Петролът започна да поевтинява леко на борсите

Все още има голяма несигурност на пазара на суровини
Обновена: 27 фев 2012 14:50 | 27 фев 2012 10:46, Бойчо Попов
5
Петролът започна да поевтинява леко на борсите
Нефтено поле в Калифорния, САЩ. Снимка: Getty Images News

Цената на петрола записва понижение в първите часове на търговия тази седмица. Според анализатори, цитирани от Bloomberg, причина за това е предупреждението на Международния валутен фонд, че глобалната икономика все още е заплашена от забавяне.

Търгуваният в Лондон петрол сорт брент отстъпва с 0,7 на сто до 124,63 долара за барел. В часовете за електронна търговия на нюйоркската борса пък лекият суров петрол губи половин процент до 109,20 долара за барел.

През миналата седмица лекият суров петрол записа ръст от 6,3 на сто, докато брентът повиши цената си с над 4,5 на сто. С основна заслуга за това бяха спадът на напрежението около Гърция, който оказа позитивно влияние и върху курса на еврото, както и изострянето на тона около санкциите, наложени от развитите страни на Иран.

„Пазарът прибира печалби. Все още има голяма несигурност. Все още не е ясно какво ще се случи с Иран“, коментира Джонатан Барат, изпълнителен директор на Barratt's Bulletin за Bloomberg.

За несигурност предупреди и ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард. Според нея глобалната икономика „не е излязла от опасната зона“ с оглед нестабилните финансови пазари, големите дългове и поскъпващият петрол. 

Още световни икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: цена на петрола
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Бай Иван Пловдивски преди 12 години
Поевтинява леко, неустетно дори....
4
0
 
2
 
! Отговори
Ризка Цвяткова преди 12 години
Пазара прибира печалби от наште джобове. Не се ли озапти монополиста Лукойл Герберското правителство е обречено. Българина не го е еня за доста неща но какво сипва у Голфу го е еня яко.При същата цена на петрола преди година и непроменен акциз сега горивото е по-скъпо с 15-20ст. Изравнихме се със страни като Испания,Австрия и Франция където акциза е доста по висок.А за горивото на Полша и Румъния само може да мечтаем. Е за сметка на това в Лукойл се раздават бонуси на които и Нешева би завидяла.
3
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
кой още не вижда и не разбира че гадните руснаци с техните имперски амбиции ни източват и ни държат в контролирана бедност без да ни дадат никакъв шансдори и ГЕРБ с ББ не можаха нищо да променят от това статуквосрам за всички български политици
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вдигай,Вальо!Сега е момента.
1
0
 
16
 
! Отговори
,,LARI,, преди 12 години
V BG PRODALJAVA DA SE VDIGA.

Спонсорирани публикации