Вацлав Клаус: Студентите са паразити на обществото!

Чешкият президент се обяви за платено висше образование
Обновена: 8 дек 2011 15:01 | 8 дек 2011 10:13, Елка Василева
185
Вацлав Клаус: Студентите са паразити на обществото!
Вацлав Клаус. Снимка: Reuters

Чешкият президент Вацлав Клаус заяви, че студентите, които по сегашната система следват безплатно, са паразитите на обществото.

"Убеден съм, и то не само аз, че основното и средното образование са от категорията на общественото благо и затова е логично да се финансират от държавата.

Висшето образование обаче е нещо, чрез което всеки от нас увеличава своя човешки капитал и способността си за реализация в обществото. Това е инвестиция в самия себе си и затова всеки поотделно трябва да финансира това.

В противен случай студентите се превръщат в паразити на обществото" каза Клаус.

Чешкият президент се обяви за въвеждане на такса за обучение в университетите.

Той посочи, че не е против държавата да помага на студентите съм символични стипендии, както и не е против помощта при изплащане на студентските кредити, което в крайна сметка ще става чрез търговските банки.

В момента висшето образование в Чехия е безплатно не само за чехите, но и за чужденците, които знаят чешки достатъчно добре, за да се обучават на този език, пише Index.hr.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
0
 
! Отговори
От 160 преди 12 години
*Сигурно
145
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сигулно Клаус е оглавил чешката секция на ГЕРБ.
144
0
 
6
 
! Отговори
Темерут преди 12 години
Аз, не виждам защо, един млад човек, завършил средното си образование с пълно шест, да не може да премине да учи безплатно в университет! Нека, другите да си плащат! Как да стимулираш иначе, човек да учи добре? А, бе *** имало и в Чехия, не само у нас! Поолекна ми, ама много малко!
143
1
 
11
 
! Отговори
Темерут преди 12 години
*** са всички политици! Без разлика на род, пол, народност!
142
2
 
19
 
! Отговори
Олеее преди 12 години
Всъщност *** са ей като тоя! Нагли, безцеремонни, алчни... С чужда пита помен прави. ВЪН ГНУСЕН *** ОТ ЧЕХИЯ!!!
141
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма нищо лошо в това да си плащаш висшето. Като плащаш мотивацията за учене е по голяма. Ако нямаш пари първо ще работиш, после ще учиш. Ако родителите ти са интелектуалци, те със сигурност ще са заделили пари за образованието ти. А ако са овчари - дали е нужно да гниеш по чалготеките и да се пишеш студент....
140
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Там изобщо си нямат *** и затова се опитват да открият *** в студентите :)
139
3
 
9
 
! Отговори
Д. преди 12 години
Ами щото утре може да кажат и че основното и средното образование не е задължително и за него всеки да си плаща от джоба.
138
1
 
6
 
! Отговори
Д. преди 12 години
Образованието е капитал наистина, и естествено държавата да поддържа студентите си, нали се предполага че с по-добро образование ще печелиш повече и ще плащат по-високи данъци. То в крайна сметка не може пък и държавата да изисква само плащания, ако не инвестира в здравеопазване, образование, социални дейности, опазване на обществения ред и сигурността на гражданите, защо да съществува изобщо?
137
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От друга страна, студентите се издържат от данъците, с което парите отново се връщат на народа. Иначе за какво ни е да имаме държава - само да взима.
136
10
 
5
 
! Отговори
dl преди 12 години
Има логика в казаното от г-н Клаус.Висшето образование не е задължително.Две са възможностите-крути изисквания за прием или сериозно пресяване още в първи курс.Съгласна съм и със заплащането-чрез заем,който да се обслужва след завършване и започване на работа.Така е вв много страни.
135
0
 
0
 
! Отговори
чарли преди 12 години
Анонимен много си ***.
134
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Там изглежда си нямат достатъчно ***, истинските *** във всяко общество.
133
0
 
0
 
! Отговори
sonq преди 12 години
i maam qko
132
2
 
4
 
! Отговори
Ba4o Ivan преди 12 години
Mrusno kapitalisti4esko ***....
131
2
 
2
 
! Отговори
sonq преди 12 години
as sam studentka
130
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя пък ***.. не можеш да инвестираш в каквото и да било (та дори и в себе си), ако преди това нямаш капитал, с който да го направиш. Именно образованието е капитала, който ти помага да инвестираш в себе си. Тоя отварял ли е обявите за работа скоро? От къде ще намериш доходи за да си платиш образованието - та те навсякъде искат висше с поне два езика и стаж от 5 години В ОБЛАСТТА и да не си на повече от 25... Ей дъртак, затриваш си държавата.
129
2
 
16
 
! Отговори
1.bg преди 12 години
Не е зле да се въведе пределна възраст за заемането на такава длъжност,а не после да се чудим на това дето го разправят разни старци ,дето не помнят повече от 5 минути.Истината е, че без достъпно образование днес,няма иновации и напредък утре!Всеки дето не мисли за бъдещето не става за никаква такава длъжност.
128
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Diplomata ne e garancia che si nauchil neshto!!! Nai veche v BG!! Az niamam diploma ot universitet i tova vaobshte ne me pritesniava i ne e ot znachenie.Zashto li?? Ami: 1.moi priteli imat,no si plashtaha za izpiti ili minavaha s 3-ki,tova za vas sposobni kadri li sa?2.Roditelite mi imat rabotiha nad 40godini -136leva pensia, 3.Sestra mi ima dve daje diplomi(s 4 ezika) mnogo bila kfalificirana i ne ia naemat zashtoto shte triabva da i davat visoka zaplata..Ta ei takiva i drugi tupizmi me spriaha
127
2
 
18
 
! Отговори
брей преди 12 години
Хм, ще се радвам някой президент да запо4не да говори за истинските ***...Клаус, хайде в същия дух искам да 4уя за банките, фарма.компаниите...за какво ме занимаваш с глупости и студенти...или Вие там нямате проблеми с горепосо4ените?

Спонсорирани публикации