6 навика, които вредят на черния дроб

Храните се нередовно
9
6 навика, които вредят на черния дроб
Снимка: Istock

Въпреки че вероятно се опитвате да внимавате по отношение на здравето си, със сигурност в ежедневния ви режим има вредни навици, от които не можете да се откажете. Макар и безобидни, някои от тях могат да нарушат работата на черния ви дроб и да забавят обмяната на веществата. Кои са те?

Консумирате прекалено много захар

Свикнали сме да учим нашите деца, че захарта е вредна най-вече за зъбите. Но можем да кажем, че това е само „върхът на айсберга“. Консумацията на захар в големи количества може да навреди и на черния ви дроб. Той използва вид захар (фруктоза), за да произвежда мазнини. Но рафинираната захар, както и други подсладители, които са с високо съдържание на фруктоза, могат да причинят натрупването на мазнини.

А пък това да доведе до чернодробно заболяване. Някои проучвания показват, че захарта може да бъде също толкова вредна за черния дроб, колкото и алкохолът, като това се отнася и за хора, които не са с наднормено тегло. Ето защо е за предпочитане да ограничите консумацията на храни с добавена захар.

Пиете безалкохолни напитки

Изследванията показват, че хората, които пият много безалкохолни напитки, са по-склонни да развият неалкохолна мастна чернодробна болест. Проучванията не доказват, че напитките са причината, но те са продукти, които смело бихме могли да кажем, че не съдържат нищо, което да е полезно за здравето. Не забравяйте, че когато пиете газирани напитки, вашите клетки може да станат по-малко чувствителни или резистентни към ефектите на инсулина.

Когато това се случи, вашият панкреас трябва да произвежда още повече инсулин, за да отстрани глюкозата от кръвния поток – така че нивата на инсулин в кръвта ви да скочат. Това състояние е известно като инсулинова резистентност. Инсулиновата резистентност може би е основният двигател, който причинява метаболитния синдром и може да доведе дори до диабет тип 2 и сърдечни заболявания. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 месеца
Е, щом пиенето не вреди според статията защо да спирам :)))
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Полезна статия, аз съм спрял всичко изброено плюс не пуша за да имам повече черен дроб за пиенето. Освен това ако спрете всичко това ще спестите страшно много пари с които можете всеки месец да си купувате по 1 декар лозе.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Otivam.da se napiya ce kato gledam tiya capoldji deto pisat mi pisva na shaltera nr se spira
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А алкохолът не вреди ли? Да ви имам компетентната журналистика.
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мише, а кои 6 навика вредят на секса?
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Май пропуснаха алкохола
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Екстракт от бял трън плюс терапия от фосфолипидни капсули плюс малко артишок екстракт от зелен чай,екстракт от аспержи ,цинк и литиев оротат. това детоксикира добре цялото тяло. След 4 месеца непрекъснат прием би трябвало да има подобрение.