Радиацията над Чернобил била извън скалата на уредите

25 години от най-голямата ядрена катастрофа
Обновена: 26 апр 2011 09:22 | 26 апр 2011 09:22, Елка Василева
99
Радиацията над Чернобил била извън скалата на уредите
Снимка: Reuters

Украйна днес отбелязва 25 години от ядрената катастрофа в Чернобил.

На 26 април 1986 г. в 1,23 ч. местно време IV реактор на атомната централа в Чернобил избухна при проверка на безопасността и изхвърли в атмосферата радиация с еквивалента на най-малко 200 ядрени бомби като тази над Хирошима. Радиация облъчи голяма част от Европа.

Стотици хиляди души бяха принудени да напуснат домовете си в най-засегнатите зони в Украйна, Беларус и Западна Русия.

На международна донорска конференция в Киев на 19 април бяха събрани 550 милиона от общо 740 милиона евро, необходими за изграждането на нов саркофаг върху останките от избухналия реактор в Чернобил.

Украинският президент Виктор Янукович и руският патриарх Кирил ще са сред високопоставените лица, които ще почетат паметта на жертвите на ядрената катастрофа на богослужение и полагане на венци.

На церемониите ще присъства и руският президент Дмитрий Медведев, който ще участва в тристранна среща с президентите на Украйна и Беларус.

Пилотите на хеликоптерите, които пуснаха тонове пясък и олово върху избухналия реактор в Чернобил, бяха с минимална защита от радиацията, но осъзнаваха риска, заяви техният командващ Николай Анточкин, цитиран от Франс прес.

Пилотите са изпълнили около 4000 полета за 10 дни. Те са получавали хапчета йод, противорадиационен кожен крем и нова униформа след всеки полет, а освен това са вземали душ след всяка мисия.

Пилотите са съзнавали, че тези защитни средства са недостатъчни, но въпреки това са настоявали да изпълнят колкото може повече полети, защото са знаели, че реакторът трябва да се покрие възможно най-бързо, разказва генерал Анточкин в интервю за в. "Комсомолская правда".

По негови думи радиацията над реактора е била толкова висока, че е надвишавала скалата на измервателните уреди.

За потушаване на възникналия при експлозията пожар и почистването на зоната около реактора Съветският съюз е изпратил 600 000 "ликвидатори" за 4 години. Те са били изложени на високи равнища на радиация с минимална защита.

Не съществуват надеждни данни за жертвите на най-голямата катастрофа в историята на ядрената енергетика. През 2005 г. няколко агенции на ООН прецениха, че вследствие на радиационното облъчване са загинали 4000 души, а според екологичната организация "Грийнпийс" до тази дата са загинали най-малко 100 000 души в Украйна, Беларус и Русия от ракови заболявания, нарушения на имунната система, сърдечни болести и други вредни въздействия от радиационното заразяване.

Научният комитет на ООН за въздействия на лъченията UNSCEAR обаче признава само 31 смъртни случая на служители в централата и пожарникари, които се дължат пряко на радиационно заразяване от Чернобил.

В доклад от февруари 2011 г. комитетът отбелязва също 6000 случая на рак на щитовидната жлеза, от които 15 завършили със смърт при деца, които са пили радиоактивно заразено мляко, посочва БТА.

АЕЦ "Чернобил" бе окончателно затворена едва през декември 2000 г. след няколко инцидента. В Украйна в експлоатация са 4 атомни централи с общо 15 ядрени реактора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
0
 
! Отговори
историк преди 12 години
неграмонтност или умисъл има в дезинформацията, вкарана в тази статия? написано е,че новия съркофаг щял да струва 740 милиона евро, а събрали еди-колко си.ГЛУПОСТИ И ПРОСТОТИЯ! новият съркофаг ще струва 1,6 милиарда евро като начало,от целия свят бяха събрани част от парите,но се търсеха останалите 740 милиона. сега ,на конференцията, са събрали още 550 милиона евро.недостигат още 190 милиона.РУСИЯ е на скромното 10-то място по внесените от нея пари за новия съркофаг.това са фактите,"журналисти"
91
0
 
7
 
! Отговори
Asen Prodanov, Burga преди 13 години
ЧЕРНОБИЛ - символ на най-страшната ядрена катастрофа в историята на човечеството. ЧЕРНОБИЛ - позорен символ на антихуманното отношение на комунистическата партия и правителство на СССР към сънародниците им и към всички хора по света, държани до последно в пълно неведение и коварно дезинформирани относно смъртоносната заплаха. ЧЕРНОБИЛ - поредния чудовищен символ на предателство на Българската комунистическа партия и правителство към народа ни. ЧЕРНОБИЛ - крайъгълен камък от престъпната история и същност на комунизма. ЧЕРНОБИЛ - един от най-кошмарните символи от ерата на социализма=комунизма. ЧЕРНОБИЛ - надгробния паметник на комунистическите символи.
90
7
 
8
 
! Отговори
! преди 13 години
Не на БелеНЕ!Да спасим България от атомния хомот,който ни нахлузват за 50 години напред!
89
0
 
6
 
! Отговори
5552 преди 13 години
"На 26 април 1986 г. в 1,23 ч. местно време IV реактор на атомната централа в Чернобил избухна при проверка на безопасността..."Това определение е безумно.Вадени са прътите и е намалявана мощността на реактора докато е бил включен. Това е лудост! Все едно да поправяш ел. инсталацията без да си извадил бушона!Никой не е посмял да се противопостави на обезумелия директор, който много е държал на този ненормален експеримент, всеки се е страхувал за работата и къщата си!Резултатът е БУМ!
88
0
 
6
 
! Отговори
5552 преди 13 години
До 73 8-ия денЗа съжаление този ужас е истина. В във Варна при всички положения радиацията е била по-висока, защото на североизток има море. Всичко се е разпространявало безпрепятствено!А като гледам сега има вече 10 дни източен-североизточен вятър. Така е всяка година през втората половина на април. 1986 едва ли е била изключение.Незнам - истински кошмар - невидим, но убива :(((
87
3
 
3
 
! Отговори
Mango преди 13 години
HAARP,Chemtrails,Stuxnet,JAPAN.
86
2
 
3
 
! Отговори
Mango преди 13 години
You Tube Scientist Leuren Moret - Japan earthquake and nuclear "accident" are tectonic nuclear warfare.m4v
85
1
 
7
 
! Отговори
Mango преди 13 години
Стига с това промиване на мозъците!Сега, много повече ни интересува, какви са последиците от радиацията от Фукушима.Дали всичко това (ужасното земетресение цунами и последвалата ядрена катастрофа), бе предизвикана от природата?Защото има и други твърдения,че цялата история е плод на някои болни дяволски мозъци,които се правят на богове.Japan,HAARP,YAKUZA и т.н.Google!
84
1
 
9
 
! Отговори
да бе преди 13 години
чернобил, чернобил, чернобил... нема край, а японския чернобил който е х 4, то даже си е за убаво, японците просто у уста да ги целиваме
83
3
 
7
 
! Отговори
до 74 преди 13 години
,да говориш тези глупости точно днес е провокациясрещу паметта на жертвите ,но показва колко ОПАСНИ СТЕ ВСИЧКИТЕ ВИЕ,КОМУНИСТИЧЕСКИ ТИКВИ с вредното си излъчване. чернобил се случи и не можем да променим последиците,но размножаващата се комунистическа *** Е ПО-ВРЕДНА ЗА ХОРАТА И ОТ ЧЕРНОБИЛ. същата сега иска да се построи белене от вечно НЕНАДЕЖДНИТЕ руснаци и тяхната"ТЕХНИКА".
82
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
eeeenАко беше толкова голям проблема с Фукушима, досега да си на прах. Не се притеснявай.
81
12
 
4
 
! Отговори
eeeen преди 13 години
Стига сте рисували апокалиптични картини.Ако беше толкова голяма Чернобилската радиация, досега да сте на прах.Еййй, *** народ -слаба държава.А тази от Фокушима ме притеснява.Защото не спира цял месец!
80
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ники, май и твоят мозък е от глатките. Правописът е запазен, за да ме разбереш!
79
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Истината е, че комунизмът е нанесъл най много щети, измерени в човешки жертви, в познатата история. Крайно време е държавата Русия да спре да съществува.
78
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
След 1990 г. екип от катедра Атомна физика издава книга Истината за чернобилските замърсявания в България. Изследванията показват, че сумарната радиоактивност, отложена през май 1986 г., е по-висока от стойностите през чист период, както следва - 90 до 1400 пъти в Северна България; 340 до 1700 пъти в Южна България, 1300 до 31 000 пъти в планинските райони. По степен на замърсяване (ако не броим Русия, Украйна и Белорус) България е на пето място в Европа след Швеция, Финландия, Австрия и Норв
77
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Един виц от '86г :Какво е радиация? Онова, което го няма, но непрекъснато намалява.
76
2
 
15
 
! Отговори
istina преди 13 години
Поклон пред паметта на всички загинали дали живота си за овладяването на катастрофата и на всички цивилни граждани. Дано Бог да им прости всяка волна и неволна грешка и да успокои душите им и на техните живи близки също.Аз съм била на 1год и 10месеца, но винаги когато видя последици от тази катастрофа върху народа на Украйна, Русия сълзите ми потичат. Ето вижте този сайт: chernobyl.meСъществува вярване, че една от най-големите катастрофи на човечеството, Чернобил, е била предсказана от много ясновидци и от Свети Йоан Богослов.В неговото "Откровение" има следния цитат: "Третия ангел протръби и падна от небето голяма звезда, горяща като светилник, и падна върху една трета от реките и върху водните извори. Името на звездата е Пелин - и една трета от водите се превърнаха в пелин, много хора умряха от водата, защото стана горчива".В руския език народното название на пелина, е "чернобил" или "чернобилник".При катастрофата в Чернобил през 1986 г., в която се взриви ядрен реактор, радиоактивната вълна помете областта. Много местни хора загинаха, други бяха сериозно засегнати.
75
3
 
6
 
! Отговори
Ники преди 13 години
ДО - 74Най-после един да каже истината тук в БГ-то!!! Това е ИСТИНАТА! Другото е за глатките мозъци, които в членоразделната си реч могат да изговорят и да изпишат - 'комунист'.
74
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Съобщение на ТАСС след инцидента в Чернобил:"Чернобилската АЕЦ изпълни плана за петилетката за 2 милисекунди"
73
4
 
12
 
! Отговори
Възмездие! преди 13 години
Червените *** никога не могат да изкупят вината си пред тези, които загубиха житова си защото не бяха предупредени.........червената шайка трябва да бъде изкъпана в радиоактивен дъжд.......само така ще сме квит с тях