Нещо като нож, нещо като цвете

"Отново е Коледа" на Пим-Пам е ужасно парче, наистина
Обновена: 3 дек 2010 11:40 | 3 дек 2010 10:16,
80
Нещо като нож, нещо като цвете
Снимка: БГНЕС

Вероятно вече сте попаднали на този клип във Facebook или YouTube. Няма такова парче: къса версия, дълга версия, версия за ентусиасти. 

Писна ти от едни и същи парчета всяка Коледа? Нека тази година се разнообразим и си повдигнем празничния дух, като не слушаме най-досадилото и втръснало коледно парче.

Това е посланието на организаторите и участниците в кампанията. В специален сайт можем да гласуваме и за най-досадната коледна песен.

Бунтът срещу клишетата обаче няма да е истински, ако не обърнем внимание и на този клип, създаден през 2007-а.

Иначе посоката е вярна. Проклети клишета. Отново е Коледа на Пим-Пам, например, е ужасна песен. И тази досада е през цялата година, не се изчерпва с празниците: Излел е Дельо хайдутин, Детелини, детелини, Горчиво вино...

Само че има малък проблем. Животът ни е пълен с клишета и техните повторения. Любовна  история? „Светът е за двама“. Абитуриентски поздрав? „Един неразделен клас“. Емигрантска носталгия? „Моя страна, моя България“. 

Опитайте се да иронизирате тези парчета в по-многолюдна компания. На десетата секунда ще срещнете каменни погледи, а на трийсетата – реплика от типа: „Е, вече прекали“ или „Не те е срам“.

Да си даваш сметка за митовете на твоята генерация, да се се забавляваш с тях, да ги иронизираш, не е игра за начинаещи.

Преди време Умберто Еко написа, че някои клишета спасяват живота на тези от нас, които обичаме мълчанието. Прав е. Колко време ще ти отнеме да обясниш на Радка от Русе, че „Нещо като нож, нещо като цвете, изобщо като нищо на света“ е най-великата любовна история на света? Пусни й „Утро след любовна нощ“ на Лия и темата е изчерпана.

Не отричам – ако не си се натискал с момиче на Un-break my heart, не си живял. Но ако и досега приемаш този факт твърде сериозно, не си живял истински. И, да, Un-break my heart е досадна песен. 

_________________________

"kolonka w петък" е седмичното коментарно пространство на Dnes.bg за медиите и медийните контексти на горещите политически теми. Излиза всеки петък в сутрешните часове. За връзка с автора: savchev@start.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
1
 
! Отговори
hohoho преди 13 години
аз пък ползвам този сайт да си слушам коледните песнички, въпреки че наистина някои доста са ми омръзнали. Идеята е интересна, но по интересно щеше да е ако правеха нови песни което също е трудно защото коледата и посланията са и едни и същи, но не и невъзможно
47
1
 
3
 
! Отговори
dm преди 13 години
Да ги е... и бунтарите щом са опряли телевизия и радио да им създават настроение по празниците с туй дето пускат.2010 година+средно интелигентен човек= можеш сам да си пуснеш песните който харесваш и да загасиш радиото
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Моето верую е да живееш творчески, да живееш честно, никога да не наскърбяваш, доколкото това е възможно, да се радваш на тленността, да не се боиш нито от смъртта, нито от безсмъртието, да обичаш глупците и неудачниците много повече от мъдреците и светците (тъй като последните са далеч по-малко на брой), да вярваш, да се надяваш, да се трудиш и да вършиш всичко това с хумор.Уилям СароянE за тва ви говори Жорката, ама вие, дето го плюете, сте *** та тъъъъъъъъпи...
45
0
 
4
 
! Отговори
iffaylo преди 13 години
Ето ги бездарниците :) Колко сме оригинални. Пълни ***.
44
6
 
3
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
мене цялата коледа ми е досадна, но статията все пак е ***, автора явно не прави разлика между клише и евъргрийн.
43
1
 
5
 
! Отговори
хайде преди 13 години
Хора, хайде да направим нещо. Тъй като виждам, че повечето от вас са на моето мнение, хайда да изпратим по един празен и-мейл на Жорката в знам на протест, срещу негативизма, с който от днес.бг ни заливат на тема Коледа.Нека всеки, който сложи плюсче до този коментар му изпрати по един празен и-мейл.
42
1
 
3
 
! Отговори
iffaylo преди 13 години
Палячовците са копирали дори, клипа едно към едно. Мега задръстеняците искат да ме провокират. Е как??? Мен сами Веско Маринатата ме травмира. Това ако са звезди, то аз съм Квазер.
41
1
 
1
 
! Отговори
hari преди 13 години
az po tapa statiq ne sam 4el nz ot koga. Toq draska4 prost se opitva da si igrae s glavite na horata no e leko tapi4ak. izvinqvam se za 6loikavicata no v momenta nqmam kirilica.
40
0
 
7
 
! Отговори
koledko преди 13 години
Абсурдно *** кампания, при това напълно безсмислена. Само болен тоталитарен мозък може да си помисли "да забранява" нещо в сферата на естетиката. То изкуството затова е хубаво, защото не може да се забрани - то или се харесва, или не. Тъпо! Жалко за изхарчените средства!
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
i az iskam neshto svejo, za raznoobrazie tazi koleda she opuna na komshiqta dushterqta ;)
38
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Понеже Жорката зачеква и песента "Моя страна, моя България" го приканвам да емигрира някъде далеч, или просто да отиде да поживее там и след първата си година престой там, да си пусне "клишето" въпросната песен и ако не почувства нищо вътре в себе си, значи просто там няма нищо. С това се приключва този анализ.
37
1
 
2
 
! Отговори
haha преди 13 години
Chudia se redakciata na tozi site otkade e namerila tezi nezamenimi kadri. Ama te, IMteligentni , te erudirani samo kato si predstavia tozi kolos v literaturata Umberto Eko i kak umelo go citirat i mi stava edno takova milo.
36
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ахаха, песента на Пим-Пам пък е много яко! А, "ако не си се натискал с момиче на Unbreak my heart, не си живял" - това пък откъде го измисля, ***! Откъде ги намирате тия *** и блоговете им? Отгоре на всичкото, "unbreak" се пише "un-break" в песента! ахахаха
35
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Песента на Пим Пам е супер песен, не знам какво искат онези псевдо "звезди". По-скоро от тях бих желал да се отърва.
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На времето имаше една рубрика в един вестник - "Да бъдем хора за 5 минути". Прочетете разказа :)
33
0
 
11
 
! Отговори
oskar sezarov преди 13 години
Е ,ако още има някой в България,които се чуди,защо нямаме качествени филми,актьори и въобще изкуство.Просто трябва да види клипа с тези ***,да чуе каузата ,която ги обединява и повече да не се надява.
32
2
 
6
 
! Отговори
222 преди 13 години
Също така съм гей :)
31
2
 
9
 
! Отговори
222 преди 13 години
А по принцип празника е повтаряемост на едно и също - в това е неговия дух и устойчивост. Слагат се определени ястия ,пеят се определени песни , разказва се определената история - и то не 10, 20 , 50 години а понякога и 2000 , 3000 години. Това сплотява поколенията ,прави ги нещо единно и неизменно . Има толкова неща които ни разделят - ,трябва да има и такива които да ни събират. Да не се хлъзгаме по елементарно мислене и излишно оригиналничене - там дето не му е мястото :)
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
.. А че авторът или самите днес.бг мразят Коледа си личи от 3-те статии, които излезнаха срещу коледни песни в рамките на една седмица.А ако няма коледни песни, как ще разбереш, че е Коледа? Щото то вече и сняг няма по това време...
29
2
 
6
 
! Отговори
бухалче преди 13 години
И AC/DC са на повече от 30 год., но ще звучат вечно. А ако ти не си фен на тази група, не виждам причина да правиш статия и да плюеш по "едни и същи парчета", които се въртят по радиото (примерно). Просто си смени станцията и готово.

Спонсорирани публикации