ЕП осъди остро холандския антиимигрантски сайт

Тази "жалка" инициатива е дълбоко неправилна и има политически цели
Обновена: 15 мар 2012 15:09 | 15 мар 2012 15:00, Елка Василева
28
ЕП осъди остро холандския антиимигрантски сайт
Заседание на Европарламента в СТрасбург. Снимка: архив, Reuters

Европейският парламент прие днес на сесията си в Страсбург резолюция, която критикува остро разкриването от Партията на свободата в Холандия на сайт, насочен срещу граждани от Централна и Източна Европа, както и липсата на ясна позиция по този повод от страна на властите в Хага.

В подкрепа на резолюцията гласуваха 539 депутати, 60 бяха против, а 14 се въздържаха. В документа се отбелязва, че инициативата е насочена особено ясно срещу граждани на Полша, Румъния и България. Отчита се, че сайтът подстрекава към дискриминация и създава разделение сред обществото в Холандия, като не зачита правото на свободно движение в ЕС. Парламентът отбелязва, че правителството в Хага е подписало споразумение с Партията на свободата, благодарение на което си осигурява мнозинство в националния парламент.

Още по темата

ЕП допълва, че досега холандското правителство не е осъдило ясно инициативата.

Резолюцията отбелязва резултатите от проучване на университета в Ротердам, според което имигрантите от Централна и Източна Европа имат съществен принос за икономиката и пазара на труда в Холандия. Според депутатите напоследък холандските власти са ограничили сериозно усилията си за повече европейска интеграция, което е видно от позицията на правителството по въпроса за разширяването на Шенген и достъпа до пазара на труда в страната.

Според ЕП съществува сериозна опасност от разкриването на подобни сайтове и в други страни от ЕС.

Парламентът осъжда остро сайта, който е в противоречие с основните европейски ценности като човешкото достойнство, свободата, равенството, върховенството на закона и правата на човека. Според ЕП инициативата представлява заплаха, която може да разруши основите на Общността, където стоят ценностите на плурализма, недискриминацията, толерантността, справедливостта, солидарността и свободата на движение.

В резолюцията се посочва, че инициативата е дълбоко неправилна и има политически цели. ЕП призовава настойчиво холандския премиер Марк Рюте да осъди от свое собствено име и от името на своето правителство тази "жалка инициатива".

Парламентът призовава Съвета да заклейми официално сайта, тъй като е насочен срещу основните права и подкопава европейските ценности.

Холандското правителство е призовано да не подминава политиката на Партията на свободата, която противоречи на европейските принципи. ЕП очаква властите в Холандия да разследват дали сайтът не подстрекава към омраза и дискриминация.

Парламентът заявява, че гражданите на страните, присъединили се към ЕС в периода 2004-2007 г., са допринесли положително за развитието на европейската икономика, както и че не са станали причина за сериозни проблеми на трудовия пазар, а напротив - спомогнали са за икономическия растеж.

ЕП призовава правителството в Хага да отговори на писмата на Европейската комисия по този въпрос, както и да се съобрази с настоящата резолюция. Парламентът призовава ЕК и Съвета да направят всичко възможно, за да спрат разпространението на прояви на ксенофобия като тази с разкриването на въпросния сайт, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
До 22 преди 12 години
Господин ***, *** да го кажеш на Саркози!
19
0
 
2
 
! Отговори
Бай Марин преди 12 години
Морето да ги завие тия лалета.
18
0
 
9
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Холандците *** срещу християните източно европейци,но много скоро,там ще важат законите на шериата,ако естествено не ги залее океана някой слънчев ден и Амстердам стане дъно на море
17
13
 
3
 
! Отговори
do nomer 16 преди 12 години
gospodin bulgarin, *** v 4ujbina sa imenno bulgarite!
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Neznam za drugite gradove, no v Amsterdam pove4eto normalni hora sa 4ujdenci, a pove4eto ot holadcite sa narkomani!
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойкот! Никакви лалета за жените!
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Po su6tiq na4in EP trqbva da se proiznese i za Bulgariq kato durjava!
13
1
 
12
 
! Отговори
НМ(народна милиция) преди 12 години
До колкото знам по-голям процент от населението на тая дупка Холандия вече е мангало-арабско-африканско-педалско сборище.Не виждам основателна причина да не харесват Българи и Поляци.Вероятно тревата не е била добра.
12
1
 
21
 
! Отговори
USA преди 12 години
Нашия приятел Уорик няма ли да осъди дискриминацията към българите ?
11
2
 
18
 
! Отговори
333 преди 12 години
Мамицата им Холандска....ревът от нас....ми да си целуват арабелите и четаците и след още 20г в Холандия всички ще са със шалвари....хааахахахахаахаха....а за нас да не бучат много,защото *** който там се наричат Българи ни правят лош имидж.
10
0
 
1
 
! Отговори
BG преди 12 години
mnogo ste se zaradvam kogato vlasta pri laletata bade smenena s rezantii,da se razre6i strogija 6eriat i za kapak na vsi4kite im bedi da gi zalee golema valna DAI BOZE.
9
1
 
6
 
! Отговори
NNN преди 12 години
Kletvi ,mrasni kletvi i omraza na vsi4ko xolansko,da razberat 4e ima po golemi nazisti ot tex.
8
7
 
20
 
! Отговори
Митничар преди 12 години
Предлагам въвеждане на извънредни ограничения (въпреки тарифата на ЕС) за Холандия:1. Мито върху внос на леки коли - 100%2. Мито върху машинно оборудване- 100%3. Такса върху преминаване на холандски МПС (над 10 Т) през страната ни: винетка (еднодневна) от 2500 евро 4. Задължителен визов режим (300 евро за 30 дневна виза) за всички техни граждани, идващи тука.
7
0
 
7
 
! Отговори
Do Mk преди 12 години
Shtoto dokato se setiat i chalmite vecha sa 3to koliano evropeici i sa vsichki kacheni na klona na darjavnite pomoshti, a nie sme im lesni. Kogato poliacite im stroiaha cialata infrastruktura ne revaha...podobno e polojenieto i v Belgia i v Francia i Germania za sajalenie
6
0
 
10
 
! Отговори
Mk преди 12 години
Imat pravo da ne haresvat emigrantite samo deto ne znam zashto sreshtu nas laqt tolkova sled kato e qsno 4e istinskiq im problem sa 4almite, a ne nie.
5
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
***! В страната им джамия до джамия, 2 млн. марокански *** карабини, седнали да реват от Централна и Източна Европа ! А, сащо и няколко стотин хиляди *** ! Ха , да сте живи и здрави !
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Опа честита нова диктатура да живее АСТА
3
1
 
67
 
! Отговори
askhole преди 12 години
Осъди остро?! Само това? Ако беше този сайт създаден в България, щеше да викнат Хелзинкски комитети, щеше да има размахване на пръст от ЕС, щеше да има процедури, наказания, щяха да го затворят този сайт за нула време, посланици щяха да изразяват съжалние и да поклащат глави неодобрително.. Къде е Хелзинксксия комитет сега? Нали уж защитават правата ни? Понякога от кресливиа им вой не може човек да разбере за какво става дума, а сега мълчат като п..ки...
2
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЕП да си оправи собствените тъпотии.И аз не искам в собствената ми страна да хрантутя ***,крадци,***.Да ме крадат,да ме убиват и да нямам права да се защитя.
1
8
 
28
 
! Отговори
zz преди 12 години
*** Holland!!!!!!!!