Положителни и отрицателни ефекти от кафето

Кафето повишава холестерола
20 сеп 2023 08:58, Михаела Лазарова
9
Положителни и отрицателни ефекти от кафето
Снимка: Istock

Кафето е една от най-консумираните напитки в света. Милиони хора по света пият кафе всеки ден поне по веднъж, а някои и по повече. То има както добри, така и лоши ефекти. Всичко зависи от количеството кафе, което консумирате на ден. Кафето може да ви донесе както ползи, така и вреди, ако прекалявате с него.

Кои са добрите и лошите неща, които се случват в тялото, ако пиете кафе всеки ден?

Кафето подобрява настроението и се бори със стреса

Кофеинът има свойството да подобрява настроението. Той е стимулант, който се бори със стреса, безпокойството и тревожността. Ако пиете кафе всеки ден, ще имате по-добро настроение, ще сте по-бодри и енергични.

Кафето подобрява паметта и концентрацията

Паметта и способността ви за концентриране ще се подобрят, ако сте любители на кафето и тази напитка присъства всеки ден в менюто ви. Кафето ободрява и подобрява способностите за усвояването на информация и боравенето с нея.

Кафето намалява риска от рак

Кофеинът е антиоксидант. Това прави кафето една прекрасна напитка за борба с рака. Антиоксидантите потискат вредното влияние на оксидативния стрес, предразполагащ към злокачествени изменения в клетките. Това намалява риска от поява на различни видове рак.

Кафето подобрява отделителната функция

Кафето има диуретичен ефект. Това стимулира отделянето на урина и намалява риска от поява на инфекции на пикочните пътища. Ако пиете по 2 или 3 чаши кафе на ден, бъбреците ви ще работят на по-бързи обороти и ще отделят повече урина, а това намалява вероятността за прикрепяне на бактерии по уринарния тракт.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


9
Още по темата: кофеинстрескафе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Разстройва слабите стомаси!
8
0
 
2
 
! Отговори
3в1 преди 2 месеца
Отрицателните ефекти не разбрахме
7
1
 
4
 
! Отговори
деди преди 2 месеца
Кафето не вдига кръвното , а повишава пулса . Прави те нервен , разбива ти съня . Бавна отрова .
6
0
 
5
 
! Отговори
Нес кафе преди 2 месеца
Оле, колко приятно мирише кафето! Прекрасна вълшебна напитка! По две кафенца на ден , за да се поддържате приятно, бурно и енергично...!
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е, подобрява настроението в смисъл, че е приятно да се пие. И до 10 кафета съм стигал в натоварен момент преди години, да чукам на дърво, последствия няма. Иначе, да, две-три кафета на ден не са прекалено много. Естествено, ако нямаш някакво заболяване и да ти е противопоказна употребата му.
4
1
 
4
 
! Отговори
Както всичко друго преди 2 месеца
и с кафето е нужна модерация в употребата. Едно-две кафета на ден е може би полезно, но тия дето пият по 5-6 и нагоре не мисля, че са много добре здравословно. По тая точка с подобряването на настроението също не съм съгласен. Кафето забързва метаболизма и по този начин по-скоро подсилва настроението, в което сте. Нямам наблюдения за подобряване на настроението и паметта.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Когато се пие с мярка, няма как да навреди. Както и всичко друго.
2
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
кафето е наркотик, както и солта захарта и брашното, тези неща + алкохола не трябва да се употребяват за да искате да сте в перфектно здраве.....
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не съм сигурен дали момиченцето от щанда напусна без предизвестие или нашето човече направи нещо. Казваше, че си харесва работата.