Върнаха хартиената рецепта за антибиотици временно

Лекарите и пациентите могат да я използват до 1 април
19 дек 2023 08:47, Елка Василева
33
Върнаха хартиената рецепта за антибиотици временно
Снимка: архив, БГНЕС

От днес лекарите могат да изписват антибиотик и на хартиена рецепта, а пациентите да го купуват по този начин от аптека. Дългоочакваните нормативни промени са обнародвани в „Държавен вестник“ и влизат в сила веднага.

Връщането на хартиената рецепта за изписване на антибиотици е временно – до 1 април догодина. До него се стигна по настояване на лекарски и пациентски организации въпреки визията на здравното министерство, че този вид лекарства трябва да се предписват и отпускат само по електронен път.

В ефира на БНР д-р Николай Брънзалов от управителния съвет на лекарския съюз припомни, че във всички европейски държави с изключение на Естония се използват и хартиените рецепти.  

С промените се удължава периода, в който болничните аптеки ще отпускат лекарства с наркотични вещества, изписани на хартиена рецепта – до 1 април 2024 година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хората си внасят от чужбина, свят голям, пък накрая и ще се изнесат от Бг.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ей тоя чук обърка цялото здравеопазване!
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е хората избират правителството за да им служи, ако народа иска хартиена, хартиена ще е.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Отличник Ми мноо просто, гушенето става при изписването на лекарствата от GP-то...точно от които са му казли големите играчи, като генериците произвеждани от разни фирми, а не от оригинала, от които ти имаш нужда.
20
1
 
6
 
! Отговори
стар лекар преди 4 месеца
Трябва да могат да се изписват и двата вида рецепти.
19
7
 
2
 
! Отговори
Отличник преди 4 месеца
19 кой точно гуши от електронните рецепти? Тъкмо обратното, Марешки и подобни се гушат от липсата им, когато можеш да си купиш каквото ти скимни без рецепта. Не е нужно да си особено умен, че да го осъзнаеш...
18
0
 
10
 
! Отговори
Психолог до 20 преди 4 месеца
Само че, когато решиха за е рецепта - ЗАБРАНИХА ХАРТИЕНАТА. А сега - се разрешава И хартиената , но не се забранява електронната. Ползвай КОЯТО ТИ Е УДОБНА ЗА МОМЕНТА. ИМА ХОРА, КОИТО СПЕШНО СЕ НУЖДАЯТ, НО ТОК НЯМА В АМБУЛАТОРИЯТА. ВЧЕРА ПОКАЗАХА ТОЧНО ТАКЪВ СЛУЧАЙ И ТО В ДЕТСКА КЛИНИКА!
17
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
По-удобно нещо от електронната рецепта няма! Все едно да сравняваме плащане с 1 клик онлайн и редене като луд на опашка. Въпрос на избор. За мен електронната рецепта е несравнимо удобство. Разбира се, няма как ей така да се изпише антибиотик без преглед, но да кажем, че лекарят чака някакви резултати. Вижда ги онлайн, изписва ти каквото е нужно дистанционно без да ходиш отново. Еми удобно е! Като по цял свят.
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бе то и цигари и алкохол не треа се продават на учениците, ама се продавааат...То и наркотиците не треа се зобат, ама се зобааат, че даже и от депутатите...а тия се хванаха в хапчетата за бедни и намират начин как да гушат докторите и аптеките и как да тормозят народа.
15
13
 
3
 
! Отговори
до 17 преди 4 месеца
Какво ти забранявам, бе?! Какво ме интересуваш ти изобщо, че живееш 100 години назад?! Използвай си хартиени рецепти, хартиени пари- не ми пречиш. Аз се възползвам от модерното удобство, ти бъхти колкото си искаш.
14
3
 
13
 
! Отговори
Ц до 11 преди 4 месеца
Ти си ползвай е рецепта, тя не е забранена, но защо забраняваш на други хора да ползват И хартиената рецепта, когато лекар им я предписва и те имат нужда от това?!
13
7
 
2
 
! Отговори
до 15 преди 4 месеца
И с кое изказване ти казвам, че хартиената рецепта ми пречи??? Казах КОЛКО Е УДОБНА ЕЛЕКТРОННАТА и моментално един функционален *** в твое лице се разписка...
12
3
 
12
 
! Отговори
456 до 11 преди 4 месеца
И какво ти ппечи на теб други хора , които са по- далече от 50км от София, и където често спира токът, има снегове и поражения върху ел. мрежа, да ползват И хартиена рецепта за АБ? На теб с какво ти пречи това?????
11
9
 
4
 
! Отговори
до 12 преди 4 месеца
В селата, ако бяха по-умни от софиянци, нямаше хитрите програмисти да им изкупим наследствените земи и да въртим бизнес там, а те да ламкат мухите цял живот. В селата функционалната неграмотност и простотията са направо плашещи! Както казах- живея в село до София. Страшно е! Ако изключим новодомците хитри заможни програмисти, всичко местно е направо плашещо просто! И по дохотите си личи.
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хартиената рецепта в Бг остава, нито ток, нито интернет. са в ред. Хората си ги искат. В цял свят ги има, почти няма е рецепти. А и когато почне ИИ да лекува управляващи и народ, става.
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма вече тоооолкова пррррости хора в БГ, че да дават антибиотик за щяло и нещяло! Дори в най- затънтените села хората са по- умни от софиянци и политици! Никой не ще да пие антибиотик без причина!
8
2
 
6
 
! Отговори
до 9 преди 4 месеца
Аз не живея в София, а на село. И още как ще ръся- 2023та сме, с 1 клик лекарят ми вади каквото ми трябва без да се разкарвам 50км до него.
7
4
 
13
 
! Отговори
Цъ до 7 преди 4 месеца
Точно Аптеките са тези, които Не бива да дават АБ без рецепта - и няма АБСОЛЮТНО НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ Е ЕЛЕКТРОННА ИЛИ ХАРТИЕНА!!!
6
4
 
10
 
! Отговори
Ха ха ха до 6 преди 4 месеца
МНООООГО МОЗЪК РЪСИШ!!! ВДЯВАШ ЛИ ИЗОБЩО, ЧЕ ОСВЕН СОФИЯ ИМА И ДРУГИ ГРАДОВЕ И СЕЛА В БГ, КЪДЕТО ТОКЪТ СПИРА ПО ВСЯКАКВИ ПРИЧИНИ???
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да намалят непроавомерния прием както си искат но да не пречат на лекарите и хората които са наистина с нужда от антибиотик, в момента точно това се случва!