Франсис Форд Копола е в Кан, представи новия си филм

Режисьорът ще се бори за трета "Златна палма"
17 май 2024 18:00, Инна Ангелова
2
Франсис Форд Копола е в Кан, представи новия си филм
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франсис Форд Копола стъпи на червени килим в Кан и представи новия си филм “Мегалополис”, предадоха свевтоните агенции. 85-годишният режисьор ще се опита да атакува трета статуета “Златна палма” по време на кинофестивала, а критиците определят новия му проект като “шефьовър”.

"Нека да създадем един свят за децата си”, сподели пред Копола пред журналисти, събрали се на червения килим, минути преди прожекцията. "Не може да се създава изкуство, без да се поемат рискове", каза легендарният режисьор в интервю за телевизионния канал "Франс 2", преди да изкачи стълбите на фестивалния дворец в Кан.

За новия си филм Копола е инвестирал лични средства и дори е продал част от лозята си. Бюджетът на "Мегалополис" е в размер на 120 милиона щатски долара. Действието се развива в Новия Рим - фикционален мегаполис, съчетаващ характеристики на Ню Йорк, античния град Рим и Готам сити. Копола представя битката между възрастния кмет на града Франклин Цицерон, в ролята е Джанкарло Еспозито и урбаниста Цезар Катилина (Адам Драйвър).

Франсис Форд Копола сподели, че е обмисля и работил по идеята на филма над 40 години. "Мегалополис" включва цитати от Шекспир и изображения на архива на Хитлет, критикува капиталистическото общество и популизма на Доналд Тръмп. "Възможно е да изгубим своята република. Републиката и демокрацията са безценни. Ако изберем цар, ще се върнем в миналото", каза режисьорът пред "Франс 2".

Режисьорът сравнява съвременната Америка със залязващата Римска империя. Филмът носи елементи както на жанра научна фантастика, така и на ню ейдж стила в киното. Този микс обаче го поставя под риск да отегчи публиката. Възможно е и филмът, който не прилича на никой друг, да смае журито, председателствано от Грета Гъруиг, коментира АФП.

Знак за несигурния комерсиален потенциал на "Мегалополис", продуциран извън големите холивудски студиа, е фактът, че филмът все още няма дистрибутор на територията на САЩ, предаде БТА.

На червения килим в Кан го подкрепиха и актьорите от “Мегалополис” - Адам Драйвър, Джанкарло Еспозито, Лорънс Фишбърн. В ленатата участие вимат още Джон Войт, Дъстин Хофман и сестрата на Копола - актрисата Талия Шайър. Изкачването на Копола по стълбите на фестивалния дворец в Кан - под музиката на  "Кръстникът" със сламена шапка и бастун в ръка, вероятно ще остане в историята като сбогуване с една от холивудските легенди.

Франсис Форд Колопа е носител на две награди “Златна палма” от фестивала в Кан. Първата печели през 1974 година за "Разговорът”, а през 1979 година за "Апокалилпсис сега”. "Когато всички ме критикуваха, фестивалът в Кан промени възприемането на филма ми "Апокалипсис сега”, сподели режисьорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от Звезди
Наоми Кембъл подноси стара рокля за филмовия фестивал в Кан
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Символ на 70-те, най-добрите години на киното. Но бих предпочел да си гледам отново онзи Рим на Фелини!
1
2
 
0
 
! Отговори
Ze nigmar преди 2 седмици
10000 вода няма укрепи позицията...:)))