции. Черният дроб спомага за складирането и синтеза на холестерола, преработката на токсични продукти, запазването и обработката на витамини и минерали, разграждането на белтъци, складирането на енергия под формата на гликоген и дори взима участие в хормоналния обмен.

Как той е свързан с отслабването?

Ако искаме да “пренастроим” организма си, вероятно бихме поставили черния дроб в центъра на тази сложна задача. Както вече споменахме, той участва в почти всеки метаболитен процес в тялото, включително и превръщането на хранителните вещества във вещества, които тялото ви може да използва. Разграждането на мазнините, съхраняването на захар като триглицериди, създаването на енергия, метаболизма и способността за отслабване и може би най-важното от всичко – освобождаването от отпадни продукти – всички тези негови функции имат директна връзка със загубата на тегло.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако vena portae я превеждате като "портна вена", това само доказва колко сте далеко от разбиране дори на елементарни неща свързани с биологията. До мастна инфилтрация и ролята на липотропни вещества едва ли ще стигнете. Затова на пр0сти хора не трябва да им се дава достъп до научна литература.
3
0
 
7
 
! Отговори
В. преди 10 месеца
Имам едно любимо място. Когато минавам си късам глухарчета. Наблизо придават и целувки!
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"включително и превръщането на хранителните вещества във вещества, които тялото ви може да използва" - и още бисери от тази псевдожурналистка. Що не си гледа статиите за секса?
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
слушай лекарски съвет на мисирка ако не ти се живее