Бюджетът на НЗОК – по 100 лв. месечно на всеки българин

Д-р Брънзалов: Няма информация за профилактични прегледи
20 дек 2023 13:32, Елка Василева
20
Бюджетът на НЗОК – по 100 лв. месечно на всеки българин
Снимка: архив, БГНЕС

Населението в България няма информация за профилактичните прегледи. Няма как общопрактикуващите лекари да обяснят на всеки един пациент какво включват те. От Министерството на здравеопазването е обещана такава информационна кампания, коментира пред БНТ д-р Николай Брънзалов - зам.-председател на УС на БЛС и общопрактикуващ лекар.

Още по темата
Според него докторът не може да бъде виновен за това, че пациентите не посещават кабинета му, за да си направят профилактичния преглед. "Който е пожелал и е дошъл в нашите кабинети, ние сме му го направили. Въпреки всичко търсим и хората, но аз това не го приемам. Необходимо е да се направи по-мащабна информационна кампания", каза д-р Брънзалов.

Не трябва да се натоварват само личните лекари с този тип дейност. Те работят по Национален рамков договор за медицински дейности, поясни Брънзалов. И допълни, че личните лекари все още нямат достъп до електронните здравни досиета на пациентите в техните листи, за да ги информират какво се случва.

По отношение на изписването на антибиотици д-р Брънзалов каза, че никъде в Европа няма наложено изписване на лекарства само на електронна рецепта.

"Имаме проблем не само с антибиотичната резистентност, но и с купуването на лекарства в аптеките. Никъде обаче не се съобщава думата контрол. В момента може да влезете в аптеки и да си купите лекарства, които по принцип са по лекарско предписание, без пациентът да е видял очите на лекаря. Трябва да се прави контрол на изписването, но той трябва да бъде навсякъде. Защото те ни звънят по телефоните да им изпишем антибиотик, без да сме ги видели и прегледали", обясни той.

Д-р Брънзалов изрази резервираност към рекордния бюджет на Здравната каса от 8 млрд. лева за 6,5 милиона българи, което се пада по 100 лева месечно на всеки един.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
ДА преди 4 месеца
ЩЕ ТИ ПУСНЕ ПРОФИЛАКТИЧЕН ПРЕГЛЕД НО СЛЕД ТОВА НИКОЙ НЕ ТЕ ЛЕКУВА,ЗАЩО ИМ КАЗВАТЕ ДЖИПИТА,НИКОЙ НЕ ТЕ ЛЕКУВА САМО ГЛЕДАТ ПЛАТЕНИТЕ ДЕЙНОСТИ И НА КРАЯ ПОЛУЧАВА ПО 7-8 ХИЛ ЛЕВА-ЗНАЯТ ЛИ КАК СЕ ИЗКАРВАТ С РАБОТА-НЕ
17
0
 
4
 
! Отговори
Гражданка преди 4 месеца
Моите 100 лева отиват за размножаването на магасарите.На тях всичко им е безплатно.Плащаш ,а накрая нищо насреща,ако си бял и млад.
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 13. Здравните осигуровки ги прибира НАП. Питай ги тях и касата къде отиват и защо се налага да доплащаш.аз
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Отново има кражба от ЗК,отново далавери и измами на докторята
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
От над 6,5 милиона в България, здравна осигуровка нямат около 2 милиона, което е проблем. 100 лева на човек на месец е доста малко. Човек до около 55-60 години рядко му се налага да се лекува от нещо по-сериозно от грип, но след това започва да влиза в болница по няколко пъти годишно и лечението му струва над 6000 лева на година, ако не и повече.
13
1
 
9
 
! Отговори
До аз преди 4 месеца
Здравните осигуровки са задължителни. Дори и да посещаваш бяла манта веднъж на 5 години. Та кой не ме кара насила да си подарявам парите на докторята?
12
7
 
6
 
! Отговори
Лекар преди 4 месеца
Тоест направили са оборот на фарма-индустрията и на лабораториите но не и за фактор No.1 : съществения високо квалифициран лекарски и сестрински труд.
11
4
 
14
 
! Отговори
Бунгар преди 4 месеца
Ами,целия бюджет да отиде за заплати на лекарите и сестрите,а пациентите кучета ги яли.Тогава се надяваме лекарите да мирясат и да бъдат доволни.
10
3
 
13
 
! Отговори
ффф преди 4 месеца
Убас е по тия поликлиники и болници... да не ти се налага да ходиш...само в джоба те гледат а нищо не помогат освен да ти изпише една безмислена рецепта... жалка история...
9
2
 
15
 
! Отговори
Очевидец преди 4 месеца
От всичките 6 500 000 българи здравна осигуровка имат най-много 2 000 000.Така че се падат по 400 лв.месечно.Означава ли това,че се крадат по 300 лв.месечно от всеки застрахован? Да със сигурност!
8
13
 
1
 
! Отговори
аз преди 4 месеца
Do 4. Някой да те кара насила. На автотенекджията как даваш.
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Лелеееей, че страшен човек. Аз ако отида да се лекувам при тоя ше се спомина само от погледа му.
6
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За какво да се плащат толкова пари а насреща да не се получава нищо? Безсмислено е. Системата е сбъркана.
5
1
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 4 месеца
всички бременни жени още в първите месеца на скенер да няма изненади след9 месеца колкото и да струва прегледа по евтино излиза на държавата отколкотоцял живот разправии нови болници старите да се махат не са функционални за21 век сега сме застаряващо население със съответните болести и ние в българиянямаме никаква профилактика
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да му давам 100 лв. месечно данък - и после по 100 лв. за преглед ? :)))
3
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Здравеопазването е най-голямата касичка на управниците. Кой ти мисли дали сме здрави. Докторите гледат да си вземат парите, както и аптекарите. Ще ти продадат каквото пожелаеш. Три джипита смених. И тримата в един момент ставаха писарушки, и събирачи на пари. Лекуването е съвсем на заден план.
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А бюджетът на всеки от бялата мафия що не го споменавате?
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
от има нема 6 млн познай колко са българите. в делиурмана да чуеш бг език е мисия невъзможна, даже вече почнаха да слагат турски по табелите