"Димната" забрана срива оборотите

По Черноморието обаче нямало такъв проблем
Обновена: 11 юни 2012 15:02 | 11 юни 2012 09:45,
362
"Димната" забрана срива оборотите
По Черноморието нямало проблем със забраната на тютюнопушене. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Спадът в оборота на бизнессектора заради забраната за тютюнопушене на закрити обществени места, въведена от първи юни, стигна 20-40% на някои места в страната. Това заяви пред Нова телевизия председателят Българската хотелисреска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.

Проблемите засягат най-вече градовете във вътрешността на страната като София, Пловдив, Ловеч, Кърджали, Стара Загора, Велико Търново и други, а не по Черноморието. 

Ресторантьорите, които имат кредити или плащат голям наем, за 10 дни били "сринати", тъй като нямали резервен фонд, на който да разчитат в подобни ситуации.

Намалели са както вътрешното потребление, така и чуждите инвестиции в сферата, което карало собствениците на заведения да работят на себестойност.

Рагин потвърди информация в медиите, че са възможни и ситуации, при които клиентът да си поръчва различни неща и след като излезе да изпуши една цигара, да не се върне да си плати сметката. Тези случаи можело да зачестят през зимата.

Още по темата

Въпреки силното недоволство ресторантьорите са лоялни и спазват твърдо забраната за пушене, категоричен беше Рагин. Все още обаче не са изключени ситуации, в които клиентът ще бъде този, който ще злоупотреби и няма да спазва забраната за тютюнопушене на закрити и обществени места.

Той даде пример, че ако клиент запали цигара в ресторант, сервитьорът може да му направи забележка. Ако той обаче откаже да загаси цигарата си, собственикът може да извика полиция. Това обаче щяло да доведе до скандал и до загуба на клиентела за съответното заведение.

"Държавата е тази, която трябва да намери механизъм, с който да се спазва забраната", смята Рагин.

Междувременно забраната за тютюнопушене на закрити обществени места не успяла да засегне тази част от ресторантьорския бизнес, която се намира по Черноморието.

Причината е, че още преди година хотелите по морето доброволно са поставили забранителни индикации да не се пуши в стаите, коментира Рагин.

Друга предпоставка е това, че повечето заведения по морските ни курорти са на открито и клиентите не търпят неудобството да излизат вън от заведението, за да запалят цигара, коментира още той.

Дали ще бъдат затваряни масово търговски обекти все още няма прогнози, но "единственият, който може да го направи, е пазарът", смята Рагин, тъй като пазарните отношения регулират икономиката и случващото се в нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


362
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
329
1
 
2
 
! Отговори
murmashka преди 11 години
Че то тия хотелиери са и гласоподавателите и спонсорите на ,,Герб" Ами каквото са си надробили,това и да сърбат! Дадоха властта на Бойко простака и той ги затрупа с простотии.Сега какво се оплакват?Губели били.Ами ще губят.Така им се пада
328
1
 
4
 
! Отговори
ЯНИ преди 11 години
НИЕ НЕМОЖЕМ ДА НАМЕРИМ ПАРИ ЗА ЦИГАРИ А ОТКАДЕ ДА НАМЕРИМ ЗА ГЛОБИТЕ
327
2
 
3
 
! Отговори
ani преди 11 години
СПРЕТЕ ДА ПРОИЗВЕЖДАТЕ ЦИГАРИ И НИКОИ НЯМА ДА ПУШЕ НА ОБЩЕСТВЕНИ И НЕОВЩЕСТВЕНИ МЕСТА
326
2
 
1
 
! Отговори
Яна преди 11 години
Закона е да не се пуши ,а не да откажеш цигарите.Който си пуши,пак ще си пуши.
325
1
 
2
 
! Отговори
до 339 преди 11 години
Пич, много си прав, на теория. Ама на практика ти гласуваш за гербери, комунисти или турци, и затова сърбаш попарата. Да погладуваш малко, да пуснеш кепенците, че д ти дойде акъла сега.
324
2
 
4
 
! Отговори
Иларион Макариополск преди 11 години
Който не ПИЕ и не ПУШИ не умира ПО ЗДРАВ, не си мислете че това е здравословния начин на живот, това което ни убива е жаждата за печалба (храните с ГМО) стреса (липсата на социална политика от 23 г насам), малодушието - позволяваме на тези които контролират печалбата си, да управляват живота ни, това е доброволно робство, всичко останало е викане срещу вятъра.
323
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ама закона ти забранява да пушиш вече :))
322
1
 
7
 
! Отговори
... преди 11 години
Ей, това да си председател на Българската ХОТЕЛИСРЕСКА и ресторантьорска асоциация е сериозно работа. Научете да се пишете правилно. Мислите, може би, че не е важно, но е!!! Научете се, защото ме отвращавате от набързо написани и скалъпени статиики като тази например. А това, че ще фалират много заведения беше ясно, защо се правим, че откриваме топлата вода? Това е естествен резултат от този "прибързан" закон...
321
1
 
4
 
! Отговори
Revenge до 351 преди 11 години
351,четеш през редовете човека по долу беше написал "2.Щом си плащам данъците и не върша нищо незаконно "-акцентирам НЕ ВЪРША НИЩО НЕ ЗАКОННО.Това за което говориш все още се наказва от закона,според мен дори трябва да е със смъртно наказание.Не преиначавай думите ми говорим за свободен избор,без да се нарушава закона и плащайки данъци на държавата,би трябвало всеки да има право да прави каквото си иска в частната собственост и хората сами да избират дали да искат да влязат или не.
320
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 339, не е точна логиката ти. Ако я следвам мога да ч*м деца в моя апартамент, или да отглеждам канабис или каквото ти хрумне. Това, че нещо е частна собственост, не означава, че можеш да си правиш каквото поискаш вътре. Може да не те кефи, но е факт.
319
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Глупости на търкалета. Има преходен период, нормално е, а и сега хората предпочитат на открито. Есента всичко ще се нормализира. Само напрежение вкарват т. нар. "журналисти" с подобни материали.
318
4
 
26
 
! Отговори
ДА САДИМ КАРТОФИ! преди 11 години
аз съм непушач, но тютюневия дим не ми пречи на открито. Какво пречеше в заведенията да има места за непушачи и за пушачи? Тия хора сега, пушачите? кво ПРЕЦАКАНИ? ЗАЩО ВИНАГИ ТРЯБВА ДА ИМА ПРЕЦАКАНИ.ЦЕЛТА БЕШЕ СЕГА ДА СЕ МРАЗИМ ПУШАЧИ И НЕПУШАЧИ, А БОКО ИСКА ДА РАЗДЕЛЯ И ВЛАДЕЕ...
317
9
 
2
 
! Отговори
гелемия НОС!! преди 11 години
Super закон!!!
316
4
 
22
 
! Отговори
Грую Груев преди 11 години
С този закон управниците направо се ***.И на изборите ще духат супата,ама яко ! Яко !
315
4
 
5
 
! Отговори
155615515 преди 11 години
За какво здраве говорите ***..гери такива в заведения в които се наливате с алкохол и кафета. Супер *** сте озлобени от простотията си.
314
2
 
3
 
! Отговори
1556151651515 преди 11 години
За какво здраве говорите ***..гери такива в заведения в които се наливате с алкохол и кафета. Супер *** сте озлобени от простотията си.
313
3
 
6
 
! Отговори
aa преди 11 години
Kolkoto i stranno da zvuchi, alkoholyt i cigarite sa produkti na hranitelno-vkusovata promishlenost. Proizvodstvoto, razprostranenieto i konsumaciqta im sa regulirani, no ne i kriminalizirani. V zavedenie, v koeto se servira alkohol, bi trqbvalo da moje da se pushi, kato zakonovo se iziskva syzdavane na ednakvi usloviq i za nepusheshti klienti - otdelni izolirani zali. Vseki da ima pravo na izbor, a ne kato sega - ednite oshteteni za smetka na drugite
312
9
 
9
 
! Отговори
15616515615616 преди 11 години
Тук се напълнило с *** непушачи, о*игофрени без никаква логика. Пуша си и ще си пуша на всякъде
311
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Забраниха пушенето и вижте какво става : investor.bg/***-i-analizi/339/a/smolianskoto-gamakabel-ad-zapochva-masovo-sykrashtenie-na-personala,135829/
310
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прочетете нещо от страната на неограничените възможности : investor.bg/***/122/a/goliam-naemodatel-v-kaliforniia-zabrani-pusheneto-v-2-hil-svoi-apartamenta,135807/

Спонсорирани публикации