Радев за 24 май: Просперитетът на едно общество е свързано със знанието

Президентът и премиерът участват в тържественото шествие
Обновена: 24 май 2024 11:45 | 24 май 2024 11:02, Александър Попов
83
Радев за 24 май: Просперитетът на едно общество е свързано със знанието
Снимка: БГНЕС

Не само днес, всеки ден трябва да си даваме сметка, че достойнството на едно общество, неговият просперитет, жизнен стандарт, авторитет са в пряка връзка с отношението му към знанието. Това каза президентът Румен Радев по повод 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

„Честит най-светъл празник на всички сънародници. Днес се прекланяме пред делото на светите братя, пред всички български просветители“, каза още президентът Румен Радев.

Нашата просвета, вяра и култура съградиха България като държава на духа, отбеляза Румен Радев. Днес, когато страните по света се надпреварват да инвестират в наука и образование, ние не можем да си позволим неблагоразумието да загърбим потенциала на нашите учени, преподаватели и изследователи, каза президентът.

Нека не само днес, а всеки ден да помним, че достойнството на едно общество, неговият жизнен стандарт и просперитет са в пряка връзка с отношението към знанието, посочи държавният глава.

Поклон пред просветителите на българския народ, каза още Румен Радев.

Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност е най-светлият празник - той ни обединява като народ, съхранява ни през годините и ни кара да се гордеем с нашата писменост и култура, написа служебният премиер Димитър Главчев във фейсбук страницата си.

„Нека помним делото на първите просветители, нека помним първите ни учители. Нека се поклоним пред делото им и кажем нашето огромно Благодаря“, призова той.

По повод протеста на ректорите на университети служебният премиер каза пред журналисти днес, че има двете постановления, които са подобрили възнагражденията на целия академичен състав, на администрацията, на докторантите. 80 милиона лева бяха отпуснати по техните искания, каза Главчев.

Държавният глава и премиерът участват в тържественото шествие по повод празника и официалната церемония пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от Общество
Езикът на политиците – липса на етикет, агресивен и обиден дори за кръчма
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Шапкари, преди 3 седмици
Килимявки и комунисти не се спират да използват в алчността си и най българския ден и дечицата.
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много е тежко да си умен човек в България!! Много!! Няма с кой да си говориш на един език...На едно интервю ми обясниха ,че не могат да ме вземат на работа ,защото се изразявам със сложни думи! Хахаха. След този коментар ми стана, че и няма смисъл да искам да работя в тази компания!
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 56. Ако бях на твоето нееволюирало ниво ,бих ти отвърнал ,че сигурно ти най- добре знаеш, като се надупиш как ти влиза....но все пак ,аз съм интелигентен човек и по- скоро бих се опитал да ти дам реални доводи за мнението си , от това просто да псувам и да излагам себе си ;). Хахаха. Няма смисъл като цяло....то е показателно нивото ти!!!
53
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Будители на "славянството". Още помощи, пари и куршуми за Покрайна срещу Русия. От тази година и дефицитите ни с Турция и Украйна са големи, което ни изолира от цивилизованите народи и със сигурност и от европейските дори.
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Така е , прав е Президента -просперитетът на едно общество е свързано със знанието ! Само че това го знаят и всички външни "доброжелатели " на България ,както и вътрешните gynegaвци , които за пари широко отварят седалищни мускули и помагат активно за заmъnяванemo на народонаселението ни ,пък и такъв неумен народ се командори лесно ! Пример : вече 15 и кусур години един и същи барбаГаньос ни работи ,а вече и прасчо се включи ...
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Oт толкова "почитане" на 24-ти май тук сигурно Германия стана по-славянска държава от България.
50
2
 
2
 
! Отговори
Голям приоритет! преди 3 седмици
За Радев знанието е голям приоритет, особено ако знанието е относно марксизма-лай.ненизма. Иначе, Бойко Борисов също има големи познания, щом е чел само за Винету...
49
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако тези са носителите на ценностите, то по-добре да емигрираме на Запад.
48
2
 
1
 
! Отговори
Ами преди 3 седмици
...много са сладки Радев и Терзиев,как си говорят! Ако между тях застане Бони, и идилията ще е пълна! Добре е, че премиерът няма нищо общо с тях!
47
1
 
0
 
! Отговори
триморец крадев преди 3 седмици
триморец крадев храбър съм аз. кирилицата я даваме на макетата и без това те са я измислили. така ми каза галя от посолството. ама ще я преименуваме на кировица преди това на моето мило протеженце pro100 курьо. айде халал да им е. ние догодина сме на евровица а азбука не ни требва и без това новото поколение не може да чете. а просперитет и знанието го виждате у бугаристаня, за това сте на този хал. друго тесто са мумчетата от харвард и мустакатата юглена. давутоглу да загаси лампите.
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
как сладко си приказват кметът и президента, а с главчев не.
45
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Комунистически лозунги от тук до края на света
44
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен (52) В десетката е когато се наведеш със свалени *** а Дебелия мине отзад и те опъне. Ето на това му се казва (Право в десетката)!!
43
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен (47) Откровенно казано не виждам нищо лошо да се говори на земята ЕДИН език стига да не е руски или някакъв източноевропейски бълввоч. Най-добре да е английски. И не е важно какъв език се говори а КАКВО се казва!!! Щото повечето от вас не разбирате казаното на НИКАКЪВ език. Напълно неграмотни сте. А като чета постовете разбирам че нямате членоразделна мисъл или с прости думи казано (щото сте кухи) не ви се разбира какво казватИ селянЕ!!
42
2
 
2
 
! Отговори
НЕ РАЗБИРАМ!!! преди 3 седмици
До До Но самият Кирил не е написал кирилицата, а глаголицата, която не използваме. Кирил и Методи дори не са идвали в България, в столиците Плиска и Преслав!Те са прпоповядавли в Бохемия, Чехия. А щом смяташ, че техни ученици са написали кирилицата, дайте да празнуваме техните ученици.Ако това е примерно Климент Охридски, той има празник на 8 декември, а не на 24 май! Двамата братя се противопоставяли на триезичната догма по принцип! Не са искали точно на български, сръбски или руски да се чете
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Както винаги точно в десетката! По - голямо доказателството за правотата на казаното от Президента,ако не са коментарите под статията, здраве му кажи!! Хаха....или просто излез да покараш кола в София , или на разходка! За съжаление на интелигентните хора решили да останат в България , положението е ужасяващо! Неграмотни,, нахални, арогантни ***!!!
40
2
 
5
 
! Отговори
До преди 3 седмици
...Неразбиращия! Не си разбрал, защото не си искал! Заслугата на двамата братя е , че защитават правото да се чете Евангелието на родният език! И тази теза, съвсем смело я защитават чак във Рим! Ако бяха "гръцки" шпиони, щяха да ни накарат да четем Библията на ...гръцки! А и точно техните ученици написват азбуката, и даже я кръщават на името на Кирил! Надявам си да си разбрал, макар че се съмнявам!
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Надявам се, че грешката в заглавието е на журналиста - " Просперитетът е свързан със знанието", а не "свързано". "Просперитет" е дума от мъжки род.
38
3
 
2
 
! Отговори
НЕ РАЗБИРАМ!!! преди 3 седмици
Какво точно празнуваме днес? Както писа един вестник в средата на 90-те години, Кирил и Методи са ГРЪЦКИ ШПИОНИ! Те са реализирали на практика политиката на Византия да ни отдели, да ни изолира от Запада. Което тя е успяла да осъществи. С азбука и религия. Православието всъщност е ерес. А истинската религия са католицизма и протестантството. Ние трябва да приемем едно от двете. Плюс Кирил не е написал кирилицата. Защо хвалим братята? Това е комунистически празник! Останал от времето на бай Тошо.
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен---44 А ти сигурн ли си че всички ''уж'' български царе са действително български ?