¬ »—”Ћ отново прав€т животоспас€ващи трансплантации

–емонт в клиниката не е правен от 10 години
16 апр 2024 16:13, »нна јнгелова
0
¬ »—”Ћ отново прав€т животоспас€ващи трансплантации
—нимка: Ѕ√Ќ≈—

 линиката по детска клинична хематологи€ и онкологи€ на ”ћЅјЋ „÷арица …оанна – »—”Ћ“ възобнов€ва костно-мозъчните трансплантации. “е б€ха временно спреди, защото н€маше достатъчно персонал от медицински сестри.

¬ече е извършена и първата трансплантаци€. —тава въпрос за момиченце на 3 годинки, което е с Ќевробластом (коремен тумор). ¬исокоспециализираната интервенци€ бе направена преди н€колко дни. “рансплантаци€та е автоложна и за не€ са използвани собствени клетки на детето, които са обработени по определен начин.

„ѕланираме постепенно да увеличим бро€ на трансплантациите, като се над€вам през есента да имаме възможност да направим и алогенна трансплантаци€, при ко€то стволовите клетки са от лице, различно от пациента“, об€сни доц. д-р Ѕор€на јврамова, началник на  линиката по детска клинична хематологи€ и онкологи€ на ”ћЅјЋ „÷арица …оанна – »—”Ћ“.

¬ Ѕългари€ средно годишно около 10-12 деца се нужда€т от алогении и 15-20 деца от автоложни трансплантации. ¬ъзстанов€ването на алогенните трансплантации е по-сложно, тъй като зависи от много фактори, включително възобнов€ване на контактите с донорни регистри, с имунологичната лаборатори€ на ”ћЅјЋ „јлександроивска“, осигур€ване с медикаменти, назначаване на още медицински сестри, както и финансово обезпечаване.
—ред плановете е и ремонт на самата клиника, ко€то не е ремонтирана от 10 години.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


0
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари