Ангина, зачервено гърло... Кога на помощ идва хомеопатията?

72% от българите имат доверие в хомеопатията
13 дек 2023 13:14, Александър Попов
34
Ангина, зачервено гърло... Кога на помощ идва хомеопатията?
Д-р Даниела Карабелова, общопрактиващ лекар и хомеопат

Една от най-често срещаните причини за консултации с лекар през есенно-зимния сезон са болките в гърлото и ангините. Понякога те възникват инцидентно, при други пациенти са рецидивиращи.

Особено обезпокоително е това състояние при децата, защото често е съпроводено и с висока темепература.

Има ли място хомеопатията при лечението на ангини и съществуват ли безспорни доказателства за ефективността на метода е една от темите на международната научна и медицинска образователна кампания „За Хомеопатията“.

„Най-опасният причинител на ангини е стрептококът и инфекция с него може да причини сериозни увреждания. Не трябва да забравяме обаче, че има разлика между ангина и зачервено, болезнено гърло. Ангината лесно може да се докаже с тест и тогава лечението задължително е с антибиотик. Болките в гърлото, обаче много често се дължат на вирусна инфекция, за която не е необходим антибиотичен прием. Безотговорният прием на антибиотици е изключително опасен и може да доведе до антибиотична резистентност. Правилното лечение може да се назначи само и единствено от лекар“, коментира д-р Даниела Карабелова, общопрактиващ лекар и хомеопат.

По данни на Световната здравна организация към 2050 г. се очаква загиналите от антибиотична резистентност да достигнат 10 млн. души.

„Хомеопатията не замества антибиотично лечение. Когато то е наложително, лекарят назначава подходящата терапия. Но хомеопатията може да предотврати развитието на болестния процес към бактериална суперинфекция, както и много успешно профилактира често боледуващ пациент. Така се разрежда или преустановява антибиотичния прием. Всяка терапия, която помага и може да намали антибиотичния прием е важна за обществото. Дългогодишният ми опит като общопрактикуващ лекар безспорно показват положителния ефект на хомеопатията върху здравето на моите пациенти от деца, през бременни до пенсионери. Когато говорим за зачервено гърло много добре повлиява комбинацията от Belladonna 9 CH, Mercurius solubilis 9 CH, Pyrogenium 9 CH, три пъти по пет гранулки дневно от трите хомеопатични продукти. При загуба на глас и пресипналост винаги предписвам таблетки Homeovox“, допълва д-р Карабелова.

Съществуват и редица медицински проучвания за приложението на хомеопатията при лечение на инфекции на горните дихателни пътища, които еднозначно показват ефективност и изключват плацебо ефекта. Такива са клиничните наблюдения при деца, когато няма влияние на ефекта плацебо.

Най-всеобхватното до момента медицинско проучване е EPI3, проведено във Франция сред 825 общопрактикуващи лекари и 8 559 техни пациенти. То показва, че при еднакви здравни резултати пациентите лекувани с хомеопатия от инфекции на горните дихателни пътища  приемат с 57% по-малко антибиотици и с 46% по-малко температуропонижаващи и противовъзпалителни медикаменти.

Друго проучване, проведено в амбулаторното педиатрично отделение на Университетската много профилна болница в Амстердам, проследява за една година 170 деца с рецидивиращи инфекции на горните дихателни пътища. Резултати от него показват по-малка тежест на симптомите в групата, лекувана с хомеопатия, намален прием на антибитиоции и по-малко аденоидектомии.

Вярват ли българите на хомеопатията?

    
„Хомеопатичното лечение е много добре прието и ценено от българското население. 72% от съгражданите ни имат доверие в хомеопатията. 88% от използвалите хомеопатия заявяват, че са доволни от лечението си с нея.  Едновременно с това близо 9 от 10 българия смятат, че конвенционалната и алтернативната медицина се допълват.“, каза д-р Персиан Буков, председател на Българската асоциация на производителите и вносителите на хомеопатични лекарства при представянето на данните от национално представително проучване сред българското население на възраст над 18 години. То е проведено от международната агенция за пазарни проучвания Harris Interactive през март 2023 г.

Проучването показва, че 65% от нашите сънародници са използвали поне веднъж хомеопатия през живота си, като за последните 12 месеца това твърдение е потвърдено от над половината от респондентите (54%). Използващите хомеопатия са мотивирали избора си на този тип медикаменти с факта, че при хомеопатията няма странични ефекти и е създадена на базата на натурални съставки.  Данните от проучването показват още, че 2/3 от българите имат намерение да използват хомеопатични проукти в бъдеще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: хомеопатия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
ДА преди 4 месеца
0,72 ОТ БЪЛГАРИТЕ СЕ ,,ДОВЕРЯВАТ,,-КОЙ СЕ Е ИЗЛЕКУВАЛ С ХОМЕОПАТИЧНИ Л-ВА,НИКОЙ-СТИГА ГЛУПОСТИ
26
1
 
6
 
! Отговори
патка преди 4 месеца
Хомеопатията е изключително полезна за банковите сметки на хомеопатите.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е , само антибиотици ли да пием като не помага ? Пък и децата само с антибиотици ли ? Противовирусните средства помагат понякога .
24
1
 
2
 
! Отговори
Офф преди 4 месеца
72% от българите имат доверие в хомеопатията , защото 72% от българите са спрели...
23
1
 
3
 
! Отговори
41 преди 4 месеца
Прочетох коментарите и съм приятно учуден колко много хора са наясно какво реално е хомеопатия.Преди години бях потресен от масовата употреба и надежди в тая сфера.
22
2
 
6
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
Хомеопатията е пълна шарлатания. Разчита на "силата на позитивното мислене" за каквито и да било ефекти.
21
1
 
6
 
! Отговори
Франк преди 4 месеца
Как може да завършиш медцина и да прилагаш шарлатански методи с цел печалба? Визирам госпожата от снимката.
20
2
 
12
 
! Отговори
сдффсфсд преди 4 месеца
То в това е цялата коспирация. Да откажат народа от логическо мислене. Да се разрушат основите на науката с некви тъпитии като "традиционната медицина е супер и докторите нищо не разбират" или че тееорията на Дарвин не е вярна. Да започнеш да мислиш че от теб нищо не зависи и че има някаква висша сила. Сътветно губиш всякаква инициативност. И да се вярва, че нещо друго те управлява. Господ, звезди, Путин. Става лесно след това.
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хомеопатията е като религията - някои вярват, че им помага, ама науката казва друго.
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Никога
17
2
 
21
 
! Отговори
Georgiev преди 4 месеца
Хомеопатията е една измама. Лъженаука.
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Досега колкото и пъти да съм проверявал за ефект от хомеопатия винаги намирам написано "няма доказан ефект", проблема е обаче, че алчни хаптекари и псевдо-лекари изкарват милиони от тях а вие просто не четете.
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ама наистина ли 72 % "вярват" на хомеопатията? Аз сред моите познати нямам такива. Не че съм предствителна извадка, ама все едни 10 % би трябвало да вярват - ако твърденията на хомеоПАТКАТА не са, както се казва, "продуктово позициониране"
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
хората не знаят че самата думичка е измислена от един шарлатанин - "хомео" за човек и "пат" - за лъжа, т.е. лъжонти човека
13
2
 
16
 
! Отговори
Мижи да те лажем преди 4 месеца
Нашенци вЕрват - и в астрология, и на врачки и баячки, и мятат пачки от балкона на ало-измамници. Затова има и почитатели на хомеопатията. Как да чуят, че навремето австралийските здравни власти проведоха най-обширното и сериозно изследване има ли някакъв терапевтичен ефект от хомеопатията за 60 категории заболявания. Отговорът - не е установен такъв ефект в НИТО ЕДНА категория. Шарлатаните обаче продължават да прибират милиарнди годишно от баламурниците.
12
1
 
12
 
! Отговори
Омео Пат преди 4 месеца
Един познат го хванаха с начална форма на рак на простатата. Лекува се упорито с хомеопатия. Чак след година го склонихме да се оперира. Продължи с различни форми на "холистична медицина". Усложни се и започна с други мошеници, част от които дори - доктори. Направи химиотерапия твърде късно - когато вече беше с множество разсейки. Заради силната болка склони да опита с лошата традиционна медицина. В смъртния му акт не пише "умря от хомеопатия", но е така.
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
хомеопатите са психично болни хора или излъгани от шарлатани
10
2
 
11
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 4 месеца
на "д-р Даниела Карабелова, общопрактиващ лекар" трябва незабавно да й бъде отнето разрешителното. "Хомеопат" може да бъде допускан да лекува пациенти - нито хора нито животни. Хомеопат не може да бъде лекар. Хомеопата е измамник. Като примерно "врачката".
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
да обясня какво е хомеопатия с *** пример: взимате един аспирин и го хвърляте в един басейн. Изчаквате да се разтвори и правите малко разбъркване на водата с пръчка. Наливате си чаша от другият край на басейна и - тази вода ще има действието на аспирина (според хомеопатията).
8
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 5: научи Българска граматика и тогава ни казвай е бил по умен.