Японци правят космически лифт, готов е 2050 г.

По него ще се доставят товари на околоземна орбита
Обновена: 22 фев 2012 15:02 | 22 фев 2012 07:04, Елка Василева
133
Японци правят космически лифт, готов е 2050 г.
Снимка: архив, Reuters

Японската строителна корпорация "Обаяши" планира до 2050 година да осъществи проекта космически лифт - безракетен метод за доставка на полезни товари на околоземна орбита с помощта на специално въже, съобщи ИТАР-ТАСС, като цитира японски медии.

Космическият лифт ще представлява въже, единият край на което е закрепен за земната повърхност, а другият се намира в космоса.

В опънато положение то се поддържа с поставен на втория край противовес за сметка на центробежната сила на въртене на планетата. По въжето от Земята до орбитата може да се движи нещо като специална платформа.

Според проекта "Обаяши" въжето за космическия лифт ще бъде изработено от въглеродни нанотръбички, които 20 пъти превъзхождат по здравина стоманата. Дължината му ще е 96 000 км. С тях би могла два пъти да бъде опасана Земята по екватора.

При това орбиталната станция ще е разположена на височина 36 000 км над земната повърхност. Пътят до нея със специална гондола ще отнема около седмица.

В "Обаяши" отбелязват, че изграждането на космическия лифт ще позволи видимо да се намали стойността на доставката на полезни товари на околоземна орбита и ще се превърне във важна крачка в усвояването на космоса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
125 - i edin marmot zaviva shokolada... q se osyznai i pocheti malko predi da rysish gluposti i da se izlagash kato kifladjiq hahahaha, stotici metri vika... hahahahahaha
115
1
 
0
 
! Отговори
за 126 преди 12 години
Да, платното е от чаршафа на баба ти
114
0
 
0
 
! Отговори
job преди 12 години
Лелел верно!Нашите *** ще имат поминът 38год. с ти 96 000км. жица ии гарантирано изкупуване на метала :)
113
1
 
2
 
! Отговори
... да го духа преди 12 години
Американци, руснаци и т.н мислят да превземат Вселената със супер космически кораби. Докато мислят как да направят двигателя, японците ще опънат едни въжета и ще се движата по цялата вселена. "Старгейт" да го ду*а ;)
112
0
 
1
 
! Отговори
за 119 преди 12 години
Вече има спътник с платно в космоса, японски е
111
1
 
1
 
! Отговори
Fearless_____;) преди 12 години
121Абе калмук те над 1000 неща правят от вълглеродни нишки със стотици метри тоя седнал тука да ми развива теории.Това да не ти е Италия или Франция? Там е друга планета!
110
1
 
1
 
! Отговори
Знаещият преди 12 години
Да-а-а-аа, утре ще кажат , че другото му предназначение е да го използват за простиране на изпраните космонавтски костюми...!? И
109
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Относно цената и времето за осъществяването на подобен проект все пак да не забравяме, че примерно компютри на които не е можело да се играе и най-елементарната игра са били големи колкото една стая преди 70 години, така че 21 век може и да ни изненада с постиженията си.
108
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Предизвикателството е само инженерно като основния проблем е синтезирането на достатъчно дълги карбонови нишки. Японците имат потенциала да осъществят подобен проект, но честно казано хората рядко правят нещата от първия път, така че си представям как първата подобна конструкция се овива около земята, а космическата площадка се разбива в някой град.
107
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А да, и 96000 км въже от въглеродни нишки хаха. Като се има предвид, че средната им дължина е няколко милиметра, и най дългите единични бройки които са успели да направят са няколко см, като се има предвид технологията за производство и цената, както и производствения капацитет, дори и целия свят да почне да тъче въжето, до 2050 едва ли ще имат 100 км. А, и не трябва да ползват нишките за нищо друго, което просто няма как да стане...
106
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия май не са си направили сметката съвсем точно, то да не е кол че да стърчи право нагоре хаха. Като се сетят да сметнат колко изместване ще има ще се окаже че им трябва няколко пъти по-дълго въжен, да не говорим за масата на това въже, гравитация и т.н. Центробежната сила на земята не е ЧАК толкова висока, инъче щяхме да летим. Говорят глупости, които са 100% непостижими, добре че днешните балами до 2050 ще са измрели вече, и няма как да знаят, може само да се връзват на глупости...
105
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някой е прочел "Последната теорема" и е решил да претвори лифта реално. Следваща стъпка "ветроходни" регати в космоса...
104
0
 
2
 
! Отговори
Туто преди 12 години
noname японците нямат навика да правят глупости (в технологичен смисъл).
103
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
теоритично е възможно, може би точно затова е 96 000км дълго въжето, а станцията е на 36 000. Центробежната сила се определя от радиуса, скоростта и масата. спътника седи в равновесие (безтегловност) движи се на съответната орбита със съответната скорост. За да се запази това условие е необходимо след като се промени масата (лифта пристига до крайната си точка) да се промени орбитата, логично ?!
102
9
 
7
 
! Отговори
noname преди 12 години
Е по-голяма глупост не бях чувал честно тия Японци се обзалагам че са взели идеята от някой анимационен филм като са видели опънато въже от земята до една определена точка във космоса
101
0
 
1
 
! Отговори
до 112 преди 12 години
Как ще се трие в атмосферата, като ще се движи със скоростта на въртене на земята. Ще си го духат нормалните атмосферни ветрове..... баааааа всеки се прави на голям разбирач и ръси глупости.
100
9
 
1
 
! Отговори
П.Петров преди 12 години
Тинтири минтири, някой журналист не са му достигали новини и е измислил поредната простотия.Това въглеродно въже като се трие в атмосферата колко на колко градуса ще се загрее. Въглеродните материали може да са здрави но горят
99
0
 
22
 
! Отговори
Попа преди 12 години
Дано да спира и на Алеко, че ми омръзна да вися всеки път като спре тока на симеоновския лифт.
98
0
 
1
 
! Отговори
Венелин преди 12 години
То, ако не е точна на екватора няма въобще да стане, но и там да е, ми се вижда чиста теория. Това въже трябва първо да е непрекъснато, второ трябва някак да се опъне. От долу нагоре не е възможно да стане, а от горе надолу - кой и как ще го качи?
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лифта ще е на екватора на плаваща платформа.

Спонсорирани публикации