Европа да e готова за радикални мерки, предупреди шефът на СБ

Оттеглянето на Гърция от еврозоната ще тласне континента в "опасна зона"
Обновена: 1 юни 2012 15:05 | 1 юни 2012 07:58,
31
Европа да e готова за радикални мерки, предупреди шефът на СБ
Робърт Зелик Снимка: Reuters
Европейските лидери трябва да бъдат готови да рекапитализират банките в случай, че Гърция се оттегли от еврозоната, и да гарантират средства на Испания, за да се избегне икономически колапс. Това изтъква президентът на Световната банка Робърт Зелик в коментар, публикуван днес във вестник "Файненшъл таймс". 
 
Ако Гърция се оттегли от еврозоната и ако европейските лидери не предприемат решителни мерки в подкрепа на банките, последвалата криза ще тласне целия континент в "опасна зона". 
 
"Европейските лидери трябва да бъдат готови - психологически и чрез Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) - да рекапитализират банките", изтъква Зелик. "В еврозоната гаранциите за национален суверенитет ще бъдат недостатъчни, необходим е евросуверенитет". 
 
Зелик, чийто мандат начело на Световната банка изтича на 30 юни, смята, че "съвсем не е ясно дали европейските лидери са готови да предприемат такава стъпка". Но осигуряването на ликвидността на банките няма да бъда достатъчно, подчертава президентът на Световната банка.
 
Лидерите на страните трябва да гарантират, че банките ще кредитират икономиката, за да бъде предпазена тя от забуксуване, както се случи в САЩ през 2008 г. след банкрута на "Леман брадърс". "И ако банките получат спешна помощ, върху ръководствата на банките трябва да бъде оказан натиск да продължат да осигуряват средства на своите клиенти", изтъква той. 
 
На първо време трябва да се постигне договореност да се осигури финансиране за страни като Испания, било то чрез ЕСМ или чрез еврооблигации, твърди Зелик. Това съответства на призивите на Германия страните с финансови проблеми да намалят своите дефицити.
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нищо случайно няма. И това поредният сценарии за ограбване.

Спонсорирани публикации