Може ли алкохолът да е опасен, ако страдате от диабет тип 2?

Едно от най-важните условия обаче е количеството му
Обновена: 21 окт 2023 09:39 | 21 окт 2023 09:39, Михаела Лазарова
9
Може ли алкохолът да е опасен, ако страдате от диабет тип 2?
Снимка: Istock

Диабет тип 2 е заболяване, което се контролира с промяна в начина на хранене, с добавяне на физическа активност, както и с медикаменти, когато това се налага. Много хора се фокусират преди всичко върху храненето, като не обръщат толкова внимание на напитките, които консумират.

А те имат не по-малък ефект върху обмяната на захарите и състоянието при диабет тип 2.

Алкохолът е нещо, което много хора употребяват в различни количества. Всеки е наясно с вредните му ефекти, особено ако се прекалява с него. Но алкохолът има и своите ползи в малки дози. Именно заради това консумацията му не е забранена.

Но важи ли това при диабет тип 2? Може ли алкохолът да е опасен, ако страдате от диабет тип 2?

Както при всяка друга ситуация, така и при диабет тип 2 алкохолът може да има както вредни, така и положителни ефекти. Едно от най-важните условия тук обаче е количеството му.

Съвсем малки количества алкохол могат да допринесат за прочистване на съдовете от лош холестерол и натрупване на плаки.

Това намалява риска от високо кръвно налягане, втвърдяване на артериите, поява на атеросклероза, запушвания и предпоставки за инфаркт и инсулт.

Може ли алкохолът да е опасен?

Ако имате диабет тип 2, едно от най-опасните неща, които алкохолът може да предизвика, е неконтролиран скок в кръвната захар. В алкохолът се съдържат захари, като концентрацията им в някои алкохолни напитки е значително по-висока. Сред тях са бира, ликьори, десертни вина.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 5: Най-голямата глупост е да минеш само на растителна диета. Интересното е, че я препоръчват като здравословна. Абсолютна тъпня.
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Народен лечител! Когато бях на ,,здравословна" диета с плодове, зеленчуци и полезни чубрици, стигнах до ерозивен гастрит, холестерол, кръвоизлив, диабет, ,,тахикардия ляв тип" и подобни анамнези! Взех се в ръце и слушах по скоро разума и тялото си! Обилно овча лой и сланина! Непосредствено преди изследвания много сланина! Резултат - всичко не само в норма, но и в най оптималните стойност и отлични показатели! Пулс лятно време рядко надвишава 70! Личния лекар каза, че при всеки е различно....
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Чистия алкохол изгаря захарта в клетките, естествено големи количества вредят по други направления в организма.
3
9
 
8
 
! Отговори
Народен Лечител преди 6 месеца
Алкохолът е пияниците, няма полза да се пие. Това за холестерола се контролира елементарно диета да избягва алкохол, червени меса, да не се яде карантия, мазна скара и храна. Хората сами си унищожават здравето с храненето и алкохолизъм стават дебели с корем 9-ти месец бременност, нетрудоспособни, болни, тлъстиии, лениви и сакати.
2
7
 
9
 
! Отговори
да може преди 6 месеца
Не е нужно изобщо алкохол живее се и без това. Алкохолът вреди на здравето без значение дали има или няма диабет човека.
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ендокриоложкото ми наставлява - 50 грама ракия, 150 вино и 250 бира на ден! Не повече! Казвам и - Уу-уууу, то много бе, лекарке! Аз не пия толкова! Опасно, колко да е опасно, освен,че товари черния дроб, а той трябва да се справя с усвояването на разни вещества, с които го тормозим! Вчера премерих виното и захаромера удари дъното, тоест - никаква захарност! Пълна ферментация, поставяй капачките!