Стандартът за млечните продукти се оказа неработещ

Нито една мандра не прави кашкавал по български държавен стандарт
9 мар 2012 18:00,
119
Стандартът за млечните продукти се оказа неработещ
Снимка: Creative Commons

 Нито едно преработвателно предприятие в страната не произвежда кашкавал по българския държавен стандарт (БДС) и само пет са производителите с одобрена документация за сирене по БДС, защото старият стандарт се оказа неприложим и дори отстъпва пред използваните от компаниите нови стандарти.

Това съобщи за Investor.bg представителят на Асоциацията на млекопреработвателите Симеон Присадашки по повод липсата на интерес от бизнеса към прилагането на старите държавни стандарти, кампанийно популяризирани от министерството на земеделието през миналата година.

Връщането към българския държавен стандарт за хляба, лютеницата, месните и млечни продукти беше наложено от министъра на земеделието Мирослав Найденов и ръководството на Агенцията по храните като контрамярка срещу широкото разпространение на сирене и кашкавал, в които масово се влагаха растителни вместо млечни суровини, или на колбасите със соя вместо месо.

Вместо да засили контрола върху нерегламентираното влагане на палмово масло, соя или консерванти в продуктите, администрацията предпочете да прехвърли отговорността за качеството на храните върху бизнеса, който отново направи огромни разходи, за да наложи старите стандарти.

Предприемачите бързо се убедиха на свой гръб, че поредната чиновническа инициатива не работи нито в тяхна полза, нито в полза на потребителите.  

"Въвеждането на БДС за кашкавала се оказа напълно безсмислено. Първо, защото новите стандарти, по които произвеждаме са по-добри заради по-ниското съдържание на сол и киселинност и второ, защото процедурите за одобрението на БДС отнемат близо половин година, което напълно отказва колегите да минават по този път", обясни още Симеон Присадашки. 

Пет млекопропреработвателни компании все пак са успели да преминат през бюрократичните процедури, за да получат одобрение на старото БДС при сиренето, но целта е била да използват този стандарт при износа зад граница, където бизнесът може да разшири пазарите си с традиционните български продукти, поясниха хора от бранша.

Провалът с новите стари стандарти лъсна още през миналата година при месопреработвателите, които започнаха да се оплакват от липса на продажби на колбасите с логото "Стара планина" заради по-високата им цена.

Асоциацията на месопреработвателите успя да получи единно одобрение от държавните институции на стоките по БДС, етикетирани с общото лого "Стара планина", което отне на браншовата асоциация няколко месеца.

Месните продукти нормално бяха оскъпени заради факта, че не съдържат соя и други евтини съставки.

Още новини за България четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до ФАКТЩе ти дам един пример. Купих овче сирене, със синьо етикетче с фамилното име на собственика на мандрата. Сиренето е на цена майка си и баща си. Сега съм го потопил във вода, за да се пообезсоли, защото не се яде от сол. Искам да кажа, че у нас цената не определя качеството.
68
6
 
17
 
! Отговори
ФАКТ преди 12 години
Абе българина може да даде 1000 лева за нов мобилен телефон, ама няма да даде 5 лева повече за качествени колбаси!
67
1
 
16
 
! Отговори
СС преди 12 години
Всички БГ мандри правят мирене - друго не могат...
66
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вероятно не сте чули, че за да се набавят необходимите количества хранителни стоки, същите масово се тъпчеха със соя? Вялно, че балканския кашкавал беше хубав, но далеч не може да се каже същото за "Витоша". Знаете ли, че тогава поставяха неизпълними планове пред директорите на заводи и те за да изпълнят и преизпълнят плана правеха какви ли не трикове? Като например да произвеждат т.нар. луксозни обувки, които залежаваха и после се бракуваха. Важното е, че планът беше преизпълнен.
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каква демокрация? Чист капитализъм.
64
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 52.По тази причина в селата вече почти не останаха стада,просто хората ги разпродадоха ,а *** направиха от породистите млекодайни крави кебапчета!Така че скоро ще внасяме и мляко,не само яйца и месо!
63
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Помните ли онези бонбончета карамел - лакта?
62
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А какви торти и пасти имаше през соца, с истинска сметана, не с тази парфюмирана соева.
61
0
 
13
 
! Отговори
до соц феновете преди 12 години
да,през соца имаше два вида кашкавал и сирене,менте нямаше,освен тоалетна хартия в кренвиршите и то след като соца почна да си бърше гъ.за с тоалетна хартия, а не с вестник. но и това с хартията се правеше без знанието на шефовете,а от бачкаторите край машините с цел да си откраднат вечерта някое кило чисто месо,заменено с тоалетна хартия в сместта за кренвиршите.но, през соца се научи българина да краде всеки божи ден и тези хора и децата им днес крадат и мамят във всичко, навсякъде.това е.
60
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
През социализма, ако до 10 сутринта не си успял да си купиш прясно мляко, забрави да успееш след този час. С хляба беше почти същото. След това караха хляб следобед, но се чакаше на опашка. Говоря за София през 80те. Знам, че някои са го забравили. Проблеми имаше и с месото, особено около празници, когато всички купуваха.
59
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
то правителството се провали вие за мандри ми говорите.
58
5
 
5
 
! Отговори
Кейн преди 12 години
Соц-а не е еднородно понятие,накрая беше станал голяма мизерия,режим на тока- тип дискотека,може да е имало БДС,но нямаше стоки,имам един спомен от студенството -квартална бакалия на ''Денкооглу'' с една кофичка пробито кисело мляко,най-вероятно БДС и нищо друго.В провинцията,особено 70-те ,казват е имало и идилия-ябълки с щайгите,агнешко с каси бира,сборове,кафе с райбер и т.н.,то и сега -за едни е супер,за други ад под небето,всеки се спасява поединично
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С много неща е така - надписът не отговаря на съдържанието. Например, отиваш на нещо, което е определено като концерт. Обаче, "певецът" или "певицата" не пеят, а само си отварят устите. Това не е ли измама? Та така и с кашкавала и със сиренето и с какво ли не.
56
1
 
2
 
! Отговори
до 51 --прав си ! преди 12 години
Оди го разправяи това , ама няма кои да те чуе....ядьт квот им падне па после .....Пьрво с ьс закон трябва да се забрани това вредно производство и после стандарт ,,Стара планина ,, аз продукти от този стандарт виждам в много ограничена гама само в Била ,другаде нема--нарочно не ги зареждат ,да не се изльже някои да види разликата.
55
0
 
15
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
При отсъствието на основните продукти в кашкавала искам на етикета да пише "Имитация на кашкавал" и в съдържанието да пише че не е по рецепта, а съдържа палмово масло. Като ще се оправдавате с производствената цена, тогава не лъжете че продукцията ви е истинска.
54
0
 
17
 
! Отговори
9К79 Точка У преди 12 години
Да, едно време през соца имаше два вида сирене и два вида кашкавал -"Витоша" от кр. мляко и "Балкан" от овче, но бяха истински от натурално БЪЛГАРСКО мляко с превъзходен вкус и висока хр. стойност! Сега има десетки вида *** от сухо обезм. мляко, доставено от Полша или Украйна /там то е отпаден продукт при произв. на сметана, употребявана често в нац. им кухня/, което обикновено се използва за фуражни цели, с добавка на палмово масло за да се докара маслеността.
53
0
 
6
 
! Отговори
до 52 преди 12 години
За съжаление, истинският производител много трудно може да стигне до крайният клиент, скоро приеха една наредба, с която му позволяват да продава малка част от продукцията си на дребно. Освен това, голяма част от цената идва от данъци и кредити, които са взети за отговарянето на всякакви изисквания. Всъщност печалбата на мандраджиите, не е малка, но не е и толкова голяма, колкото смятате, от тия 2 лв., той печели чисто около 20 ст., ако няма кредити, което си е съвсем нормално.
52
1
 
15
 
! Отговори
Дада преди 12 години
Върви лисицата през гората и гледа гаргата лети с опашката напред!Пита я тя:- Защо ***, сврако, летиш на обратно?- Еми на, Лисо, то нали е демокрация, правя каквото си искам, кой ще ми каже нещо?- Бре! То хубаво нещо било демокрацията си казала Лиса и взела и тя, нали е демократ, да върви със *** напред. Както вървяла, не щеш ли изскочил от едни храсталаци Кумчо Вълчо и тя докато се усети я наебал. Лиса:- Чакай бе Вълчо, какво правиш?- Абе Лисо, нали е демокрация, правя каквото си искам. Кой ще ми каже нещо?Тръгнала пак Лиса с дупето назад. Оппа-а-а, изскочил от едни шубраци Заека и той нали е бързак я надупил за секунди.Лиса:- Чакай бе Зайко, недей така, какво направи?- Спокойно Лисо, тука е демокрация, кой ще ми каже нещо? Ти ли?Продължила нататък пак Лисанка със *** напред и тъкмо си мислела хубави работи, и усетила познато чувство обърнала се тя и какво да види Мечо я напънал на задна прашка и шиба като луд.- Ауууу, Мечо, какво правиш? Какви са тия неприлични действия?- Тихо Лисо! Вече е демокрация, какво протестираш? Ти май искаш нещо да ми кажеш а? Тихо, щото да не те зачеша пак!Продължила Лиса и кой да види Свраката пак по стария начин си лети безгрижно. Лиса си казала Сега ще й търся отговорност на тая! и вика:- Ей Гарго! Какво ме излъга ти за тая демокрация тука половината гора ме *** вече!Гаргата се обадила:- Е Лисо, така е то, за нас горе е демокрация, за вас долу живо преебаване!
51
2
 
5
 
! Отговори
1234 преди 12 години
Какво може да измисли гербер - очевидно някоя тъпотия и това рано или късно лъсва.
50
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
При изкупна цена на млякото от 50 ст., кое налага цената в магазина на прясното мляко да е 2 лева?Етикета ли?

Спонсорирани публикации