Откриха лекарство, което намалява на 50% риска от смърт от рак на белите дробове

"Вълнуващите“ резултати добавят огромна тежест към по-ранните констатации от същото проучване
5 юни 2023 19:55, Йоана Цонева
10
Откриха лекарство, което намалява на 50% риска от смърт от рак на белите дробове
Снимка: Pixabay

Едно хапче, приемано веднъж на ден, намалява наполовина риска от смърт от рак на белия дроб, според "вълнуващи" и "безпрецедентни" резултати от продължило десетилетие глобално проучване, съобщава "Гардиън".

Приемът на лекарството Osimertinib след операция драстично намалява риска от смърт на пациенти с 51%, показват резултатите, представени на най-голямата в света конференция за рака.

Ракът на белите дробове е водещата причина за смърт от рак в света, причинявайки около 1.8 милиона смъртни случая годишно. Резултатите от проучването в късен етап, ръководено от Йейлския университет , бяха представени на годишната среща на Американското дружество по клинична онкология (ASCO) в Чикаго.

"Преди 30 години не можехме да направим нищо за тези пациенти“, каза д-р Рой Хербст, заместник-директор на Раковия център на Йейл и водещ автор на изследването. "Сега имаме това силно лекарство".

Още по темата

"50% са голяма работа при всяко заболяване, но още повече при заболяване като рак на белия дроб, което обикновено е много резистентно на терапии“.

Проучването включва пациенти на възраст между 30 и 86 години в 26 страни и разглежда дали хапчето може да помогне на пациенти с недребноклетъчен рак на белия дроб, най-често срещаната форма на заболяването.

Всички в изпитването са имали мутация на гена EGFR, която се открива при около една четвърт от случаите на рак на белия дроб в световен мащаб и представлява цели 40% от случаите в Азия. Мутацията на EGFR е по-честа при жените, отколкото при мъжете и при хора, които никога не са пушили или са били леки пушачи.

Хербст каза, че "вълнуващите“ резултати добавят огромна тежест към по-ранните констатации от същото проучване, което показва, че хапчето намалява наполовина риска от рецидив на заболяването.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
До 6 преди 3 месеца
Както украинците печелят всяка битка, ето така става и с лекарствата, виждаш и чуваш наратива на западните медии, ако се поинтересуваш ще установиш че и много иновативни и успешни лекарства и терапии са създадени в Русия и други незападни страни.
5
5
 
8
 
! Отговори
Един преди 3 месеца
Абе защо все гадните западняци измислят успвшни лекарства, а умните, готини и морални руснаци не. Хммм
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Има една голяма категория от хора в България, на които все им е на криво, каквато и хубава новина да има. Те все нееее, на всичко. Все търсят конспирации, все ги лъжар, все ги работят. Да не дава Господ, наистина да се нуждаят от помощ.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дай Боже да помага и дано по скоро открият причината и намерят лек!!!
2
1
 
7
 
! Отговори
до 2 преди 3 месеца
До Анонимен перманентният стрес е на първо място!
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Чернобил???