Къде може и къде не с цигара в уста. Обяснения от МЗ

И навън в заведение не може, ако е до детска площадка
Обновена: 12 юни 2012 14:59 | 12 юни 2012 07:01,
283
Къде може и къде не с цигара в уста. Обяснения от МЗ
Снимка: Булфото

Пушенето на открито към заведенията за хранене е разрешено само при условие, че откритата площ не е част от прилежащия терен на площадка за игра.

Това става ясно от отговорите на най-често задаваните въпроси за прилагането на забраните за тютюнопушене на сайта на Министерството на здравеопазването.

Няма обаче нормативна забрана за пушенето в открита лятна градина в заведение, когато там има и деца. Изключение са само случаите, когато там е организирана проява за деца и ученици.

Още по темата
17 май 2012 11:45
444
За закрито обществено място пък се приема помещение или пространство, което е покрито с покрив или навес и има най-малко три плътни стени/страни/, без значение от какъв материал са направени, нито дали структурата е постоянна, допълват здравните експерти.

Те допълват, че границите на площадките за игра, на които тютюнопушенето не е разрешено, трябва да са ясно обособени и разграничени от останалата част на съответния обект - заведение, търговски обект, хотел, бензиностанция. Забраната за тютюнопушене не се отнася за прилежащите тротоари на площадките за игра.

Тютюнопушенето на тераси и балкони не е забранено.

На открити басейни също може да се пуши, с изключение на случаите, когато там се провеждат спортни или културни прояви.

Пушенето не е забранено и на прилежащите тротоари към висшите училища, а само на тротоарите към ясли, детски градини, училища, ученически общежития и места, където се предоставят социални услуги за деца.

Цигара може да се пали и в парковете, но не и на детските площадки, където има прояви за деца.

От МЗ допълват, че не се правят изключения от забраната за пушене на закрити обществени места, ако определено мероприятие е обявено за частно.

Това не променя характера на обекта, ако той е закрито обществено място, и съответно не отпада прилагането на нормативно установените забрани, обясняват още експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
trqbva da ima zavedeniq za py6a4i i nepy6a4i i vseki da si izbira kude da vliza !
12
7
 
20
 
! Отговори
Диана преди 11 години
Защо не си траеш. Не ти си дискриминиран. Чудя се с какво си по-вече от мен че ти може да стоиш в заведение а на мен ми поставят условия. Като чета писанията ти си пределно ясен. Трай си там и толкова.
11
2
 
44
 
! Отговори
By Chechi - пушач преди 11 години
Когато в една държава започнат да занимават масово хората с разни *** теми , а не с това колко газ , гориво и електроенергия може да се купи с една менемална работна заплата , това значи че има нещо тотално сбъркано в тази държава ! Когато става дума за тютюнопушене - някой се е загрижил за чистия въздух на планетата .....ха-ха! :)))))
10
39
 
24
 
! Отговори
Томас преди 11 години
Не съм видял непушач, да дойде да трови наркоман? Голяма част от пушачите са много нагло племе - безочливи - хич не се съобразяват.
9
1
 
12
 
! Отговори
манго преди 11 години
до 5-ми то много лесно недей диша,направо еж!
8
10
 
35
 
! Отговори
ТЪЖНАТА ИСТИНА преди 11 години
Стига обяснения...ясно е, че каквото каже властта- това ще е! Демократично или не- няма значение. ..А непушачите- толкова сте комплексирани, ограничени, злобни и жалки, че се чудя..с такива като вас...какво общество ще градим?!...Тъжната истина е, че не сме дорасли да уважаваме взаимно правата си...ЗАТОВА И ПРАВАТА НИ КАТО ЦЯЛО ЩЕ СА ВСЕ ПО-МАЛКО!!!
7
1
 
37
 
! Отговори
Учител преди 11 години
А учениците къде ще пушат? Като има междучасия все едно пожар има покрай училищата :))))))
6
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе то е ясно,че трябва да ги спираме вече цигарите,ама защо не спрат да ги произвеждат и ще се откажем.Забрани,глоби,наказания.Чувствам се като ученик,който се крие.В парка на разходка с метър в джоба трябва да се ходи.
5
10
 
37
 
! Отговори
Диана преди 11 години
Като не искат да дишат да обособят отделни заведения за пушачи и непушачи.Ходете си там и си дишайте "планинския" въздух.
4
49
 
44
 
! Отговори
Томас преди 11 години
4Бъркаш свободата със свободията - може непушачите да не искат да ви дишат *** и да посипвате тия *** по дрехите им
3
21
 
11
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Не ги...пушете цигарите,яжте ги за...десерт,навсякъде,където ви е...кеф.(платена...реклама)
2
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пред училищата може ли да се пуши заедно с децата ученици и техните учителки ?!
1
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цигара може да се пали и в парковете, но не и на детските площадки, на места, където има прояви за деца, на спортни обекти там, нито в летните кина.-------------------------------ТРИ ПЪТИ ГО ЧЕТА И СЕ ЧУДЯ КОЙ *** ГО Е НАПИСАЛ.СПИ ЛИ ВИ СЕ?

Спонсорирани публикации