Рецептата Dnes: Кекс с ябълки и прясно мляко

Вкусен десерт
24 сеп 2023 09:30, Михаела Лазарова
5
Рецептата Dnes:  Кекс с ябълки и прясно мляко
Снимка: Istock

Продукти:

  • 2 яйца
  • 140 г захар
  • 1 щипка сол
  • 1/2 чаша олио
  • 1/2 чаша прясно мляко
  • 200 г брашно
  • 50 г картофено или царевично нишесте
  • 1 ч.л. канела на прах
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер
  • настъргана лимонова кора на вкус
  • 3 ябълки

Приготвяне:

В купа с помощта на миксер разбийте яйцата заедно със захарта и щипка сол. Сместа трябва да стане леко пухкава. Постепенно добавете олиото и млякото, като продължавате да разбивате. В отделна купа комбинирайте пресятото брашно, пресятото картофено нишесте (или царевичното), канелата и бакпулвера. Разбъркайте и след това малко по малко добавете сухата смес към течната.

Трябва да се получи гладко тесто. Ябълките се обелват и нарязват на малки парчета и се добавят към него заедно с лимоновата кора. Разбъркайте с шпатула и пресипете тестото в намазнена и набрашнена форма за печене. За финал нарежете на филийки една или половин ябълка и я подредете върху тестото, поръсете с кристална захар.

Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за поне 35-40 минути, като най-добре е да тествате тестото с клечка за зъби. След като изстине, може да поръсите кекса с пудра захар.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
...."защото снощи правих кекс.".......
4
1
 
3
 
! Отговори
маг Витанов преди 7 месеца
Виждайки безумната за раздел "здраве" статия, знаех че авторът е Михаелчето. Много ми се иска да издоя моето прясно мляко върху нейните ябълки.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Толкова обичам!
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Надявам се да го опитаме заедно!
1
0
 
2
 
! Отговори
Късен гларус преди 7 месеца
Според кулинарните специалисти и диетолозите, сутрешния кекс е много полезен.