Побликувам и дискотирам. Партий и коалиций

20% от учениците признават, че вкъщи имат до 10 книги
Обновена: 10 дек 2010 18:13 | 10 дек 2010 10:16,
146
Побликувам и дискотирам. Партий и коалиций
Снимка: Булфото

Побликувам и дискотирам. Партий и коалиций. Имам чувството, че е някаква мода – не минава ден, в който да не попадна на постинг във форум или коментар под статия без подобни грешки.

Бездна е – какво можеш да очакваш от читател в мрежата, който се вълнува от новините за изборния кодекс например, а след това оставя следния коментар под статия: Само глупости дискотират в тези партий. Същият читател гласува, избира депутати и президент, следи политическия дебат в републиката.

Още по темата

Преди три дни бяха оповестени резултатите от проучване в 179 български училища. 41% от учениците се намират под критичния минимум от знания и умения за четивност. 

26% от младежите признали, че в дома им има между 26 и 100 книги, а 20% – до 10 книги.

Светът отдавна е глобален, но ми е трудно да си представя как ще се ориентираш в него с 5 книги в библиотеката или харддиска. 

И не е старомодно – оказва се, че притежанието на книги ще е най-силният аргумент за принадлежността ти към бъдещия елит в страната. Част от онова малцинство, което се смее на побликуването и партийте. Защото никой вече не си купува „Брулени хълмове“, за да се покаже пред съседите, че е природен интелегент, както беше при соца.

Клайв Луис някога беше написал, че ние четем, за да узнаем, че не сме сами. Засега четем и сме по-скоро сами. Но дано не приближим онзи момент, в който всички ще се знаем поименно. 

_________________________

"kolonka w петък" е седмичното коментарно пространство на Dnes.bg за медиите и медийните контексти на горещите политически теми. Излиза всеки петък в сутрешните часове. За връзка с автора: savchev@start.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още по темата: политика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
3
 
3
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 13 години
Абе, да си призная, математиката никога не ме е влечала, ама защо ли си мислех, че нулата също не се води цифра, а число?
96
2
 
2
 
! Отговори
балгарин преди 13 години
Интуиция, рефлекс, следствие от образование и ерудиция. Ти можеш ли да ми обясниш, защо слагаш У след пункт?
95
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ама като се заяждате,поне проверявайте.Ако нямаш речник у вас,поне в интернет може да провериш-пише се пунктуационни - onlinerechnik
94
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
абе отворете един речник, защо спорите?
93
2
 
2
 
! Отговори
балгарин преди 13 години
Смел опит за софизъм, но логиката е проста - с какъв въпрос се пита, е само илюстрация на основната логика - че "правописът" е източник (има го), а не обект (него го има) на действието, затова - с пълен член.
92
0
 
4
 
! Отговори
лил преди 13 години
Нека коренът да е пункт.Обясни ми причината, поради която слагаш О след пункт?
91
2
 
3
 
! Отговори
балгарин преди 13 години
Йок, не става. Мисилъта ми беше, че положението е много тежко, защото, освен откровено неграмотните и малограмотните, също и част от искрено (или снобски) ратуващите за правопис, КОЕТО Е ПОХВАЛНО, също не са съвсем читави. Илюстрация на това, в какъв батак сме.
90
0
 
4
 
! Отговори
лил преди 13 години
Не, не е "следниЯТ правопис", защото в изречението "правописът" отговаря на въпросът: Какво има...../той/?, а отговорът е: Той има НЕГО /следниЯ правопис/.
89
4
 
2
 
! Отговори
балгарин преди 13 години
Вярно е, че идва от латински - punctum = точка, но запазеният корен е "пункт", не "пункту", та, след като установихме, че не е "пунтуационни", не е лошо да се съгласиш, че е "пунктоационни", поради горната причина (корена) и пр.
88
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
добре де, като го е сбъркал оня и съм го копирал, много ясно. Та: ПУНКТУАЦИОННИ !!!
87
2
 
2
 
! Отговори
балгарин преди 13 години
Че от медиите и рекламата са скарани с правописа, е 100% вярно, въпреки че поне половината са филолози, обаче и ти не знаеш пълния член, за който ратуваш - "има следниЯ правопис" - не е ли "следниЯТ", защото за него се пита с "какво" (какво има?), а не с "кого" (кого има)?
86
0
 
6
 
! Отговори
лил преди 13 години
А какъв е коренът на "пунктОационни"? Защото "пунктуационни" идва от лат. punctum - точка.
85
2
 
5
 
! Отговори
балгарин преди 13 години
"Грамотността не е критерий за интелект. Модерно е да се пише неграмотно. Познавам интелегентни хора, които четат книги и се занимават с култура, но не владеят правописа. Това са просто правила, които не са научили."Глупостта, която си написал(а), е феноменална и не се нуждае от коментар. А от твоите "интелигентни" полуграмотни, които "четат книги" и "се занимават с култура", направо ме втриса, най-вече от "културата" им. Един въпрос - ако бъде модерно да се изхождаш на улицата, какво правиш
84
1
 
2
 
! Отговори
щирлиц преди 13 години
Е да ,ама не-правилното е "пунктоационни".Пунтуационни ще да е нещо от фолклора на студентския град.
83
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Днес видях и нещо по-шокиращо. Във "великата" ви страница ФесБук, в която всички висят денонощно, има следния правопис:"рожденния й ден"... Отделно по медиите (най-вече ТВ) има една камара правописни и граматически грешки. Масово в рекламите не знаят къде се слага и къде не, пълен член. Те децата, че са прости - прости са. Ама и светът около тях е доста залупен...
82
0
 
3
 
! Отговори
Гражданинът преди 13 години
Напълно съм съгласен с автора! И аз съм свидетел на какви ли не безумия по отношението на писането и изразяването на българите. Но... Сякаш глас в пустиня. И това са хора, които се мислят за начетени и интелигентни. Обаче казват на числото 123 "цифра", забравяйки (или незнаейки), че цифрите в десетичната бройна система са само десет - от 0 до 9.
81
3
 
5
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 13 години
Ахахахаха, ти сериозно ли ме поправяш, бАлгарино?!? Особено при твоята пунктОация!?
80
4
 
3
 
! Отговори
балгарин преди 13 години
Айде бе, вярно ли? Какъв е коренът на "пунтуационни"? Защото на "пунктоационни" коренът е пункт, а "пунт", доколкото ми е известно, е жаргонна дума за измама, преструвка, постановка.
79
0
 
3
 
! Отговори
Студент преди 13 години
Имам към 100 технически книги на руски и английски, но имам 5 художествена литература,явно съм от тези 20%
78
0
 
4
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 13 години
Отговора е ***, но ... ти защо ли не можеш да стигнеш до него?За глада и насъщните нужди няма какво да говорим, но за неграмотността е виновен ... самият ***!

Спонсорирани публикации