Започва ваксинацията срещу Омикрон у нас

Предстои и доставка на ваксини за деца между 6 месеца и 11 години
27 сеп 2023 08:50, Нели Христова
59
Започва ваксинацията срещу Омикрон у нас
Снимка: БГНЕС

Започва прилагането на 80 640 дози от новата ваксина срещу подвариант XBB 1.5 на Омикрон. Ваксините са предназначени за лица от 12 г. нагоре и са налични в Регионалните здравни инспекции в страната.

Предстои и доставка на ваксини за деца между 6 месеца и 11 години в склада на „Бул Био – НЦЗПБ“ ЕООД, които също ще се предоставят на РЗИ.

Междувременно министърът на здравеопазването одобри препоръките на Националния експертен съвет по имунизации за ваксинация срещу COVID-19 през предстоящия есеннo-зимен сезон.

Същата се препоръчва за: Лица на възраст на и над 60 години ; Лица с хронични заболявания (напр. диабет, сърдечни заболявания, белодробни заболявания и др.), независимо от възрастта; Имунокомпрометирани лица (напр. лица с HIV, трансплантирани и др.), вкл. имунокомпрометирани деца на и над 6 месеца; Бременни жени; Медицински персонал; Потребители и персонал на социални институции.

Вариантна ваксина срещу COVID-19 може да получи и всяко друго лице, изявило желание да бъде ваксинирано, което не попада в посочените групи.

Ваксината е показана за лица от 6 месечна възраст нагоре, независимо дали са ваксинирани до момента или преболедували. Прилага се в единична доза, като изключение са децата под 5 г., при които, ако не са преболедували или ваксинирани до момента, се имунизират с три дози.

При лицата от посочените по-горе групи Националният експертен съвет препоръчва и прилагането на ваксина срещу сезонен грип. Грипна ваксина може да бъде поставена едновременно с ваксината срещу COVID-19, като двете ваксини се инжектират на различни места. Възможно е ваксините да бъдат поставени и поотделно, при две отделни посещения при лекаря, като в този случай не е необходимо да се спазва определена поредност, както и фиксиран интервал между двете ваксини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не започва! Само няколко родители-нагаждачи-слагачи-близачи и подобни ще плонжират, рискувайки живота на собствените си деца с надеждата да се домогнат до някакви мизерни облги или да се харесат на някой...
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Интересно, кой лекар ще каже на пациента, ако има симптоми за грип (а те всички симптоми са почти едни и същи!), че има "обикновен" грип а не Ковид?Преди 2020 г. агитираха много яко през зимите за ваксини срещу различни нови щамове грип - колко били опасни и рискови. После дойде Ковид - и вече друг грип не съществуваше за лекарите, само от ковид се боледуваше ! Бизнес
23
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Айде Роби, напред към поликлиниката, и спазвайте дистанция от 1,5 м, и си мийте ръцете!
22
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И за пръскането от самолетите ли имате да спорите бре... То е буквално ОЧЕВАДНО??? Единствено човек с пълна слепота има оправдание още да не го е видял? Днес над София беше неописуемо! Наснимах куп невероятни кадри! Небето беше като кръстословица разчертано! Тия черти се разливат до ширина стотици метри и остават да висят! Не вярвам че са "вируси", ама дали са някакви частици, дали са химикали, НЕ Е КОНДЕНЗ! И не е добронамерено, щом е тайна! Гледайте небето бе! Събудете се вече! Нещо не е наред
21
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
божкеее, божкееее - пак изпълзяха групата на антиваксърите кукумицини с лудите си теории - шъ мъ съсипити ва ейй безмозъчни лудетини - то не беше фашзъм, висши съветници дето разкрили "истината", пръскане, наноботи и сега чеврвеи -амеби -хахаахх -падам честно
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Министерството на здравеопазването изчисли колко сте бавномислещи, медийнозависими, ваксинаивници в България - МАКСИМУМ 80 000... Пък си пишете какъв процент били "антивасъри"... Всички останали над 80 000, ето какъв... А реалността е че по 10-15 на ден се "ваксинират" през последната година-година и половина... 5000 -6000 човека на година. Това сте, последните с дълъг ковид в мозъка.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Когато махнат нанобототе от ваксините тогава може и да си сложа или поне да можехме да ги неутрализираме с някакъв ЕМП импулс като в Матрицата. Да не говорим че на някои снимки под микроскоп се виждат някакви същества да мърдат в ваксите, нещо като червеи амеби.
18
2
 
14
 
! Отговори
Върви да обясняваш преди 7 месеца
, че няма конспирация после... Принципно нямам нищо против ваксините, но за тия, които бяха създадени покрай ковида вече излязоха достатъчно материали, за негативните ефекти от тях, за това какво скалъпване на бърже е било с цел да се налапат с държавни пари отделни личности, и че всичко е по-скоро бизнес интереси, а не опит за лечение или превенция на вируса. Нарушени бяха световни стандарти при пускането за употреба на тия ваксини, затова моя съвет е да се избягват.
17
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вчера видехте ли облаците от пръскане в небето - пак почнаха и все по ниско летят за да фанат повече хора вирусите които пръскат
16
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това означава, че войната в Украта се спихна и пак се връщаме към ковида и ваксинациите. Хора ще ни прехвърлят от едно към друго, но мирния живот приключи. Минало бешело.
15
2
 
10
 
! Отговори
САЩ преди 7 месеца
Висш съветник на правителството на САЩ по въпросите на ваксините отказва да си постави най-новата ваксина Covid, тъй като предупреждава за дългосрочното въздействие върху миокардита https://twitter.Com/TheChiefNerd/status/1706265236150374574. Д-р Пол Офит разказва защо не получава тазгодишния COVID Booster и казва, че миокардитът може да продължи по-дълго, отколкото се смяташе досега "Мисля, че съм защитен. Не съм получил миналогодишната двувалентна ваксина. Не получавам тазгодишната ваксина,
14
2
 
23
 
! Отговори
Седераст преди 7 месеца
От около година населението на най-имунизираните държави в света се радва на най-висок excess deaths. Четете, има не малко алтернативни източници, и мислете два пъти, преди да се набодете.
13
1
 
23
 
! Отговори
Перниканец преди 7 месеца
Зелените сертификати кога да ги чекаме ?
12
0
 
20
 
! Отговори
Джокович преди 7 месеца
Пак няма да играе, егати.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
засега имало само към 5-6000 в София - то за кой по-напред ще стигнат?
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
11- ти, верно ли? Ти да видиш.
9
9
 
14
 
! Отговори
до 7 преди 7 месеца
Това за е подвариант на Омикрона, който е актуален в момента. КОВИД вече отслабна доста, но българинът от простотия си е в челните места по смъртност. Към днешен момент смисъл от ваксини има само при възрастни и предразположени към тежко каране на вируси хора.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Борово Зозо. И ти веднъж да напишеш нещо умно. Че под другите статии изглеждаш като да си избягал от Карлуково.
7
2
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 7 месеца
......През последните 24 часа са поставени 20 дози ваксина срещу КОВИД-19....... ааааахахахаааа :)))))))))))))))))))))))
6
2
 
29
 
! Отговори
Зозо преди 7 месеца
Хахахааа, започва, ама нема мераклии :)))))))))))))))))) Ай сиктир!!! Да иде Кунчо - Игленикът да му боцнат още една доза. Първо да каже колко дни изкара на маркуч в интензивното!