Наши ромчета отново просят по улиците на Хелзинки

Някои са на училищна възраст, други още по-малки, съобщава местна телевизия
Обновена: 4 апр 2012 15:33 | 4 апр 2012 15:16, Елка Василева
74
Наши ромчета отново просят по улиците на Хелзинки
Десетки ромски деца от България и Румъния отново просят тази пролет по улиците на Хелзинки. Снимка: архив, Reuters

Десетки ромски деца от България и Румъния отново просят тази пролет по улиците на Хелзинки. Някои са на училищна възраст, а други - още по-малки, съобщи финландската телевизия YLE на електронната си страница.

Ромските деца бяха изчезнали от улиците на Хелзинки през последните няколко години вследствие на предприетите от властите мерки. Действията им имаха за цел да покажат, че Финландия не толерира децата просяци. Мерките обаче изглежда са забравени, посочва медията.

Още по темата

Децата посещават често ромски дневен център, ръководен от хелзински институт. Организацията посочва, че ромите от Източна Европа сега водят със себе си целите си семейства да просят във Финландия. Възрастта на децата варира от неколкомесечни бебета до по-големи деца, които би трябвало да ходят на училище. Ромите наемат скромни апартаменти тип студио, в които могат да живеят десетки семейства.

Финландия и Румъния подписаха вчера споразумение за справяне с проблема с просяците в Хелзинки. Споразумението предвижда румънски пратеник да посети Финландия, за да съдейства за решаването на проблема.

Преди дни в парламента на Финландия избухна скандал между министъра по европейските въпроси Александер Стуб и парламентариста Юси Хала-ахо заради потока от румънски и български роми, които просят по улиците във финландските градове.

Депутатът Юси Хала-ахо от партия "Финландците" поиска от правителството да вземе мерки за борба с това явление. "Тази дейност включва трафик на хора и организирана престъпност", подчерта той. Стуб изрази възмущение от твърденията на парламентариста, като изрази надежда, че дебатите по тази тема няма да се водят с използвания от Хала-ахо тон. "Близо сме до опита да поставим етикет на един цял народ", посочи Стуб.

Финландският министър на вътрешните работи Пейви Ресенен обеща, че властите ще анализират проблема, за да определят дали просенето в организирана форма трябва бъде смятано за престъпление.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
21
 
! Отговори
Айде де преди 12 години
Ами интегрирайте ги бе нали сте големи защитници на човешките права, е на интегрирайте ги дошли са ви на крака.....
45
13
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Стига само омраза. И *** са хора. Много важно, че богатите и егоистични финландци са подхвърлили някой грош на тези нещастници. Едно е да имаш лошия шанс да се родиш в *** гето на сиромашка България, а съвсем друго е да си бял в уредената Скандинавия, като с нищо не си го заслужил това.
44
0
 
13
 
! Отговори
high преди 12 години
Ами да ги интегрират, нали всички сме европейски граждани, да дадат пример и да се почуим, че е най-лесно да се размахва пръст и да се занакват, че сме ги дискриминирали....Моля, всички *** да се ориниентира към другие държаваи- там може повече да ви хареса и сте своодни да се движите, където си искате...
43
0
 
12
 
! Отговори
murmashka преди 12 години
Най-много ме възмути в тази статийка названието ,,ромчета".*** аатора е нарекъл ,,ромчета"!!!! А защо не ,,конячета",ракийчета" или ,,уискита" ?Какво е това? Подмазване или възвеличаване,защото думата *** е достътъчно опозорена от представителите на тази нация? Рунаци,сърби и други им казват на *** *** и нищо.А защо при нас се изопачава българския език ?Или ние нямаме думата ***? Нима нашите велики книжовници и писатели не са я употребявали?
42
1
 
15
 
! Отговори
до Arbeit langer преди 12 години
По-скоро няма да познаеш Финландците след 10 години... те и без това са затрупани със араби и другата ***.
41
0
 
20
 
! Отговори
zaza преди 12 години
Западноевропейците ще разберат какви проблеми имаме с *** само като поживеят с тях.Мой познат -директор на училище в Лондон преди време ми хвалеше новопристигнали *** от България и Румъния.Били старателни и вежливи...но..следващият път като се видяхме каза , че по-ужасни хора не е срещал.Крадат де що намрят-вклучително безплатното мляко което се раздава на децата.Нагли, крадливи мръсни твари-това са те.
40
11
 
3
 
! Отговори
Arbeiten lager преди 12 години
Бъдете сигурни че ако останат за по дълго, Финландия така ще им види сметката на българските роми и ще успее да ги превъзпита, че след 10 години като ги видите, няма да повярвате,че са имали нещо общо с България
39
2
 
9
 
! Отговори
Хаха преди 12 години
43, мри във фекалиите си мизерабъл
38
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ромчета? конячета? водчици? те не са наши, цял свят ги знае
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Roma e pitie sa piene,a ciganina ili mangala e nai-nischeto izchadie i zaslujava samo edno da stane na sapun!!!!
36
2
 
18
 
! Отговори
анононимен преди 12 години
Скандинавците са много бели и възпитани.Нека им "подобрят" гена и тена!
35
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хайдиии сичкото *** за Хелзинкииии
34
2
 
14
 
! Отговори
До Жоро-бг преди 12 години
Ти не трябва да им викаш ***, а избиратели, не се прави на луд!
33
0
 
9
 
! Отговори
Sgan ! преди 12 години
Skandinavcite sa dover4ivi i po detski njakak si naivni ! Gorkite hora ! Sega ciganskata sgan 6te im promeni mirogleda! 6te im "otvori o4ite"!
32
1
 
9
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
*** !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
31
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аааа не с тоя номер "НАШИ" сега са си "ВАШИ"!!! Интегрирайте си ги, гледайте си ги и им съчувствайте ние тука диваците не можем да ги интегрираме, можем да ги кастрираме ама било незаконно... тога Европоооо интегрирайте СИ ги!
30
0
 
10
 
! Отговори
:) преди 12 години
Ne sa nashi - tehni sa si.
29
0
 
18
 
! Отговори
Улавия преди 12 години
Добре че е в Хелзинки, та да се намеси Хелзинкския комитет! Представяте ли си какво щеше да е ако се беше случило в Курск?
28
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кастрирайте ги или ги избивайте директно няма проблем. Българския Хелзински Комитет може да бъде основен доставчик на мангета, нали много го обичат и защитават!
27
0
 
22
 
! Отговори
krasi преди 12 години
А по-чистичките проституират ... Тук пък им вървят помощите ... Защо ни занимавате с ***? От тях има далавера само за управляващите.

Спонсорирани публикации