Вацлав Клаус: Студентите са паразити на обществото!

Чешкият президент се обяви за платено висше образование
Обновена: 8 дек 2011 15:01 | 8 дек 2011 10:13, Елка Василева
185
Вацлав Клаус: Студентите са паразити на обществото!
Вацлав Клаус. Снимка: Reuters

Чешкият президент Вацлав Клаус заяви, че студентите, които по сегашната система следват безплатно, са паразитите на обществото.

"Убеден съм, и то не само аз, че основното и средното образование са от категорията на общественото благо и затова е логично да се финансират от държавата.

Висшето образование обаче е нещо, чрез което всеки от нас увеличава своя човешки капитал и способността си за реализация в обществото. Това е инвестиция в самия себе си и затова всеки поотделно трябва да финансира това.

В противен случай студентите се превръщат в паразити на обществото" каза Клаус.

Чешкият президент се обяви за въвеждане на такса за обучение в университетите.

Той посочи, че не е против държавата да помага на студентите съм символични стипендии, както и не е против помощта при изплащане на студентските кредити, което в крайна сметка ще става чрез търговските банки.

В момента висшето образование в Чехия е безплатно не само за чехите, но и за чужденците, които знаят чешки достатъчно добре, за да се обучават на този език, пише Index.hr.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
2
 
10
 
! Отговори
КЮЧЕК преди 12 години
Е те, на тоя човек, като му свърши мандата там, да доде у Булагиристан да ни управлява.
125
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Който не вярва, че Вацлав Клаус е прав, довечера да направи един тур по чалготеките в Студентски град и да види с очите си за какво става въпрос!
124
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Още по-срамно е, че коментират и невъзпитани арогантни хора, които си позволяват глупостта да дават лично мнение за някой, който не познават. Но и с висше българинът си е бил невъзпитан човек.
123
2
 
6
 
! Отговори
Томас преди 12 години
133Аз може да искам да тече мед и масло от чешмата ама няма. Като искат добри условия да си плащат.
122
0
 
4
 
! Отговори
Не завършил преди 12 години
Но .... реалността в България... когато искаш да търсиш работа.. те сблъсква с обяви от типа Висше ОБРАЗОВАНИЕ.... НЕ обвинявам другите, които са завършили... обвинявам себе си... че исках да работя за да се издържам, макар оценките ми по това време да бяха доста добри... Сега съм на 25.. нямам избор, трябва да го завърша... защото утре.. ще дойде 20 годишно лапе с диплома и мен ще ме изритат
121
1
 
4
 
! Отговори
Томас преди 12 години
123Не знам дали говорим за един и същи университет - но такава е картината в цяла бг.
120
2
 
2
 
! Отговори
Не завършил преди 12 години
Във връзка с постнатите мнения до момента искам да дам само един пример за това, какво значи Висше образование в Държавен университет в България. На изпитна сесия по политология ( Исторически предмет иска се Български език, за да развиеш темата) Се явяваме аз и около 13 "чуждестранни студенти". Изпита преминава, излизат резултатите и оказва се... аз имам 4 ... мой колега чийто изказ на Български беше умопомрачителен, да не говоря за писмеността му.... ми Вика аз имам 5.. Моля коментирайте !
119
3
 
11
 
! Отговори
БРАВО !!! преди 12 години
НАЙ-НАКРАЯ НЯКОЙ ДА ПРИЗНАЕ ЧЕ ЦАРЯ Е ГОЛ. СТУДЕНТИТЕ СА ХРАНТУТНИЦИ И ***, КОИТО СИ ГУБЯТ ВРЕМЕТО ЗА ДА НЕ РАБОТЯТ. НАЙ-НАХАЛНИТЕ ДОРИ ЗАПИСВАТ И ВТОРО ВИСШЕ ЧЕ ПОНЕ ДЕСЕТ ГОДИНИ ДА НЕ РАБОТЯТ. КОГА ЩЕ СЕ ЯВИ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИК МЪДЪР, ДА ЗАЯВИ ЧЕ СТУДЕНТ ЩЕ Е ТОЗИ КОЙТО СИ ПЛАЩА И ИЗДЪРЖИ ПРИЕМЕН ИЗПИТ ?! СЕГА ВТОРИ В БЪЛГАРИЯ Е СТУДЕНТ. ОБРАЗОВАНИЕТО, ОСОБЕНО РОДНАТА ПАРОДИЯ НА ВУЗ Е НАПЪЛНО БЕЗМИСЛЕННА.
118
3
 
15
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Я, удивително точно определение за студентите! Браво на Клаус! В днешно време сферата на образованието е толкова прогнила, че няма накъде. Както и всички други сфери, в които се раздават народни пари.
117
3
 
0
 
! Отговори
stoika преди 12 години
i kvo v treti kurs sam i si vzemam ispitite s lekota,koe mu e loshoto
116
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 122Университетът не е кредитна институция, други са му функциите.
115
0
 
3
 
! Отговори
baikov преди 12 години
neznam za studentite ,ama tea v parlamenta i priqtelite im v sivia sektor te kakvi sa ....
114
0
 
3
 
! Отговори
110 преди 12 години
Знам, Томасе, за един и същи ВУЗ говорим. :(((( Лошото е, че тези хора утре ще разнасят "славата" на нашето образование по света.
113
2
 
2
 
! Отговори
Питащият преди 12 години
Ами прав е, но за да има равен достъп заплащането трябва да става след като завърши студента и започне работа. Нека самите учебни заведения да кредитират студентите за да са заинтересовани да произвеждат платежоспособни, кадърни специалисти, които да пласират на пазара.
112
1
 
6
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Не случайно казах, че има над 40 университета - даже с име като *** - в една австрия има около 15 университета - те по-прости ли са от нас? А са повече като население от нас.
111
1
 
8
 
! Отговори
Томас преди 12 години
117Масово хората от турция не знаят бг език - а имат 5-ци по всичко. Масово се продават дипломи - основните *** са самите университети, които пълнят главите на студентите с куха теория, но практика почти липсва.
110
3
 
8
 
! Отговори
Томас преди 12 години
76Не можеш да затвориш *** - за един студент от инженерните специалности държавата дава всяка година на университета около 2400 лв - за това всяка година броя на студентите се увеличава, за това има над 40 университета и безброй колежи - за това има безброй висшисти, които не могат да правят друго освен да мият *** - защото докато са учили са прекарали повече време по чалготеките, отколкото на лекции.
109
0
 
8
 
! Отговори
110 преди 12 години
До 115Знам. Това лято в нашия университет имаше извънредна изпитна сесия за прием на студентите, които са си взели матурите на поправка. Спомних си времената, когато за едно място се биехме по 5-10 души , а след първи курс прекъснаха две трети от колегите.:((( Иначе сега в него половината студенти са от Република Турция и върви страшен образователен алъш-вериш.:(
108
0
 
4
 
! Отговори
Stefan преди 12 години
Като студент имам пресметнати три двигателя на колеги, а по късно след моето завършване имам пресметнати и изготвени чертежи на повече от десетина дипломни работи. Сами си направете извода какви инженери излизат.
107
1
 
10
 
! Отговори
до 110 преди 12 години
В България си е чист бизнес, пройзвеждат ги , като кренвирши. Това беше едно от хубавите неща преди 89, че държавата планираше свойте кадри и приемаше студенти според нуждата и *** нямаше.

Спонсорирани публикации