Нещо като нож, нещо като цвете

"Отново е Коледа" на Пим-Пам е ужасно парче, наистина
Обновена: 3 дек 2010 11:40 | 3 дек 2010 10:16,
80
Нещо като нож, нещо като цвете
Снимка: БГНЕС

Вероятно вече сте попаднали на този клип във Facebook или YouTube. Няма такова парче: къса версия, дълга версия, версия за ентусиасти. 

Писна ти от едни и същи парчета всяка Коледа? Нека тази година се разнообразим и си повдигнем празничния дух, като не слушаме най-досадилото и втръснало коледно парче.

Това е посланието на организаторите и участниците в кампанията. В специален сайт можем да гласуваме и за най-досадната коледна песен.

Бунтът срещу клишетата обаче няма да е истински, ако не обърнем внимание и на този клип, създаден през 2007-а.

Иначе посоката е вярна. Проклети клишета. Отново е Коледа на Пим-Пам, например, е ужасна песен. И тази досада е през цялата година, не се изчерпва с празниците: Излел е Дельо хайдутин, Детелини, детелини, Горчиво вино...

Само че има малък проблем. Животът ни е пълен с клишета и техните повторения. Любовна  история? „Светът е за двама“. Абитуриентски поздрав? „Един неразделен клас“. Емигрантска носталгия? „Моя страна, моя България“. 

Опитайте се да иронизирате тези парчета в по-многолюдна компания. На десетата секунда ще срещнете каменни погледи, а на трийсетата – реплика от типа: „Е, вече прекали“ или „Не те е срам“.

Да си даваш сметка за митовете на твоята генерация, да се се забавляваш с тях, да ги иронизираш, не е игра за начинаещи.

Преди време Умберто Еко написа, че някои клишета спасяват живота на тези от нас, които обичаме мълчанието. Прав е. Колко време ще ти отнеме да обясниш на Радка от Русе, че „Нещо като нож, нещо като цвете, изобщо като нищо на света“ е най-великата любовна история на света? Пусни й „Утро след любовна нощ“ на Лия и темата е изчерпана.

Не отричам – ако не си се натискал с момиче на Un-break my heart, не си живял. Но ако и досега приемаш този факт твърде сериозно, не си живял истински. И, да, Un-break my heart е досадна песен. 

_________________________

"kolonka w петък" е седмичното коментарно пространство на Dnes.bg за медиите и медийните контексти на горещите политически теми. Излиза всеки петък в сутрешните часове. За връзка с автора: savchev@start.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Поредния комплексар
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако материалите на "Славчев" са прекалено голяма лъжица за нашите уста, защо тогава "Славчев" пише в един посредствен новинарски сайт с жълти отенъци и огромна посещаемост? Защо не пише за Дейли Мирър примерно? :)
26
1
 
4
 
! Отговори
Мanuelche преди 13 години
Препрочетох статията и не виждам да пише някъде, че авторът мрази Коледа. Не виждам и минимален намек за това."Писна ти от едни и същи парчета всяка Коледа? Нека тази година се разнообразим...". Къде тук има омраза към самия празник? Я се замислете малко. Песните, които въртят в края на декември са средно на около десет години. Някои от тях са меко казано посредствени. Време е за смяна на репертоара. И това не значи, че мразиш семейните празници, а че искаш нещо свежо.
25
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Личи си, че си голяма овца :)
24
0
 
2
 
! Отговори
жоро преди 13 години
аз пък предлагам да не слушаме тези отворковци,защото ТЕ ни омръзнаха най-много,особено като ги видиш около избори да се правят на *** и да защитават клаузата на някой тарикат.
23
5
 
2
 
! Отговори
haha преди 13 години
Да ви имам проблемите... коледни песни... пичаги, стегнете се малко.
22
0
 
0
 
! Отговори
иво преди 13 години
В Гугъла,не е като да си го прочел мой човек:)Иначе,много се радвам,че не съм само аз:)
21
4
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 13 години
Добре, Савчев веднъж да напише нещо, с което съм съгласна.Влудяващите коледни бози по радиото вече настъпват... Като чуя някоя вариация на "Джингъл белс" и ми става лошо. Предпочитам народните коледарски песни, ама тях не ги пеят шарените китайски дядоколедовци. А светът не е за двама, светът е за всички. Ама на, Тоника и Бисер Киров до откат в тая държава. Айде всички сега заедно, ръцете горе и да блеем в хор: "Кълна сееее" (бееее...)
20
0
 
2
 
! Отговори
Пак съм аз преди 13 години
И Ивчо, не е "....нещо като нищо на света", а "изобщо като нищо на света". Така че - по-полека, нищо не започва от днес
19
0
 
2
 
! Отговори
222 преди 13 години
Който не знае може лесно да провери на Гугъла :)) А коя е най- великата любовна история - това е доста спорно . И най-добре е всъщност за всеки да е неговата собствена .
18
0
 
2
 
! Отговори
До Иво преди 13 години
Ивчо, не само ти четеш Сароян
17
0
 
5
 
! Отговори
иво преди 13 години
Напълно съгласен.и хайде сега да видим колко от четящите тука имат представа от къде е заглавието на статията:"Нещо като нож,нещо като цвете,нещо като нищо на света"?
16
2
 
3
 
! Отговори
бухалче преди 13 години
Очевидно, че не си наясно, затова позволи ми да ти разясня случката.Това е третата статия, която се появява в днес.бг и в която плюят по Коледните песни. Така че не мога да не го приема лично.Честно казано, с отношението на автора към проявяващата се кампания си личи, че човекът е имал лошо детство, поради което е намразил Коледата. Сигурно е някой самотник, който ненавижда семейните празници и по-специално този, в който се разменят подаръци и всички са заедно.Ето за това става дума тук!
15
3
 
5
 
! Отговори
Боби преди 13 години
Песента е много хубава. Иначе и аз мога да кажа, че Георги Савчев е бездарник, но трябва да се обоснова. А ти Гоше не си написал, защо песента била "клише". Дъщеря ми на почти 3 г. пее няколко песни - една от тях е тази. Добре, че не може да чете, че току виж попаднала на блестящите ти прозрения :) И всъщност какъв ти е проблема? :)
14
1
 
5
 
! Отговори
An преди 13 години
Защо трябва да се компрометирате по този наивно-просташки начин? По-глупав клип не съм виждала и по-жалък начин за привличане на вниманието от разни модни секс-символи. Потърсете любимата на хората песен, а не обратното. Всеки има любими и по-малко такива песни. Не тръгвайте срещу творците.
13
2
 
3
 
! Отговори
0 преди 13 години
Луиза, не вини хората, че възприемат статията по този начин, защото Днес бг перманентно пуска антиколедни статии. Така ли се създава празнично настроение. А Савчев трябва да пише по-кокретно, а не "тънко" да обижда!
12
5
 
7
 
! Отговори
Manuelche преди 13 години
Кампанията не е на автора на статията, че да плюете по него. И плюенето по принцип е излишно тук.Никой не иска да забранява Коледа или е казал, че не го кефела Коледа. Просто хората са срещу творческото безсилие, обзело музикалния пазар. И, да, All I want for Christmas е ужасно *** песен. Santa Baby е дваж по-***. И ги слушаме само по инерция.
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само така. Хейтъри сме ние, доброто ще затрием
10
3
 
6
 
! Отговори
Луиза преди 13 години
Както обикновено материалите на Савчев са прекалено голяма лъжица за вашата уста. Видяхте ли клипа от 2007? Разбрахте ли, че за нашата псевдо кампанийка са откраднали идеята от сериозен клип срещу бедността? Не разбрахте ли, че Жоро въсщност защитава коледните песни? И освен това тънко обижда създателите на кампанията за *** коледна песен, обяснявайки, че "Да си даваш сметка за митовете на твоята генерация, да се се забавляваш с тях, да ги иронизираш, не е игра за начинаещи? Явно не
9
2
 
3
 
! Отговори
Komplexar преди 13 години
Дали и ако Да, защо един журналис ни залива с КОМЛЕКСИТЕ СИ ?

Спонсорирани публикации