Мобилтел и Vivacom с един собственик?

Австрийската група Telekom Austria може да купи Vivacom, пише Die Presse
Обновена: 17 яну 2012 14:52 | 17 яну 2012 14:51, Бойчо Попов
120
Мобилтел и Vivacom с един собственик?
Снимка: Reuters

Четири години след последната си голяма експанзия - закупуването на беларуския Velcom за 1,4 млрд. евро и неуспешното придобиване на дял в Telekom Srbija през миналата година, пред собственика на Мобилтел - австрийския Telekom Austria (ТА), се отваря нова чудесна възможност за разширяване на Балканите.

„Третата по големина българска телекомуникационната група с фиксирани и мобилни мрежи Vivacom e обявена за продажба. И TA е фаворит за придобиването“, пише авторитетният австрийски всекидневник Die Presse.

TA вече е активна в България с Мобилтел. Групата придоби оператора през 2005 г. от инвеститорска група, водена от Мартин Шлаф, за 1,6 млрд. евро. Мобилтел сега има около 5,2 млн. клиенти и оборот от повече от 500 млн. евро на година (окончателните резултати за 2011 г. все още не са налични) и е лидер на пазара. Номер две на пазара е Глобул - дъщерно дружество на гръцката Cosmote (OTE).

Мобилтел обаче управлява само мобилни комуникации. Затова фиксираните бизнес мрежи на Vivacom са обект на желание за TA, като в резултат ще има възможност за взаимодействие.

Възможната цена за сделката в момента се проучва в бранша от инвестиционната банка Morgan Stanley, на която е възложено изпълнението на сделката. Vivacom е натрупала огромен дълг в размер на 1,65 млрд. евро, като той дори може да я принуди да обяви несъстоятелност. Ето защо при сделката по-важна ще е не покупната цена, а поемането на дълговете и преструктурирането.

Засега интерес към компанията са обявили няколко компании, сред които е Oger Telecom. С тази компания в продължение на повече от година и половина кредиторите търсят начин за сделка, но засега все неуспешно.

В процедурата е и турският мобилен оператор Turkcell. Оферта за телекома подаде и българската компания "Експат капитал", собственост на бившия министър на икономиката и на държавната администрация Николай Василев. Ако турците и Василев подадат обвързваща оферта, австрийският телеком ще се опита да „надцака“ офертата им.

Още новини от света на телекомуникациите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още по темата: МобилтелVivacomTelekom Austria
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
14
 
! Отговори
гост преди 10 години
a нее ли повероятно виваком и глобоул с един собственик и мие интересно едни се ма4ат да прекрат други и какви са тия глупости с фото клетки това не е ли от софия директно ми тия ми приказват глупости
114
0
 
14
 
! Отговори
semerjiew преди 10 години
искам да попитам 6то за идея е това да те питат операторите *** вапроси по три пати каде кво 6то пак и на какво основание е това според закона за за6тита на потребителите това на мен ли4но ми се струва малко нередно 6тото ако някои иска да лаже винаги 6те намери 4алам да лаже независимо под какав предлог место да се улесним ние си усложняваме не6тата
113
0
 
14
 
! Отговори
gost преди 10 години
интернет през вал4ер 5 минути и дим да го няма срамота е 30 mp.Срамота е
112
0
 
15
 
! Отговори
gost преди 10 години
булсатком са си кадарни с тв ами тия кво 6те ги правим мтел и виваком заедно това пак отде доиде не знам
111
0
 
14
 
! Отговори
ааа преди 12 години
да ги купи вси4ките и да вдигне цените ...хахаха свободна лоъална конкуренция ...дрън дрън
110
0
 
14
 
! Отговори
Коцето преди 12 години
На Виваком наистина им трябва собственик с прозрачно финансиране, който да постави компанията в новата ера.
109
4
 
16
 
! Отговори
Мария преди 12 години
принципно Telekom Austria се доказа, че може да модернизира М-тел, така че и виваком няма да е зле да се модернизира.
108
4
 
16
 
! Отговори
Караконджул преди 12 години
Няма да е лошо да се инвестира във Виваком. Сега за нищо не стават.
107
3
 
14
 
! Отговори
Упорито човече преди 12 години
М-тел са само способни да модернизират базата на БТК.
106
7
 
14
 
! Отговори
Невена преди 12 години
По-добре М-тел да купят Виваком. Тоя оператор е умряла работа.
105
0
 
17
 
! Отговори
Ils преди 12 години
Виваком като искахме да се махнем, защото 20 лв. такса на месец за дом.телефон вече ни беше писнало да плащаме, ни свалиха таксата на 3,90 + интернет 15 и от тогава не сме платили повече от 21 лева. Можело значи, ама като им засегнеш таргетите.
104
6
 
15
 
! Отговори
Ils преди 12 години
Аз не бих купила Виваком, но по-добре австрийци, отколкото турци. От Мтел съм доволна, ама винаги съм била от хората, които първо четат дребния шрифт. Роуминга наистина е резачка, ама не е постоянно. Скоро всичките оператори ще трябва да свалят цените, а да се надяваме и ДДС-то да падне поне на половина за този вид услуги. Някой беше писал, че SMS-те са 24ст., не са 12 ст са.
103
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
М Тел преследват избягалите си клиенти ,но купувайки виваком едва ли ще ги присвоят отново.М тел така се подигра с нас ,че каквото и да прави се ще бягаме от нея...
102
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Виваком и БТК са "piece of shit". От тях си струва да се вземат клиентите, евентуално каналния пренос и малко съвременно оборудване. Останалото направо за скрап. Чудно че след толко крадене от националния оператор БТК, той съществува все още.
101
1
 
24
 
! Отговори
до 104 преди 12 години
Да си чувал за роуминг ? Всеки път когато дигнеш телефона ти се начислява пари като си в чужбина. Там не те обслужва Мтел а те обслужва некой друг оператор. За да говориш като си в чужбина Мтел трябва да плати на Руския оператор, че те обслужил а после мтел ти начислява колко трябва да платиш.
100
1
 
18
 
! Отговори
Конкуренцията преди 12 години
Незнам ама има огромна конкуренция в този бизнес. Можеш да си земеш интернет откъдето ти се иска Кеф ти Виваком кеф ти Глобул кеф ти Мтел кеф ти некой малък интернет доставчик, за телевизия да не говорим. Няма бизнес в България с толкова играчи на пазара. Според мен вече има насищане на пазара и все по-често ще наблюдаваме такива сделки. В България неможе да си смениш доставчика на ток там можем да говорим за монополизъм.
99
0
 
28
 
! Отговори
айде стига преди 12 години
в страната ни уж има анти тръстово законодателство а сега да видим как мтел с които хората едвам се разделят може да стане монополист на пазара което е противозаконно.и сега какво да правим избягахме от мтел които ни надписваха сметкити и отидохме във виваком та да се натресем пак на мтел.егати скапаната държава.
98
0
 
22
 
! Отговори
Джугашвили преди 12 години
105, и аз като теб! Разжодаът ми с М-тел беше едно от най-трудните и хубави неща, които съм постигал :)
97
1
 
40
 
! Отговори
Az преди 12 години
13 год бях абонат на Ментел. Развода с тях бе много труден и мъчителен!Пълни ***, надписват сметки, размотават те като *** и т.н.Никога повече МЕНТЕЛ!
96
4
 
33
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Септември и октомври м.г. бях в Москва. Сметките ми от Ментел: септември - 39 лв., октомври - 58 лв. Заведох дело И ЩЕ ГО СПЕЧЕЛЯ!!!!! Мръсни евреи. Благодаря на КЗП. Може и да не ви се вярва, но работят добре.