Ще му се размине ли на Башар Асад за убийствата?

"Йеменска" сделка не би била възможна в Сирия без участието на Русия
Обновена: 12 юни 2012 15:02 | 12 юни 2012 11:54, Елка Василева
138
Ще му се размине ли на Башар Асад за убийствата?
Башар Асад. Снимка: архив, Reuters

Ще се допусне ли на сирийския президент Башар Асад да му се размине за масовите убийства, както стана с баща му преди 30 години? Някои от обсъжданите сега идеи може да значат именно това - "златен парашут" за изгнание в чужбина. Без обвинения във военни престъпления, без съдебно преследване, без съдебен процес, пише Ройтерс.

За разлика от сваления египетски диктатор Хосни Мубарак, който на 2 юни беше осъден на доживотен затвор, и за разлика от либийския Муамар Кадафи, който беше убит от бунтовниците, Асад "ще предаде властта и ще напусне Сирия". Именно това каза държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън след среща на външните министри на арабски и западни страни в Истанбул.

Идеята е известна като "йеменско решение" и беше лансирана от американския президент Барак Обама на срещата на Г-8 през май. Това е алюзия за споразумението, след което на йеменския президент Али Абдула Салех беше предоставен имунитет срещу съдебно преследване за убийствата на протестиращи. В замяна той предаде властта на вицепрезидента и обяви намерението си да замине в изгнание в Етиопия.

Подобна сделка не би била възможна в Сирия без участието на Русия - най-големият оръжеен доставчик на режима на Асад и другите му двама основни поддръжници, Китай и Иран. Ето защо бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан и понастоящем специален пратеник на световната организация и на Арабската лига за Сирия излезе с предложение за създаване на "контактна група", която да сложи край на конфликта, отнел досега живота на най-малко 10000 души.

Тази група ще включва петте постоянни държави членки с право на вето в Съвета за сигурност - където Русия и Китай блокираха приемането на строги мерки срещу Сирия, както и "страни с реално влияние върху положението, страни, които могат да повлияят на всеки един от враждуващите лагери – сирийското правителство и опозицията", каза Анан в ООН. "Като важна за региона страна се надявам, че Иран ще бъде част от решението".

Клинтън отхвърли това предложение, заявявайки, че Иран помага за оставането на режима на Асад на власт и затова той е част от проблема. Разбира се, същото се отнася и за Русия и Китай, но участие на Техеран би скарало Вашингтон с близкия му съюзник Израел и би направило Обама уязвим за обвинения, "че показва слабост по отношение на Иран", което е неприемливо в разгара на кампанията му за преизбиране.

Ако предложението на контактната група в крайна сметка доведе до изгнание на сирийския президент - а в това има доста голяма условност - къде би отишъл той?

Според доста добре осведомения коментатор на в. "Вашингтон пост" Дейвид Игнейшъс Русия му е предложила убежище и витаят слухове, че Асад вече е прехвърлил в Москва сирийски авоари на стойност 6 милиарда долара.

Всичко зависи от Русия, а не от САЩ. Както каза Фолкер Пертес, експерт по Близкия изток и ръководител на Германския институт за международна сигурност в Берлин: "Докато Москва не каже на Асад, че играта е свършила и че единствено споразумение за оттеглянето му ще гарантира неговата сигурност и тази на поддръжниците му, той е малко вероятно да се почувства наистина изолиран".

Трудно е да се преглътне идеята сирийският лидер да си тръгне безнаказано след 15 месеца на брутални репресии срещу несъгласните и серията от кланета, които станаха причина за възмущение и осъдителни изказвания, вариращи от "отвратителни" и "подли" до "неописуемо варварство".

Но вербалното възмущение не сваля диктатори, ефектът на икономическите санкции за промяна на поведението е ограничен, както показва случаят с Иран, а във Вашингтон и в други столици липсва каквото и да било желание за военна намеса.

Ако на Башар му се размине за убийствата, той ще довърши семейната традиция. Баща му Хафез, от когото той наследи властта, управляваше с масови убийства в още по-големи мащаби.

Макар че Близкият изток като цяло е осеян с места, на които се били извършвани кланета, начинът, по който Хафез ал Асад се разправи с несъгласните от Мюсюлманските братя в град Хама се откроява.

На 2 февруари 1982 г. нападение на армията срещу скривалище на нелегалните Мюсюлмански братя стана причина за сражения в града. Правителството отвърна, като обкръжи Хама с танкове и артилерия и разруши гъсто населения град след 27-дневна операция, довела до смъртта на 10 до 30 хиляди души, в зависимост от това на чии данни вярвате.

Клането до голяма степен остана незабелязано, скрито в една епоха без мобилни телефони, чрез които в интернет да се публикуват видеозаписи, за да може целият свят да види. През 1982 г. арабските съседи на Сирия запазиха мълчание, а реакцията на Запада беше вяла. Страната му се успокои и уплаши, а Хафез остана на власт още 18 години. Той почина от белодробно заболяване. Брат му Рифаат, който ръководеше операцията в Хама, живее комфортно старините си в Лондон.

За разлика от тогава тази седмица имаше вълна от изявления срещу две кланета в Сирия, както и предишните седмици, съдържащи призиви да се потърси отговорност на виновните за това. В изказванията се говореше за наказание за хората, които са влизали по домовете и са разстрелвали и намушквали цели семейства, а не за ръководството в Дамаск, от чието име са били извършвани убийствата.

Башар Асад има доста неща, от които да се страхува в страна, която все повече върви към открита религиозна война, но изглежда Международният наказателен съд в Хага не е едно от тях.


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
19
 
! Отговори
бали преди 11 години
Така наречените бунтовници убиват на ред но всичко се преписва на правителствените войски Нали трябва да има повод от външна намеса
93
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Янките така и не си взеха поука от историята, от Виетнам, Ирак, Афганистан, че агресорът няма спечелени войни. Виетнам може да им се стори само една сладка приказка откъдето позорно избягаха.Комунистите са прави само в едно-че империализмът никога няма да се откаже от агресията си и колониалните си намерения към малките държави.
92
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Башар Асад никога не е давал нареждания на армията и полицията да избиват граждани. Няма нито едно доказателство за това. Същевременно Сирия е атакувана отвън от терористични банди в талибански стил, финансирани от Ал Кайда и сунитски фундаменталистки режими в други страни. Империалистическите държави си затварят очите за укрепването на тероризма в Сирия поради патологичната си ненавист към президента Асад. Като страничен ефект се цели да се подрони международния авторитет на Русия, Китай и Иран
91
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
САЩ СА ПРОСТО КУКЛОВОДИТЕ НА ПЛАНЕТАТА ПРЕЦАКВАТ ВСИЧКО ХУБАВО ТЕЗИ ДЕМОНИЧНИ ***,ДЕ ЩО ИМА АВТОНОМНОСТ И НЕЗАВИСИМОСТ ТЕ Я ПРИЛАПВАТ И ОКЕПАЗЯВАТ,АМА ЩО СЕ ЧУДИМ ТЕ ПРОИЗЛИЗАТ ОТ БРИТАНЦИТЕ-АДСКИ АЛЧНИ *** И ТЕ,КОКАЛ ИМ ПОКАЖИ -МЕСОКОМБИНАТ ЩЕ ОТВОРЯТ.ГАДОВЕ.АМА ТОЙ ПЕТРОЛА ШЕ СВЪРШИ ТОГАС ЗА КВО ШЕ СЕ ФАНАТ НЕЗНААААМ.ЗА ЧЕРНИЯ КУ...Р НА ОБАМА МЕЙБИ
90
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От къде накъде ще му се разминава-той не се казва БУШ или ОБАМА
89
2
 
39
 
! Отговори
Мале преди 11 години
Какви убийства бе, вие от англо-американските медии ли се информирате??? Аз познавам една жена, която живее в Дамаск и каза, че изобщо нямало такива работи. Само в една провинция имало военна намеса и то заради организирани терорист, които са ПЛАТЕНИ от американците. Гледате американски медии, които казват, че Асад бил някакъв тиранин, ми те тия същите казват, че и Левски е терорист и с това ли сте съгласни бе? ***?
88
2
 
19
 
! Отговори
Пьотр преди 11 години
Що за заглавие?! Втълпява, че човека е клал хора. А то е ясно и на децата, че това са инсценировки от ЦРУ.
87
2
 
40
 
! Отговори
Pilat преди 11 години
Поредната ДЕЗИНФОРМАЦИЯ в българските медии. Това прочетахти току що!!! Защо до сега не видяхме ЕДНО становище на официалните сирийски власти?!?!?! Не е майче ами със сигурност за заловени над 70 френски и 50 турски командоси, които са били в редовете на въоръжената опозиция!!!! Напират доста интересни въпроси:1.От къде оръжие в опозицията в т.ч. и гранатомети и стингъри???2.Коя държава някъде по света, колкото и демократична да е тя, ще търпи някой да излезе с оръжие в ръка срещу властта и тя да не реагира?!?!? Дали в Демократична Франция ще търпят въоръжена опозиция пълни с чужди командоси?!?!?!3.Как така за 14 15 месеца опозицията не можа да достигне до наистина големите градове Латакия, Халеп и Дамаск?!?!?Работата е ясна! Просто се опитват да разтурят и тази държава, която беше доста добре уредена до преди въоръжената опозиция. Лично съм бил многократно там и мога да твърдя, че това е една от държавите с най-голяма верска и етническа търпимост в региона ( само в Халеп църквите са около 55 броя избройте ми толкова в София). Да вярно, че управлението на Башар Асад не допускаше много намеса в политиката, но така се държеше дъжавата цяла. Да не говорим, че бизнеса имаше непрестанната и безапелационна подкрепа на властта е какво повече да се иска. Ако той бъде отстранен Сирия ще се разпадне като Ирак и ще затъне в гражданско-религиозна война ТОЧНО КАТО ИРАК това постигна НАТО и САЩ там, това иска и за Сирия. Замислете се над горните въпроси и така лепете минусите.
86
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кой знае какво всъщност се случва в сирия,чуваме "новини" само от противници на сегашната власт.вижте какво стана в либия и египет-голяма декомкрация,голямо нещо пък им оставиха на хората само един разграден двор
85
4
 
27
 
! Отговори
вангел преди 11 години
следващия път, руснаците ще се спрат не в берлин а във вашингтон и париж
84
1
 
17
 
! Отговори
щирлиц преди 11 години
На американци и европейци няма да им се размине!
83
13
 
7
 
! Отговори
до маймун 92 преди 11 години
Ами той и Сталин нямаше никакъв смисъл да избива собствените си граждани, но все пак унищожи около 30 милиона от тях. Логиката на диктаторите е винаги извратена и не може да бъде разбрана от хората с нормална психика.
82
3
 
10
 
! Отговори
Маймун преди 11 години
Трябва, защото не ги е извършил той, нито ги е заповядал ,нито има някакъв смисъл да ги прави.Това си е изпитан прийом на талибани и алкайдисти.Просто абдалите в този свят започват да свършват.
81
2
 
14
 
! Отговори
до 86 преди 11 години
Май значи, че не съм сигурен дали беше полковник, офицерското звание. Интересното е, че изрично са поискали да бъдат задържани като военопленици, съгласно Женевската конвенция. В противен случай, ще ги съдят като главорези, убийци, терористи и вероятно смъртна присъда. За това щедро са признали кой какъв е. И се задава въпроса, какво търсят френски военни там, защо се бият със сирийската армия. И защо се представят за мирни демонстранти.
80
2
 
33
 
! Отговори
kireza преди 11 години
Ееее,най после нашите младежи дойдоха до правилният извод че САЩ и НАТО са убийци,военно-престъпници,браво!В Либия НАТО изби над 50000 невинни от които около 12000 пеленачета!Негърчето Обама не гъкна когато арабите избиха дори и бебетата на негърските племена в южна Либия,като дори твърдеше че и бебетата били наемници на Кадафи:)))))))))Да се смееш ли,да плачеш ли!Сега НАТО иска да избие почти всички сирийци,защото те гласували за Асад,законно избран президент!
79
17
 
3
 
! Отговори
аналитико преди 11 години
Тоз е храна за рибите.................русначетгата оставабез единствената си база в Средиземно море.................следва Иран
78
2
 
27
 
! Отговори
kireza преди 11 години
Агентите на ЦРУ избиват сирийците,а после убийците крещят в ООН: "Смърт на Асад"Шефът на Цру дойде в България,цункаха се с Бойко и веднага по телевизиите излезе ***,уж от Сирия, и анатемоса Асад!Интересно нали?Изнасилвачът на студентките без малко да го обявят за опозиция на Асад,защото в Сирия Асад бесел изнасилвачи,педофили и ***,защитници на кучета и т.н.Ех Асад я ела и ни стани президент!!!!!
77
3
 
19
 
! Отговори
ANTI NWO преди 11 години
Мачкай Асад !!!
76
4
 
21
 
! Отговори
до 96 преди 11 години
Заловени 12 френски командоси с един полковник, май. Заловени 50 турски разузнавача. Признание от Израел за участие на техни и британски спецчасти при г. Хомс преди около половин година. Сирия разпространи в ООН видео и други материали от разпити на заловени "опозиционери" и документиран произход на тях и на убити наемници. Информация в пропагандните еврейски медии няма. Виж вече и в Германия се отвориха. Не можете да покриете истината. Въпрос на време е да се разпространи.
75
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сирийската опозиция може да използва химическо оръжие срещу мирни граждани 12 юни 2012, 04:18Дамаск, Сирия Сирийски бунтовници са се сдобили с химически оръжия от Либия и планират да ги използват срещу мирни граждани, след което да обвинят за убийството режима на президента Башар Асад. Това съобщава РТ, позовавайки се на сирийската медия ДамПрес. Според информацията групи специални групи са тренирали в Турция как да боравят с химическите оръжия. Информацията бе разпространена малко, след като зам.-началникът на Генералния щаб на израелските въоръжени сили ген. Яир Наве предупреди, че Сирия притежава най-големия арсенал от химически оръжия в света и ракети, които могат да достигнат до всяка точка на Израел. Миналата седмица британският журналист Алекс Томсън обвини сирийските бунтовници в това, че са се опитали да го вкарат в смъртоносен капан. В писмо до блога на Channel 4 News той разказва как бунтовниците са се опитали да подведат него и екипа му да отидат в ничията земя в Сирия, където да бъдат застреляни. /БЛИЦ

Спонсорирани публикации