Побликувам и дискотирам. Партий и коалиций

20% от учениците признават, че вкъщи имат до 10 книги
Обновена: 10 дек 2010 18:13 | 10 дек 2010 10:16,
146
Побликувам и дискотирам. Партий и коалиций
Снимка: Булфото

Побликувам и дискотирам. Партий и коалиций. Имам чувството, че е някаква мода – не минава ден, в който да не попадна на постинг във форум или коментар под статия без подобни грешки.

Бездна е – какво можеш да очакваш от читател в мрежата, който се вълнува от новините за изборния кодекс например, а след това оставя следния коментар под статия: Само глупости дискотират в тези партий. Същият читател гласува, избира депутати и президент, следи политическия дебат в републиката.

Още по темата

Преди три дни бяха оповестени резултатите от проучване в 179 български училища. 41% от учениците се намират под критичния минимум от знания и умения за четивност. 

26% от младежите признали, че в дома им има между 26 и 100 книги, а 20% – до 10 книги.

Светът отдавна е глобален, но ми е трудно да си представя как ще се ориентираш в него с 5 книги в библиотеката или харддиска. 

И не е старомодно – оказва се, че притежанието на книги ще е най-силният аргумент за принадлежността ти към бъдещия елит в страната. Част от онова малцинство, което се смее на побликуването и партийте. Защото никой вече не си купува „Брулени хълмове“, за да се покаже пред съседите, че е природен интелегент, както беше при соца.

Клайв Луис някога беше написал, че ние четем, за да узнаем, че не сме сами. Засега четем и сме по-скоро сами. Но дано не приближим онзи момент, в който всички ще се знаем поименно. 

_________________________

"kolonka w петък" е седмичното коментарно пространство на Dnes.bg за медиите и медийните контексти на горещите политически теми. Излиза всеки петък в сутрешните часове. За връзка с автора: savchev@start.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още по темата: политика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
2
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 13 години
Какъв въпрос съм задал? ^ ^Гледайте малко за какво и на кого отговаряте. :)
116
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не е необходимо да имаш много книги в къщи,за да си чел много .от 90 г насам , изданията на качествените автори са доста скъпи,което не е пречка да си ги взема от библиотеката . книгите обогатяват и речника ни .като ученик ми даваха списък с книги за четене през ваканцията , малко от тях съм прочел , а " малкия принц " я разбрах , като станах на 26 г. отчитам , че напоследък чета по малко , а още по рядко купувам книги .динамичният живот е основна причина за мен , а за вас деца ?
115
0
 
3
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
Няма на какво да се учудвате, драги съфорумници.Докато на болния например се гледа само като на средство за точене пари от "клиничните пътеки", на ученика-като средство за получаване на 1000-1500 лева годишно в бюджета на училището, а на всички нас-като на мравки, имащи първо и основно задължение да пълнят само хазната,и на второ място-да гласуват от време на време-това ще е резултата.Нещо е тотално сбъркано във философията на държавата ни.Тя не съществува зарадиблагото нанарода, а обратното....
114
0
 
3
 
! Отговори
Оле! преди 13 години
Не бе, авторът с думичката "интелЕгент" е искал да каже, че ако си купуваш книгата, само за да демонстрираш нещо и тя просто си седи и излъчва красота на секцията, но никога не я прочиташ, си точно един фалшив интелЕгент.
113
1
 
4
 
! Отговори
NE 115 преди 13 години
DISKOTIRAM - E OSVOBOJDAVAM OT OSKOTIAVANE ;)
112
2
 
3
 
! Отговори
MD преди 13 години
ИнтелЕгент. Моля Ви се... Коригирайте се, защото правописни грешки в статия за правописните грешки е нелепо и смехотворно.
111
0
 
4
 
! Отговори
flu преди 13 години
"Защото никой вече не си купува Брулени хълмове, за да се покаже пред съседите, че е природен интелEгент, както беше при соца."Дано това отговаря на въпроса ви.
110
0
 
10
 
! Отговори
kapo преди 13 години
Думичката "дискотирам" също би могла да влезе официално в употреба."Дискутирам" - споря, обсъждам"Дискотирам" - спор между "скотове" или оскотели хора.
109
0
 
3
 
! Отговори
МД преди 13 години
Малко се чете в тая държава!!! Българският език разполага с над 100 000 думи. Ако използваш поне 1/10 ще ти се налагат 10000 проверки на ден. Ако човек е изчел двата си вагона книги като тийнейджър, то няма да му се налага да прави проверки за всяка дума!!!!
108
0
 
4
 
! Отговори
МД преди 13 години
По погрешка съм адресирала посланието към теб. Което не ти дава право на заплахи и зле преценен сарказъм. Мисля, че на всички останали четящи им стана ясно за какво иде реч. И спокойно - ако ще става нелепо и смехотворно, определено няма да е за моя сметка!!!
107
0
 
5
 
! Отговори
щирлиц преди 13 години
СЛЕД КОНСУЛТАЦИЯ С РЕЧНИК СЕ ОКАЗА,ЧЕ ПРАВИЛНОТО Е "ПУНКТУАЦИОННИ"-срам и позор.Посипвам си главата с пепел...
106
0
 
4
 
! Отговори
MD преди 13 години
Балгарино, по - добре махни тоя ник, защото си доста смешен с обсъжданията си на правила и техники в писането, които се учат във втори клас.1. Пише се пунктуация - без обсъждане. Научаваш думата така и не мислиш. Защото и да мислиш полза няма. Ако поне 3 пъти си отварял учебника си по български език в прогимназията, щеше да си наясно как се пише тази дума. 2. И във връзка с това, също напълно логично не си наясно с въпросите на които отговаря подлогът и допълнението.
105
0
 
2
 
! Отговори
С... преди 13 години
...генерал Ушев и бай чепик ще е винаги ТАКА! Радвайте се, ще има за всички мощно ииии на корем!
104
0
 
4
 
! Отговори
kvg преди 13 години
Най-ироничното е, че чета *такава* статия в *този* сайт :D
103
1
 
2
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 13 години
Тц, тц ... "И аз бях тук, и аз писах", а?Къде ми е правописната грешка? Само помисли преди пак да напишеш нещо, че да не стане наистина нелепо и смехотворно!
102
0
 
7
 
! Отговори
МД преди 13 години
ИнтелЕгент. Моля Ви се... Коригирайте се, защото правописни грешки в статия за правописните грешки е нелепо и смехотворно.
101
0
 
4
 
! Отговори
лил преди 13 години
Анонимен, правилото за пълен член е много просто.Това изречение опростено е:ФейсбукЪТ има следниЯ правопис. С пълен член се членува подлогЪТ, а в случая "правопис" не е подлог.
100
1
 
5
 
! Отговори
OBRAZOVANIETO преди 13 години
E TASHAK UMISHLENNO - NA CHERVENITE FEODALI IM TRIBVAT PROSTI SLUGI ;)
99
0
 
2
 
! Отговори
балгарин преди 13 години
ОК.
98
2
 
3
 
! Отговори
балгарин преди 13 години
Ако речникът е читав, значи бъркам и правилното е "пунктуационни", но в никакъв случай "пунтуационни".

Спонсорирани публикации