Три дресинга за салати, богати на антиоксиданти

Но и много вкусни
23 яну 2024 10:06, Михаела Лазарова
0
Три дресинга за салати, богати на антиоксиданти
Снимка: Istock

Какви суперхрани консумирахте вчера? А днес? За да бъдемв добра форма и здраве, да се чувстваме енергични и за да намалим риска от възпаления в тялото, изборът ни на храни и напитки е много важен. Хубавото е, че всеки ден има начин да добавяме в менюто си под една или друга форма противовъзпалителни храни. Дресингът за салата е един от тях.

Вижте три идеи за полезни дресинги, богати на антиоксидантни съставки.

Японски дресинг с моркови и джинджифил

Противовъзпалителните съставки, които съдържа са:

Морков – Той съдържа фенолна киселина, витамини С и А, за които е известно, че са антиоксиданти и намаляват риска от възпаления в тялото. Смята се, че морковът е една от най-полезните храни при артрит.

Джинджифил – Джинджифилът съдържа мощни активни съединения, които са отговорни за намаляване на възпалението, но имат и много други ползи за здравето. Джинджифилът подсилва имунитета, също намалява неразположенията свързани с артрита, допринася за елиминиране на излишните течности от тялото.

Чесън – Друго мощно древно „лекарство“. Противовъзпалителните свойства на чесъна са широко известни. Той има противораков, антибактериален, антиартритен и много други ефекти.

Черен пипер – Пиперинът в черния пипер има противовъзпалителен ефект срещу хронични заболявания. Освен това има високо съдържание на антиоксиданти.

Чисто сусамово масло – Здравословно масло, което доказано има противовъзпалителни ефекти. За сусамовото масло се смята, че допринася за намаляване на болките в ставите.

Мед – Подсилва имунитета, бори се с инфекциите.

Лимон – Освен че е с високо съдържание на витамин С, лимонът съдържа флавоноиди, които имат антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти, сочат изследвания.

Как да си приготвите дресинга?

В блендер комбинирайте 1 по-голям морков – обелен и нарязан на кубчета, около 3-4 см парче обелен корен от джинджифил, 1/4 чаша качествен ябълков оцет/оризов оцет, 1/4 чаша зехтин екстра върджин, 2 скилидки чесън, 1 чаена лъжичка чисто сусамово масло – ако имате алергия, не го слагайте, 1 супена лъжица мед, сол и черен пипер на вкус, малко вода, ако е необходимо. Всичко се блендира добре.  

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари