Селяните около Чернобил тънат в мизерия и забрава

"Отглеждаме си храна сами и сами си я ядем"
Обновена: 26 апр 2011 14:41 | 26 апр 2011 11:44, Елка Василева
39
Селяните около Чернобил тънат в мизерия и забрава
Снимка: Reuters

Хората, които живеят в блатистите равнини и сред боровите гори на Полесието - територия, пресечена сега от украинско-беларуската граница, открай време са бедни и забравени от властите.

Чернобилската ядрена катастрофа на 26 април 1986 г. още повече влоши нещата.

"Това винаги е бил един от най-бедните райони на Европа", казва Волдимир Тарасов, бивш жител на Полиске - някога село с 4000 жители в сърцето на Полесието.

"Почвата е лоша, сезонът за растеж на насажденията е кратък, пътищата винаги са били малко", обяснява той.

"Чернобил съсипа това място преди двадесет и пет години", добавя той. А хората, които все още живеят близо до реактора, в съседство с радиацията, те нямат абсолютно нищо – направо мизерстват."

След катастрофата в Чернобил съветското правителство забрани заселването в зона с радиус 30 км от разрушения реактор. Заради радиацията над двайсет села и градчета опустяха, стотици хиляди хора бяха принудени да се евакуират.

Тарасов, който е бил млад по време на бедствието, е един от тези хора, откарани с автобуси и влакове, организирани от властите, далеч от своя дом, в който никога няма да се върне.

Полиске сега е градче призрак. Сивите високи сгради от съветско време са изтърбушени и опустошени, а колхозите - изоставени. Сред тях е израсла млада гора, която е плъзнала и по главния път.

Още по темата

"Всъщност аз съм един от късметлиите. Измъкнахме се. Семейството ми успя да започне нов живот", казва Тарасов. "Но хиляди хора нямаха този късмет."

30-километровата ничия земя около електроцентралата бе наречена Чернобилската "забранена зона".

Украинското правителство нарича съседните райони Причернобилски, което би трябвало да означава, че са достатъчно безопасен за живот. Но границите не са толкова ясни, колкото названията.

"Дори там, където си мислиш, че е безопасно, понякога не е", казва Иван Ковалчук, капитан от гранична полиция, командир на част, която отговаря за забранената зона. „Нивата на радиация може да са съвсем нормални, но правиш крачка встрани и Гайгер-Мюлеровият брояч започва да отчита 100 пъти по-високи от нормалните стойности", казва той.

Официалните данни за броя на хората, живеещи около Чернобил, са различни. Смята се, че вътре в зоната живеят между двайсет и петдесет души, почти всичките възрастни пенсионери.

"Те са съвсем малко и единственото им желание е да изживеят кротко остатъка от живота в своя дом", казва Ковалчук.

Много повече са хората, които живеят в райони, граничещи със зоната. Според украински и беларуски данни те са близо 200 000.

Лесовъдството, производството на млечни продукти, както и животновъдството тук не са безопасни, казват представители на властите.

Това означава, че единственото нещо, което можем да правим, за да се издържаме, е да си отглеждаме храна и да си я ядем ние самите. Нямаме право да я продаваме", казва Вера Афанасиевна, жителка на Соколки. "Знаем, че най-вероятно тя не е здравословна, но нямаме никакви пари."

Пет-шест от селата по границата на Чернобилската зона са съвсем западнали. Въпреки че къщите имат електричество, сградите сякаш не са се променили от времето на Руската империя.

Изключение е град Славутич, построен малко след катастрофата в Чернобил, за да бъдат настанени там работещите в централата и екипите, отстраняващи последствията от злополуката. Тук сградите са нови. Средната месечна заплата е около 1000 долара - над три пъти повече от обичайното за Украйна месечно
възнаграждение.

През годините Украйна получи финансова помощ, възлизаща на повече от един милиард долара, за да се справи с катастрофата и нейните последици. Но изглежда само малка част от тези средства са били използвани за здравни и други грижи за пострадалите.

"В Славутич, където са чернобилските специалисти, се живее добре. Светът им помага", каза Тарасов. "Но хората, живеещи в земите около Чернобил, получиха само едно - радиация".


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
5
 
36
 
! Отговори
Mango преди 13 години
HAARP,Chemtrails,Stuxnet,JAPAN.
34
3
 
38
 
! Отговори
RAN UT преди 13 години
tiq sa като нас тука в ***-даже са по - добре!хахахахахахахахахахахахах
33
2
 
45
 
! Отговори
Някой си преди 13 години
Радиацията в Чернобил е била 400 пъти повече от тази в Хирошима!
32
4
 
44
 
! Отговори
SirT преди 13 години
Все пак в Европа е пълно с ядрени реактори. За радиацията граници няма. Все едно е дали ще са в съседите или в България. Ако стане нещо лошо винаги ще сме пострадали! За това по-добре да имаме печалба ние, отколкото другите страни на наш гръб. Ако ние не строим, другите строят, ако стане беля и ние отнасяме! Пък и атомните мощности са сериозен възпираш фактор не дай си боже!
31
12
 
43
 
! Отговори
Mango преди 13 години
Стига с това промиване на мозъците!Сега, много повече ни интересува, какви са последиците от радиацията от Фукушима.Дали всичко това (ужасното земетресение цунами и последвалата ядрена катастрофа), бе предизвикана от природата?Защото има и други твърдения,че цялата история е плод на някои болни дяволски мозъци,които се правят на богове.Japan,HAARP,YAKUZA и т.н.Google!
30
5
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ТОЯГАТА- много си прос .. аз съм виждал обеднен уран .. не е толквоа страшен правят се не бомби а брони на танкове .. разбира се има и старяди които се правят .. сега на на фона на тоновете ОБОГАТЕНО ядрено гориво равняващо се на 200 атомни бомби като тази на ХИРОШИМА ти заговори за обеднения уран .. Чернобил замърсяването е стотици хиляди пъти по-голямо.. Личи си че си червендалест левичар който бяга в лявата лента :)
29
1
 
47
 
! Отговори
jelezni преди 13 години
До 12 Костов ли е виновен за глобалното затопляне на климата или за земетресението в Япония?
28
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Еми винаги могат да се махнат от там, какво очакват .... все пак живеят до Чернобил.
27
7
 
69
 
! Отговори
ТОЯГАТА преди 13 години
ЧЕРНОБИЛ,ТА ЧЕРНОБИЛ...!ДОБРЕ,СЪГЛАСЕН СЪМ-ПОСЛЕДСТВИЯ,РАКОВЕ И Т.Н.ЗАЩО НИКОЙ НЕ СЛАГА В "СМЕТКАТА" ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ УРАНА,КОЙТО ХВЪРЛИХА АМЕРИКАНЦИТЕ НА БАЛКАНИТЕ ПО ВРЕМЕ НА СРЪБСКАТА ВОЙНА?!И НА ОСТАНАЛИТЕ СБЛЪСЪЦИ В КОСОВО И КЪДЕ ЛИ НЕ?!
26
3
 
48
 
! Отговори
до 9 преди 13 години
Извинявай, но картофите си ги изнасяме, особено миналата година. Затова и цената им е такава. Тия против ядрената енергетика явно искат още по-скъпи да станат храните, да се сее рапица вместо жито, да се наблъскат колектори и перки, да се унищожат горите. Абе големи еколози няма що.
25
7
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нещо много се мълчи за Фукушима, изглежда излязох прав, че надминаха Чернобил, а вече пазят и тайна по съветски. Помнете ми втората дума. Докато не излеят бетона отгоре колкото и да поливат това си е
24
0
 
45
 
! Отговори
аватар преди 13 години
Да си променим мисленето,да си сменим политиците,да съсздадем нов облик на държавата, и да станем подобри един към друг,само тогава можем да се се радваме на по добър живот.Това важи за целия свят.Стига сме страдали заради *** световни политики !!!!!!!!!!!!!!
23
3
 
46
 
! Отговори
Кабули преди 13 години
Колко прозорливо го е казал поетът: "Разстрел и след разстрела - червей!Какво тук значи някаква си личност!"
22
4
 
33
 
! Отговори
123 преди 13 години
***!
21
5
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това си беше експеримент в Чернобил, жалко за хората в Украйна да не забравяме и самия радиоактивен облак , който мина над България.
20
35
 
58
 
! Отговори
gogo преди 13 години
Да дойдат в България ,да видят какво е мизерия,и тогава ще плачат да се връщат не около а в ЧЕРНОБИЛ
19
13
 
52
 
! Отговори
ас преди 13 години
Слава на комунизма ! Сега и пари събират от ЗЛИЯ западен свят които е пряко виновен за катастрофата в Украйна!!! сигурен съм ,че Американците ,ЕС и нека не забравяме Евреите стоят зад тази авария !!! ООО да как ! Га забъркваш *** сам требва да си ги ядеш не да разчиташ някой друг да ги събере ДРУГАРИ !!!
18
18
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
18Белене няма да се строи. Не и с руски реактори.
17
2
 
66
 
! Отговори
птичка преди 13 години
защо никой не се е погрижил затези хора,а са ги обрекли.....много тъжно и жалко,че човешко изобретение е навредило толкова много.трябвало е който е строил аец-а да обезпечи хората до края на дните им и да им осигури всичко необходимо за един добър живот,след като са отнели собственият им!Поклон пред паметта на загиналите и техните близки!Дано Господ бъде с тези,които усещат на гърба си последствията от тази страшна катастрофа!
16
2
 
62
 
! Отговори
за картата преди 13 години
Нито Козлодуй, нито Белене са североизточна България, нито пък североизточна България е най-бедната, по-скоро северозападна, ако изобщо може да се сравни кой е по-беден от бедна България.

Спонсорирани публикации