Газовият студ тласка Европа към Студена война

Като прекрати доставките на газ, Путин хвърли предизвикателството към ЕС, а не към Киев
8 яну 2009 10:36,
170
Газовият студ тласка Европа към Студена война
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Изглежда, газовата война не дава очакваните резултати на Кремъл, пише в днешното си издание Таймс.

Като прекрати доставките на природен газ, Путин хвърли предизвикателството към ЕС, а не към Киев.

"Руският премиер не крие, че смята да използва държавния газов монопол като оръжие и опитите ситуацията да се представи като чисто икономически спор между доставчика и потребителя изглеждат смешни".

Според изданието Путин преследва цели: да накаже украинското правителство за желанието му да се присъедини към НАТО и да се разбере от страните от Източна Европа, че на Русия не трябва да се обръща гръб.

За да удовлетвори искането на Москва за двойното увеличение на цените на газа, Украйна ще трябва да даде почти целия кредит от 16 млрд. долара, който получи само преди два месеца от Международния валутен фонд, за да се справи с прииждащата финансова криза.

Сега пък нито един украински политик не може да се реши на тази крачка в условията на настоящата политическа криза в Киев.

В резултат на всичко това Русия може да загуби подкрепата на някои европейски страни, които до този момент са заемали балансирана позиция и не позволиха влизането на Украйна и Грузия в НАТО.

А Евросъюзът ще помисли върху това как да преодолее газовата си зависимост от Москва.

По-рано днес Times излезе с материал под заглавието "Зъзнеща BG иска пускането на спрян реактор", в която пише, че "най-бедната държава в Европейския съюз иска това като компенсация за високата цена, която плаща заради прекратените газови доставки от Русия."

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Англия и Русия са в много враждебни отношения в момента - гониха си взаимно дипломати и шпиони, даже англичаните бяха сложили подслушвателни устройства в камъните пред Кремъл . Така че не може да се очаква който и да е английски вестник - да напише нещо хубаво за Русия. Напротив - английските медии само чакат удобен случай да оплюят Русия.
28
0
 
0
 
! Отговори
az преди 15 години
а пък соломон паси предложи нато да се намеси. ура, най-после ще воюваме срещу братушките
27
0
 
0
 
! Отговори
cv преди 15 години
Не е нужно да си компетентен, но всеки би трябвало да знае,1. Няма решение на Европа за спиране на ядрените ни реактори! Това е предложение на тогавашното ни правителство... Но дори и да имаше решение, Чл. 36 от договора ни дава право, при криза в сектора като днешната да ги пуснем... Навремето Соломон Паси излъга цялата ни нация, че ще ги пуснем след партньорска проверка!!!2. Кой ни е спрял до сега, да си направим връзки с газопроводите на Гърция и Румъния, че и през Турция можем да ползваме Ирански газ, до осигуряването на Египетски или Казахтански... Кой ни спира да се свържем с Европейстите газопреносни мрежи... След газовата криза от 2006г. това е въпрос от жезненна важност за нацията ни!!!3. Кой пречи на правителствата ни да изискват, чрез закон, всички структуроопределящи предприятия да се самоосигурят поне с два основни источника на енергия и един авариен!!!Да приятелю,ПРЕЧИ НИ БЕЗДАРНОСТТА И КОРУМПИРАНОСТТА на собствените ни правителства...!!!ДЪРЖАВИТЕ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТразчитат на 5 вида суровини за енергия - атом, въглища, нефт, газ(метан) и вода. Правят се такива разчети, че дори един от источниците да спре напълно(както днес газа), чрез другите държавите да не усещат кризата, НО ЗА ТОВА САМО ЛАПАНЕ НЕ СТИГА ТРЯБВА И...
26
0
 
0
 
! Отговори
tan4etonet преди 15 години
В-к "Таймс" е АБСОЛЮТНО прав ! И който не го е разбрал още в началото на конфликта,явно никога няма да си"отвори очите"за процесите на Балканите. Правителството ни всячески се стремеше да "седи на два стола", без ясна позиция по отношение изискванията на ЕС от една страна,и очакванията на Москва -от друга...Мъчеха се да балансират нещата...Очевидно е,че не им се отдаде...Стана така,че сега сме зависими и от двете страни !
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
sorry - имах предвид номер 11
24
0
 
0
 
! Отговори
14 януари преди 15 години
всички да излезем на 14 януари не да гледаме телевизия
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Вземи прочети малко - точно на 01.01.2009 - изтече договора на украинците за доставка на газ на тройно по ниски цени. А украинците са отказали през декември оферта от 250 долара на 1000 куб. метра газ - и руснаците им казаха че щом така ще отказват двойно по-ниски цени от европейските за газта - ами нека да си плащат по 450 долара - почти колкото плащат останалите държави в ЕС - и дори и тази цена е малко по ниска от европейските.
22
0
 
0
 
! Отговори
Гордия пенсионер преди 15 години
Чичо Путин, ти прости им,Молим ти се от душа,С ум и разум надари ги,Да не могат да грешат.Запази ми ти сърцето,От зли мисли и неща,Всичко виждаш в КГБ-то,Зло до нас недей праща.Дай на мама, дай на таткоГаз и сила и животМир, любов на всички братяИ добро на наш народ.
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ами те ако имаше от къде,до сега да бяха взели,ама няма.....пък и руснаците винаги могат да ,,подбият '' цената,а където играят парите-няма любов-щом е по-изгодно......защо купуваме петрол от арабите?...защото много ги обичаме ли?-не защото няма от къде другаде...
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Кремълските тъпоглавци живеят още в 1948-1949 г. Колкото тогава сломиха Берлин, толкова ще успеят и сега.
19
0
 
0
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 15 години
Захари Стоянов: "Време е, когато стане дума за вънкашните неприятели на Отечеството, официалният московец да стои на първо място!" ЦИТАТ:...Кой въстана срещу нашето свещено дело - съединението на Южна със Северна България? Кой караше турците да навлязат в България и да пуснат малко кръвчица на българите? Кой отчисли българския княз от редовете на армията си, за да го опозори и омаскари, когато той се намираше на границата срещу неприятеля? Кой си дръпна от нашата войска офицерите с единствена цел да ни съсипе войската, когато тя се намираше в път за бойното поле? Кой насъска сърбите да ни нападнат откъм гърба, когато ние бяхме въз друга страна? Кой настояваше най-много да се пратят турските комисари в Южна България? Ами кой ни открадна княза от Софийския палат в това време, когато на неговата глава не бяха изсъхнали още лавровите венци от Сливница? Кой даваше честно и благородно слово, че ако си отиде тоя княз, то и съединението ще бъде пълно, и правата на България ще да си останат непокътнати, и конституцията ще си бъде в сила, с една реч, България ще да цъфти и вирее?Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата "освободителка" и "покровителка"! Царуванието на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостното право може би да са едни от най-силните фактори, които са направили от руските държавни мъже зверове и . От друга страна пък, твърде е обяснимо тяхното подло поведение, защото те искат да ни направят московци, прочее, правят ни всичките злини и пакости, които може да измисли развратният човек. Но и това е недоволно. Малко ли други държави има, които също така се стремят да владеят над чужди земи и народи. Между това, ние не виждаме тая подлост в техните стремления, тия адски и гнусни средства, каквито руската дипломация употребява над България.И подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива и изменници, които да твърдят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка! Ще ни се смеят ташкенците, авганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла. Ще ни кълне Полша, тая китка на славянството, която руските железни автократи три пъти хайдушки разделиха помежду три царства, с бесилници и с колове окичиха цели градове и села. Ще ни кълне още нещастна Босна и Херцеговина, която пак руските дипломати харизаха на Австрия, а ние заедно с много още славяни псувахме ли, псувахме Австрия, че ги узурпирала!Време е, трябва вече, щото българските деятели, офицери, учители и пр., когато говорят на своите подчинени и слушатели за вънкашните неприятели на отечеството, официалният московец със своите донски и кубански казаци да стои на първо място...
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Русия винаги е била империя на злото.
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
n11 за6тото на 0101 изте4е договора *** . кога да го спрат след 6 месеца като през това време подкрепят с безплатен газ едно враждебно правителство .
16
0
 
0
 
! Отговори
Tina преди 15 години
Доколкото знам Таймс е английско издание. А англичаните никога не са подкрепяли българските интереси, особено през Руско-турската война. Естествено, че ще пишат изсмукани от пръстите си теории.
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"Защо избраха точно януари за спирането на газа ,а не август например?"- защото на 01.01.2009 изтече договора на Украйна за газ на старите - двойно (че и тройно даже) по ниски цени - в сравнение с тези на които го получават останалите европейски държави.
14
0
 
0
 
! Отговори
Trapper преди 15 години
Украинските управляващи през ноември и декември ограбиха яко собственния си народ(за инфрмация на , а какво остава за газта....Премиершата и Президента им са в ужасен конфликт...и всеки краде "va bank".Колкото и каквото може.Стигнали са дотам, че в Полтавска област са си направили частни сонди и смучат нефт от земята и го продават.
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Европа ще се откъсне от енергийната зависимост. Виж, Русия няма никога да се откъсне от пагубната комунистическа идеология...
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
n8 skoro 6e si zavisim ot kaspiiski ne ruski gaz . i znae6li koi gi stroi tam gazoprovodite - chev.. . a znae6 li kakvo e rabotila condolee.. predi secretay of state. ei zatva takiva kato teb e dobre da sa zvisimi ,l6tot sa prosti hora :)
11
0
 
0
 
! Отговори
pepe преди 15 години
Мислете!Кризата не е газова .а политическа!Украйна е зайчето,необходимо на Москва за да удари бившите си сателити и премахне прозападното правителство на Украйна.Защо избраха точно януари за спирането на газа ,а не август например?Нали Украйна не е плащала и през август и е натрупвала дълг?Империята отвръща на удара!
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
n8 skoro 6e si zavisim ot kaspiiski ne ruski gaz . i znae6li koi gi stroi tam gazoprovodite - chevron . a znae6 li kakvo e rabotila condoleeza predi secretay of state. ei zatva takiva kato teb e dobre da sa zvisimi ,l6tot sa prosti :)

Спонсорирани публикации