Побликувам и дискотирам. Партий и коалиций

20% от учениците признават, че вкъщи имат до 10 книги
Обновена: 10 дек 2010 18:13 | 10 дек 2010 10:16,
146
Побликувам и дискотирам. Партий и коалиций
Снимка: Булфото

Побликувам и дискотирам. Партий и коалиций. Имам чувството, че е някаква мода – не минава ден, в който да не попадна на постинг във форум или коментар под статия без подобни грешки.

Бездна е – какво можеш да очакваш от читател в мрежата, който се вълнува от новините за изборния кодекс например, а след това оставя следния коментар под статия: Само глупости дискотират в тези партий. Същият читател гласува, избира депутати и президент, следи политическия дебат в републиката.

Още по темата

Преди три дни бяха оповестени резултатите от проучване в 179 български училища. 41% от учениците се намират под критичния минимум от знания и умения за четивност. 

26% от младежите признали, че в дома им има между 26 и 100 книги, а 20% – до 10 книги.

Светът отдавна е глобален, но ми е трудно да си представя как ще се ориентираш в него с 5 книги в библиотеката или харддиска. 

И не е старомодно – оказва се, че притежанието на книги ще е най-силният аргумент за принадлежността ти към бъдещия елит в страната. Част от онова малцинство, което се смее на побликуването и партийте. Защото никой вече не си купува „Брулени хълмове“, за да се покаже пред съседите, че е природен интелегент, както беше при соца.

Клайв Луис някога беше написал, че ние четем, за да узнаем, че не сме сами. Засега четем и сме по-скоро сами. Но дано не приближим онзи момент, в който всички ще се знаем поименно. 

_________________________

"kolonka w петък" е седмичното коментарно пространство на Dnes.bg за медиите и медийните контексти на горещите политически теми. Излиза всеки петък в сутрешните часове. За връзка с автора: savchev@start.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още по темата: политика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
3
 
! Отговори
балгарин преди 13 години
ИтелектЪТ, "Хейтър", интелектЪТ. За истинско образование и ерудиция е необходим някакъв минимум интелект, а пък, за жалост, не винаги интелектът подтиква към образование и ерудиция.
76
3
 
3
 
! Отговори
еко преди 13 години
"пунтУационни" - е правилната форма
75
0
 
6
 
! Отговори
made in china преди 13 години
Даже и в Днес.бг са неграмотни но ... това не им пречи да публикуват пасквилчето тук ...
74
4
 
4
 
! Отговори
балгарин преди 13 години
Съвършено прав си, но правилата не бяха ли "пунктоационни", а не "пунтуационни"?
73
0
 
8
 
! Отговори
еко преди 13 години
Мноооого лошо, много лошо!Какъв човек си, когато не можеш да пишеш правилно на собствения си език? А за изказванията на децата няма да говорим...едно смислено изречение не могат да построят /говоря за мнозинството, хвала на грамотните/
72
0
 
6
 
! Отговори
Az преди 13 години
Ужас!
71
0
 
2
 
! Отговори
Ivel преди 13 години
нема убразувание нема и грамуотни ;)Започваме работа преди да завършим основното си образование, за да има храна, ток и вода. Кой е виновен, че има неграмотни ???
70
0
 
8
 
! Отговори
Gal Anonim преди 13 години
Едно е да не владееш пунтуационните правила, друго - да си неграмотен. Няма интелигентни хора, занимаващи се с култура, които да допускат грешки като споменатите в началото на статията. Просто няма как да четеш книги и да пишеш "дискотирам", "побликувам" и т.н.
69
0
 
9
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 13 години
В голяма грешка си! Образованост и ерудиция не винаги са индикация за интелект, но интелекта винаги подтиква към първите две!
68
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Грамотността не е критерий за интелект. Модерно е да се пише неграмотно. Познавам интелегентни хора, които четат книги и се занимават с култура, но не владеят правописа. Това са просто правила, които не са научили.
67
0
 
2
 
! Отговори
plamen преди 13 години
браво Савчев - пак разлая кучетатаа аз седя тука и те чакам цял час
66
0
 
6
 
! Отговори
кик преди 13 години
Купувайте книги на децата си,а и самите вие, ако четете сте им пример.Моята дъщеря е в 3 клас и чете книги с удоволствие, без да и е задължение от семейството или училище. Всеки в семейството има книга,която чете, така че примерът е много важен.
65
1
 
4
 
! Отговори
до 64 преди 13 години
Чадо Божие, къде И и Й са съседни на клавиатурата, колкото Швеция и Швейцария. Ако говорим за клавиатура - БДС е стандарт при българския машинопис. Като QWERTY. Но и за това се иска грамотност.
64
0
 
4
 
! Отговори
_ преди 13 години
Може да се помедитира върху друга теза: изобилие от неграмотници винаги е имало, просто преди разпространението на интернет комуникацията не са имали трибуна, на която да се изявяват.Пък и когато се съизмерваш с други неграмотни, включително "журналисти", нещата ти изглеждат в нормата.Друг любопитен феномен, който се наблюдава и по-долу, е неформалната либерализация на писмената реч: сравнително по-грамотни дават акъл на по-неграмотни, но и самите те допускат грешки, предимно в пунктуацията.
63
0
 
4
 
! Отговори
до Ру преди 13 години
Не, че нещо, но забележи аз как слагам запетайките и тогава поправяй другите :-) Не е трудно, само трябва да научите някои правила и няма да ви се смеят, че сте неграмотни. Иначе, дразнещо е да четеш неграмотни коментари.
62
0
 
7
 
! Отговори
Анонимна преди 13 години
Изобщо не е чудно - те пишат на клавиатури, четат рекламите и писанията на приятелчетата си в Интернет, готови теми се копират, без да се прочетат за домашно, вместо да се чете книга се гледа филма по книгата, и кой родител подарява книги в основен курс - моята майка ми подаряваше книги с причина и без причина. Постоянното висене пред компютър според изследвания води до нежелание за занимание с други, по-скучни дейности, които изискват проява на търпение. Така, че нека роботи пишат вместо хора
61
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стига глупости - и аз съм се хващал да пиша Й вместо И, просто защото са съседни букви от клавиатурата (също както А/Я, З/С). Никога не можеш да знаеш със сигурност дали една такава грешка е породена от неграмотност или просто от бързане. Не е страшно когато един случаен коментатор направи подобна грешка. Страшно е когато "професионални журналисти" допускат подобни грешки, т.е. те или са неграмотни, или мързеливи. Затова ми е много смешно да чета подобна статия точно в ДНЕС.БГ :):):)
60
0
 
5
 
! Отговори
Читател преди 13 години
Боже, колко мъка има на този свят ....
59
0
 
2
 
! Отговори
Ру преди 13 години
Lapsus calami . На български " Грешка на перото ". В този случай на клавиатурата
58
0
 
3
 
! Отговори
Krass преди 13 години
Ако сте имали предвид единствено число, е трябвало да напишете "Вие", за да се разбере, че използвате уважителна форма. Но... това главните букви също са отживелица.......

Спонсорирани публикации