Следващият Несебър

Защо Слънчев бряг и Cacao beach са по-добри дестинации
Обновена: 19 ное 2010 10:21 | 19 ное 2010 10:20,
112
Следващият Несебър
Снимка: Булфото

През последните три години, обикновено през август, губя ден от отпуската си за разходка из Несебър. Това лято ми стигнаха само няколко часа, за да избягам от Стария град и да се върна на по-приятно място – един от плажовете на Слънчев бряг. 

Разходка из Несебър всъщност означава промъкване между сергии и подхвърляне на менюта за сръбска скара.

За наемане на стая в Несебър и дума не може да става. 

Ако искате спокойна почивка, бягство от лудницата или пълна анонимност, Равда е много по-добро място. Ако искате лудница, хедонизъм, алкохол до шест, Слънчев бряг е прекрасна алтернатива. 

Но не си губете времето в Несебър, античността отдавна е избледняла на фона на кичозните сувенири. Градска антропология, от която може да те заболи главата. 

А в детските си години мислех, че е най-красивият град.

България трябва да развива културен, не алкохолен туризъм. Позицията е на министъра на културата Вежди Рашидов, а поводът – страстите около събарянето на незаконни постройки в Стария Несебър.

Какво е Несебър в момента? Нито рак, нито риба. Нито култура, нито тотален комерс. Сергия на античности.

Не губете нощи в Несебър. Cacao beach е много по-забавно място. Поне знаеш какво искаш и какво получаваш.

На крачка от хотела в Слънчев бряг, в който бяхме миналото лято, продаваха легално дизайнерска дрога. Тотално отнасяне на главата за една вечер отнема около 25 евро. С алкохол – около 20. Слънчев бряг е посткомунистическият рай на Източна Европа. А Несебър какво е? Алтернативна културна дестинация? Друг път.

Несебър отблизо, в обектива на камерата, днес е гневен. Умален медиен макет на бъдещата туристическа република. Битка по вода и суша, палене на гуми пред портите на родния град, русото лице на протеста – 24-годишната Ивелина, "облякана в черно". 

От птичи поглед градът изглежда иначе. Тъжна гледка, която Cacao beach рано или късно ще покрие. 
_________________________

 "kolonka w петък" е седмичното коментарно пространство на Dnes.bg за медиите и медийните контексти на горещите политически теми. Излиза всеки петък в сутрешните часове. За връзка с автора: savchev@start.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: Несебър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
0
 
! Отговори
tdaqjbea преди 12 години
aZpM7u <a href="qajknuajdsjf/">qajknuajdsjf</a>
104
0
 
0
 
! Отговори
drtoxdbkkv преди 12 години
uehB3k , [url=gercurtvqfuy/]gercurtvqfuy[/url], [link=uolbslfbcycc/]uolbslfbcycc[/link], jqgujaipotrj/
103
0
 
0
 
! Отговори
xosprbbokgx преди 12 години
102
0
 
0
 
! Отговори
Tommy преди 12 години
Thanks for sahnrig. Always good to find a real expert.
101
0
 
3
 
! Отговори
До ВЕНЕЦИЯ преди 13 години
Амчи, то и при комунизмът в БЪЛГАРИЯ не само прозорците,ами и вратата не можеше да се боядисва в различен от на съседа цвят БЕЗ разрешение !Да не си спомнямепък, че имаше изградени социалистичски норми и естетически критерий на уЗАКОНЕН вкус,как трябва да изглеждат домовете и по какви стандарти,както и как да се облича човек , какви дрехи да си купува и колко да му е дълга косата и всичко останало без разрешение беше НЕЗАКОННО!Не се забравя лесно и някои отново ги е прихванала НОСТАЛГИЯТА !
100
0
 
3
 
! Отговори
Чичо Пичо преди 13 години
Първо искам да кажа, че подкрепям напълно действията по събарянето на незаконните постройки в Несебър. Но сега искам да питам какво стана с т.н. МАГИСТРАТСКИ ИМОТИ по морето. Всички си спомняме наглото РУСО СВИНЧОЧЕ (деница май се казваше), което най-нахално си грухтеше в общината и не искаше да се разделя със "социално слабия" си строеж на хотел. В България са майстори на феномена "чудо за три дни", но искам и да има редовно отчети относно развитието на различните случаи! Иначе всичко е фарс!!!
99
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Може би си прав за шопа, но и той е прав за бесняците от протеста :)))
98
0
 
5
 
! Отговори
никоя преди 13 години
Няма бъдеще град, дори и народ, който не само не уважава, но и не познава миналото си. И който няма съзнанието че именно той е свързващото звено между това минало и бъдещето. И че от него зависи, какво точно ще остави в наследство. Не може да се вторачваш в собственото си жалко битие, да преследваш печалба и да рушиш това, което си получил, да се вземаш насериозно с лъжливото оправдание, че го правиш за децата си. Докато не започнем да виждаме по-далеч от върха на носа си - горко ни.
97
0
 
9
 
! Отговори
стамат преди 13 години
Е, щом не искате да сте като Дубровник, бъдете като Столипиново!Чалгаджийски ***, управляван от наркотрафиканти!На следващите кметски "избори" вземете си назначете Митьо Очите за кмет!Така хем фактическото му управление ще се облече в юридическа форма, хем и с по-мощни темпове ще продължите към своето циганизиране!Несебър- град на публични домове, наркотрафик и *** алкохолен "туризъм"!
96
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да, така е. Всеки реве, че законите трябва да се спазват, но от другите, а той, ако може, ще мине между капките.
95
1
 
0
 
! Отговори
допълнение преди 13 години
Не случайно / и не само поради руската политика!/ големи изселнически вълни от българи от Източна Тракия (Ямболско и Сливенско основно), както и от днешните североизточни бг земи и някои райони на Егейска Македония, са се насочили точно в същите земи в района на Северното и Сверозападното Черноморие т.е. там където няколко века по принуда бяха заселени и изгонените от Рим тракобългари. Бесарабия, Крим, Приазовието, абе с една дума точно в земите на Куберова България. Това не е случайност!
94
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тия пък с тия траки, прабългари и гърци полудяха, всички сме ***!!
93
2
 
1
 
! Отговори
Филипопол преди 13 години
Аве майна, ми ние с тебе сме на едно и също мнение значи. Аз също съм убеден,че Траките и Протобългарите са от един и същи и то ЕВРОПЕЙСКИ произход.Протобългарите/Българите на Аспарух и Кубер/са всъщност изгонени насила тракобългари от земите южно от Дунав при римската окупация на Балканите.Тази част от тракобългарското население е имигрирала в Сев.Черноморие и след няколко века отново се е завърнала в бащините си земи, когато политическият момент е бил назрял за Средновековната БГ държава!
92
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
сафчеф,како ли ми хвалиш,кво ли,то отдавна трябваше да стане на въглен,че цела несебърска община кънти от наркоманските партита там!
91
0
 
2
 
! Отговори
Чукча преди 13 години
ти тва чел ли си го някаде или си бил там.Пфффф отворко.
90
2
 
4
 
! Отговори
! преди 13 години
Не,че като се бутнат няколко сергий и етажи на къшите,Несебър,може да има нещо общо и да заприлича на Дубровник... ама народа ще се радва завистливо,като няма на какво друго.
89
1
 
0
 
! Отговори
Dido преди 13 години
Ами чакам да ми излезе, че този големия дето ни го набиват 20 години в *** хич не ми се нрави, но май и такива на който им е голям кеф ......
88
1
 
4
 
! Отговори
:) преди 13 години
ega ti tapata statia...Savchev ako se mislish na mnogo interesen lajesh se...za nishto ne stavash kato avtor na statii :)
87
2
 
2
 
! Отговори
Plovdiv преди 13 години
Razhodi se iz Bulgaria i ste vidish che ima mnogo neshta ostanali ot tqh,no opredeleni kragove ne im e izgodno da gi pokazvat zashtoto ste se otkrie vrazkata mezhtu taka narchenite Traki i Bulgari te sa edin narod i predi da pishesh preporachvam ti da pochetesh 1-2knigi na tazi tema i dvete sa pisani ot chuzhdenec mozhesh da gi potarsish i shte ostanesh dovolen sled prochitaneto im.
86
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Недей повтаря думите на Бойко - смешно е, през *** на всички ще ви излезе тоя Бойко

Спонсорирани публикации